MY KTEO

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Σεπτέμβριος ανακούφισης για τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων


Ως «μάνα εξ’ ουρανού» αναμένουν τον Σεπτέμβριο τα ευάλωτα νοικοκυριά καθώς από την μία θα ανοίξει η πλατφόρμα για το στεγαστικό επίδομα ενώ κυβέρνηση θα ανακοινώσει, ύστερα από τις διαπραγματεύσεις με του θεσμούς, την τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για τη λήψη του στεγαστικού επιδόματος από τους ευάλωτους οφειλέτες είναι θέμα ημερών με τις πρώτες επιδοτήσεις να καταβάλλονται στους δικαιούχους για την εξυπηρέτηση των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών τους σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και 420 δόσεις προς τις τράπεζες και άλλους χρηματοδοτικούς φορείς.

Προστασία πρώτης κατοικίας
Σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία της κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών (ασχέτως κορονοϊού), η οποία θα αρχίσει να επιδοτείται τον Σεπτέμβριο, η ψηφιακή πλατφόρμα που ενεργοποιήθηκε για την υποβολή αιτήσεων ένα μήνα πριν, έχει ήδη δεχτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, 1.700 αιτήσεις οφειλετών.

Η πλατφόρμα επιτρέπει στους οφειλέτες με ισχυρή οικονομική αδυναμία να λάβουν τη σχετική βεβαίωση ότι όντως αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά. Με τη βεβαίωση αυτή, μπορούν να επωφεληθούν στη συνέχεια από τις προστατευτικές πρόνοιες του νόμου 4738/2020, δηλαδή να διαγράψουν όλες τις οφειλές τους και να λάβουν τη 2η ευκαιρία.

Οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους, είτε έχουν δάνεια ενήμερα είτε μη εξυπηρετούμενα, ώστε να λάβουν πενταετή επιδότηση του στεγαστικού τους δανείου, η οποία μπορεί να φτάσει τα 210 ευρώ μηνιαίως. Τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν τον οφειλέτη ως ευάλωτο και καθορίζουν το ύψος της επιδότησης είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και διαμονής.

Παράταση του «Γέφυρα 1»
Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης εξετάζει την τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1» μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για όσα νοικοκυριά επλήγησαν από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.

Η κυβέρνηση προχωράει στην επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου για άλλους τρεις μήνες καθώς το επιτρέπει ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει ακόμη εξαντληθεί παρέχοντας τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών.

Το θέμα αναμένεται θα συζητηθεί με τους θεσμούς από τη επόμενη εβδομάδα και εφόσον συμφωνηθεί, θα τεθεί άμεσα σε ισχύ δίνοντας περαιτέρω ανάσα στα νοικοκυριά, ώστε να μεταβούν ομαλότερα στο καθεστώς της πλήρους δόσης από τις αρχές του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» επιδοτούνται οι δόσεις των στεγαστικών δανείων για εννέα μήνες με βάση ξεχωριστή κλίμακα ανάλογα με την κατάσταση του δανείου, δηλαδή εάν ήταν εξυπηρετούμενο ή δάνειο σε καθυστέρηση. Το ποσοστό της επιδότησης ξεκινούσε από το 90% και μειωνόταν ανά τρίμηνο.

20,4 εκατ. πληρωμές για το Γέφυρα 1
Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών, στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ένατη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης του προγράμματος «Γέφυρα 1» και η πρώτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων για οκτώ μήνες. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, οι πληρωμές του προγράμματος «Γέφυρα 1» ανήλθαν συνολικά στα 20,4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 115.447 δανείων και 73.704 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες οκτώ φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 185,5 εκατ. ευρώ.

Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η επιδότηση του 90% των δόσεων του προγράμματος «Γέφυρα 1», η κυβέρνηση θα έχει καταβάλει περί τα 230 εκατ. ευρώ με συνέπεια να παραμένει αδιάθετο ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την επέκταση του προγράμματος, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά επιδότησης θα είναι μειωμένα για όλες τις κατηγορίες δανείων.

44,2 εκατ. πληρωμές για το «Γέφυρα 2»
Παράλληλα, τρέχει το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι πρώτες πληρωμές ανήλθαν συνολικά στα 44,2 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 19.201 δανείων και 7.774 δικαιούχων. Πρόκειται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020 συγκριτικά με το 2019. Με δεδομένο ότι το «Γέφυρα 2» ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούλιο και η επιδότηση καλύπτει οκτώ μήνες, το πρόγραμμα θα αρχίσει να λήγει από τον προσεχή Φεβρουάριο, παρέχοντας την ευχέρεια στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων τους τον προσεχή χειμώνα.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με την υλοποίηση των προγραμμάτων «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2», η κυβέρνηση ενισχύει το πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ώστε να ξεπεράσουν –το ταχύτερο δυνατό– τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, επιβραβεύοντας παράλληλα –για πρώτη φορά– τη συνέπεια και ενισχύοντας την κουλτούρα πληρωμών.


News247.gr