MY KTEO

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Με τρεις "ταχύτητες" το νέο καθεστώς εισφορών στις αποδείξεις δαπάνης


Τρεις "ταχύτητες" θα έχει το νέο όχημα με το οποίο θα "τρέξουν" οι εισφορές όσων αμείβονται με αποδείξεις δαπάνης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η πρώτη "ταχύτητα" αφορά στις εισφορές που καταβλήθηκαν το 2019 με βάση το υφιστάμενο (σ.σ. υπό κατάργηση, καθώς αλλάζει με τη νέα ρύθμιση) πλαίσιο. Αυτές θα εκκαθαριστούν  μετά από διαίρεση του συνολικού ετήσιου ποσού των εισφορών που έχει καταβληθεί μέσω παραστατικών παροχής υπηρεσιών για κύρια σύνταξη δια του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας

Η δεύτερη "ταχύτητα" αφορά στα παραστατικά παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται από 1η Ιανουαρίου του 2020. Γι' αυτά θα ισχύσει το πλαίσιο που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας, σύμφωνα με τα οποίο προβλέπονται εισφορές 20,28% επί της καθαρής αξίας της απόδειξης δαπάνης. Ειδικά, όμως, για τα παραστατικά που εκδίδονται βάσει γραπτών συμβάσεων που είχαν καταρτισθεί πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2019, το νέο "καθεστώς"  έχει εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Η τρίτη "ταχύτητα" αφορά στα έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων, στα έσοδα από παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας και τις αμοιβές από συμπτωματική πώληση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων που δεν συνιστούν εμπορική δραστηριότητα. Για τις δραστηριότητες αυτές υπάρχει απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής εισφορών.

Πιο αναλυτικά:

1. Εκκαθάριση για τις εισφορές του 2019
Για το διάστημα από 1ης Φεβρουαρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019 διενεργείται η εκκαθάριση εισφορών που έχουν καταβληθεί από παραστατικά παροχής υπηρεσιών (σ.σ. αποδείξεις δαπάνης) κατόπιν διαίρεσης του συνολικού ετήσιου ποσού των εισφορών που έχει καταβληθεί μέσω παραστατικών παροχής υπηρεσιών για κύρια σύνταξη δια του ποσού της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας (σ.σ. της παρ. 1 του άρθρου 39 του νόμου 4387/2016).

Ο χρόνος ασφάλισης που προκύπτει από την εκκαθάριση δεν μπορεί να ξεπερνά τους 11 μήνες ασφάλισης. Οι καταβληθείσες εισφορές για κύρια ασφάλιση επιμερίζονται ισομερώς στους μήνες ασφάλισης που δημιουργούνται. Δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί παράλληλης ασφάλισης, παρά μόνο ως προς το κατώτατο όριο εισφορών, όπως ίσχυε την 31η Δεκεμβρίου 2019.

2. Αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2020 το νέο "καθεστώς" - Από 1η Σεπτεμβρίου 2021 για τις γραπτές συμβάσεις
Οι νέες  ρυθμίσεις (περί εισφορών 20,28% επί της καθαρής αμοιβής με απόδειξη δαπάνης)  ισχύουν για παραστατικά παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται από 1η Ιανουαρίου του 2020.

Ειδικά για τα παραστατικά που εκδίδονται βάσει γραπτών συμβάσεων που είχαν καταρτισθεί πριν από την 1η Φεβρουαρίου 2019, το νέο "καθεστώς"  έχει εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

3. Οι εξαιρέσεις που  θα ισχύσουν μετά τη δημοσίευση της υπό ψήφισης ρύθμισης
Η  νέα διάταξη περί εξαιρέσεων από το νέο "καθεστώς' εισφορών  ισχύει για παραστατικά παροχής υπηρεσιών που εκδίδονται από τη δημοσίευση της νέας ρύθμισης. Δεδομένου ότι η σχετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφισθεί στις αρχές του ερχόμενου μήνα, η δημοσίευση της θα συντελεστεί λίγες μέρες αργότερα. 

Οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών μέσω αποδείξεων δαπάνης, για ειδικές περιπτώσεις έκδοσης παραστατικών, αφορούν:

-Έσοδα από πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα επί έργων,
-Έσοδα από παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας και
-Αμοιβές από συμπτωματική πώληση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων που δεν συνιστούν εμπορική δραστηριότητα. Οι παραπάνω δραστηριότητες κρίνεται ότι δεν συνιστούν ασφαλιστέες ιδιότητες. Τα παραπάνω ισχύουν για αποδείξεις δαπάνης που εκδίδονται από δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου για λόγους ασφάλειας δικαίου)

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το εν λόγω νομοσχέδιο, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας καθορίζονται ο χρόνος και ο τρόπος της δήλωσης των στοιχείων του παραστατικού από τον εκδότη στον e-ΕΦΚΑ, η διαδικασία απόδοσης των εισφορών, ο τρόπος υπολογισμού του χρόνου ασφάλισης για τα παραπάνω πρόσωπα, η κατανομή του υπολογιζόμενου χρόνου, η διαδικασία εξαίρεσης, τα κριτήρια και η διαδικασία ελέγχου ορθής υπαγωγής, οι λεπτομέρειες περί εκκαθάρισης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης.


capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη