MY KTEO

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Αφανισμός της βόρειας Εύβοιας: Πρώτα οι φωτιές, μετά πλημμύρες και τελικά η ερημοποίηση


Το σενάριο είναι εφιαλτικό ,και καθόλου φανταστικό: «Η Λίμνη, οι Ροβιές, και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές στη βόρεια Εύβοια ,κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες και κατολισθήσεις. Η φωτιά κατέκαψε τα δάση , τα δένδρα που θα συγκρατούσαν τα νερά μετά από μια πιθανή, σφοδρή βροχόπτωση»: Στέλεχος των Δασικών υπηρεσιών στη βόρεια Εύβοια , κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και φυσικά όλο το Δασαρχείο τρέχει και δεν φτάνει. «Ο φόβος είναι άμεσος να πλημμυρίσει η Λίμνη με λάσπη , όπως και οι Ροβιές. Το Αχλάδι θα βουλιάξει, η Κοτσικιά θα βουλιάξει , αλλά και άλλες παράκτιες περιοχές», λέει ο εμπειρος δασικός.Δεν κρύβει πάντως  την απαισιοδοξία του:  «Η κατάσταση δεν θα αντιμετωπιστεί ,εκτός κι αν μας βοηθήσει η μητέρα φύση και δεν ακολουθήσουν ισχυρές  βροχές, αλλά και  βλαστήσουν γρήγορα φυτά, όπως οι κουμαριές, οι σχίνοι, τα πουρνάρια. Μόνο με τη βοήθεια του Θεού θα σωθούμε».

Για παράδειγμα, στο δήμο Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Αννας, έχουν καεί 325.000 στρέμματα δάσους και πολλά χωριά που βρίσκονται στις παρυφές ορεινών ή ημιορεινών όγκων ,αφού κάηκαν πρώτα ,τώρα κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν με τόνους λάσπης. «Θα γίνουν 10 μελέτες για κορμοδέματα , κορμοφράγματα, σανιδότοιχους στις λεκάνες απορροής» ,λέει ο δασολόγος .

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυρκαγιές βρήκαν το Δασαρχείο Λίμνης, «αποψιλωμένο» Το μόνιμο προσωπικό μετράται στα δάκτυλα του ενός χεριού και η ανάγκη να  στελεχωθεί άμεσα είναι επιτακτική. Ζητούν  τέσσερις δασολόγους, τρεις δασοπόνους, τρεις διοικητικούς και αυτοκίνητα για να μπορούν να μετακινούνται.