MY KTEO

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Πυρόπληκτοι Β.Εύβοιας: Απαίτησαν από την κυβέρνηση την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους (ΦΩΤΟ)



Την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους για αποκατάσταση όλων των ζημιών στο 100% και για άμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων, χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης και για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ζήτησαν οι πυρόπληκτοι της Βόρειας Εύβοιας από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

 

Αντιπροσωπεία του Σωματείου των Ρετσινάδων, του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας και Επιτροπών Αγώνα Πυρόπληκτων της περιοχής συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υφυπουργό και του μετέφεραν τα αιτήματά τους με βάση και το ψήφισμα που είχε εγκριθεί στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο του Σαββάτου στον κόμβο της Στροφυλιάς.

 

Μεταξύ άλλων οι πυρόπληκτοι διεκδικούν αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά, διασφάλιση διαμονής/διατροφής ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους, άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά, απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα, άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης και αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, διεκδικούν το πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, τράπεζες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας.

 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, ενώ τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το σύνολο των ζημιών και των αναγκών των πυρόπληκτων όλων των χωριών της Β. Εύβοιας.

 

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Βαγγέλης Γεωργαντζής πρόεδρος του σωματείου ρητινοκαλλιεργητών δήλωσε: «Εγώ έχω να πω το εξής, αυτή τη στιγμή ήρθαμε αντιπροσωπείες φορέων από τη Βόρεια Εύβοια, ήταν το σωματείο ρητινοκαλλιεργητών, ήταν οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, φορείς πυροπλήκτων, ο υπουργός άκουσε τα αιτήματά μας, από κει και πέρα οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν σαφείς. Από ποια άποψη; ότι εάν δεν πάρουμε γραπτώς με εγγύηση αυτά που μας είπε εμείς φυσικά δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία, ούτε υποσχέσεις. Καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος είναι ανήσυχος στην περιοχή, οι φόβοι μας για πλημμύρες είναι τεράστιοι, ξέρουμε τι μας περιμένει, ευχόμαστε να μη γίνει κι άλλο κακό στον τόπο μας, και να ενεργήσει έγκαιρα η κυβέρνηση για να αποκατασταθεί πάλι το νησί».

 

Δίπλα του απ' το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου ο Γιάννης Φεγγερός προσθέτει «ζητήσαμε να πάρουν οι γυναίκες σύνταξη στα 50 και οι άντρες στα 55, και μέσα αυτά τα έργα που θα γίνουν να δουλέψουν οι νέοι άνθρωποι, όλο ναι ακούσαμε, αλλά θα δούμε, κρατάμε πισινή, άμα δεν δούμε πράξεις, τι να πούμε; Γιατί σε ότι λέγαμε σε όλα έλεγε εντάξει, ναι, αλλά τι θα γίνει στην πράξη είναι που έχει σημασία».

 

Ο Μπάμπης Τσιβίκας μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας τονίζει «ο υπουργός έταξε πολλά, εμείς δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, θα συνεχίσουμε μέχρι να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας, συνεχίζουμε ενωμένοι στον αγώνα».