MY KTEO

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Γ. Οικονόμου: Τεστ με δικά τους έξοδα μία ή δύο φορές τη βδομάδα από Σεπτέμβριο οι ανεμβολίαστοι


Την επόμενη εβδομάδα, «νομίζω την Τρίτη», θα ανακοινωθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία το επόμενο διάστημα, σε ό,τι αφορά τον Covid, προανήγγειλε το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

 Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε πως «δυστυχώς, δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Επιμένει, σε πείσμα διαφόρων αντιλήψεων που ερμηνεύουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο, δεν υποχωρεί και δημιουργεί απειλές, κυρίως για τους συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι. Η πραγματικότητα είναι ότι, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, δύο δρόμοι υπάρχουν: Ή θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι αυτοί ή θα νοσήσουν. Κι αν νοσήσουν, βάζουν σε πολύ μεγάλες περιπέτειες την υγεία τους. Όχι μόνο τη δική τους, αλλά και ανθρώπων από το εργασιακό και οικογενειακό τους περιβάλλον, οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα. Και αυτό δεν είναι απλώς ένα λάθος, είναι κάτι το οποίο είναι άδικο, δεν είναι ηθικό» είπε. 

 Γι' αυτό και, όπως εξήγησε, «θα πάμε σε μια σειρά από μέτρα τα οποία θα προστατεύσουν την οικονομία και την κοινωνία από μεγάλες περιπέτειες. Ο στόχος των μέτρων είναι να προστατεύσουμε όλους από τη διασπορά του ιού, αλλά να λάβουμε υπόψη μας ουσιαστικά κριτήρια. Πρώτα απ’ όλα, δεν μπορείς να στερήσεις από τον άλλον το δικαίωμα να πάει να ψωνίσει, να πάρει γάλα για το παιδί του ή ψωμί ή φάρμακα ή οτιδήποτε. Εκεί υπάρχουν άλλα μέτρα. Υπάρχει το μέτρο, για παράδειγμα, του περιορισμού των ατόμων που θα είναι στο κατάστημα κάθε στιγμή. Υπάρχει το θέμα της μάσκας. Υπάρχουν τρόποι, δηλαδή, που μπορείς να εξασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρχει διασπορά του ιού. Υπάρχουν άλλοι χώροι, όμως, στους οποίους δυστυχώς δεν εξασφαλίζεται διαφορετικά η προστασία από τον ιό και πρέπει ο καθένας να τεθεί αντιμέτωπος με τις δυνατότητες και τις ευθύνες που έχει. Αυτό αφορά, τη διασκέδαση, τους χώρους εστίασης. Ενδεχομένως και τις μετακινήσεις, περίπου στη φιλοσοφία που μετακινούμασταν και το καλοκαίρι στις διακοπές. Θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους είναι εμβολιασμένοι να έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κινήσεις, μεγαλύτερες δυνατότητες κι επιλογές. Για τους υπόλοιπους θα γίνονται τεστ σε ορισμένους χώρους, με δικά τους έξοδα. Όπως, για παράδειγμα, στους εργαζόμενους και στον δημόσιο, και στον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι εμβολιασμένοι, οι οποίοι θα υποχρεούνται με δικά τους έξοδα να κάνουν εργαστηριακά τεστ, σε τιμή η οποία θα είναι καθορισμένη. Αλλά, επαναλαμβάνω, δυστυχώς, με δικά τους έξοδα μία ή δύο φορές την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά» σημείωσε. 

 Όπως συμπλήρωσε, «όταν καλούμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, το κάνουμε διότι ο εμβολιασμός είναι επιστημονική επιταγή. Λένε οι επιστήμονες ότι αν εμβολιαστείς δεν θα κολλήσεις ή αν κολλήσεις θα το περάσεις πάρα πολύ απλά. Αυτό δεν είναι θέμα ταξικής αναφοράς, ούτε ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Οφείλεις να προστατεύσεις την κοινωνία. Δεν εκδικείται η Πολιτεία κανέναν, ούτε τον τιμωρεί. Δεν είναι εκεί η συζήτηση. Με τους αριθμούς των εμβολιασμών δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές» ανέφερε. 

   Μάσκα   

 Σχετικά με την επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ο κ. Οικονόμου τη χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σημαντικό ενδεχόμενο, πολύ σημαντική πιθανότητα. Αν το υποδείξουν οι ειδικοί, οφείλουμε να το εφαρμόσουμε. Ο κόσμος τη μάσκα δεν την έχει εγκαταλείψει. Με 40 βαθμούς θερμοκρασία, προφανώς δεν είναι εύκολο να φοράς τη μάσκα. Πάμε, όμως, σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές του, θα υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός και στην κίνηση έξω. Είναι ένα μέτρο που απέδωσε και που πρέπει κανείς να το ξαναδεί το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, θα τοποθετηθούν οι ειδικοί προς την κατεύθυνση» διευκρίνισε. 

   Υποχρεωτικός εμβολιασμός   

 Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο χώρο, υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα και κυρίως στο κομμάτι της υγείας, «το οποίο είναι κρίσιμο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουμε απώλειες στη λειτουργία του συστήματος», το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται επιχειρησιακά σχέδια. «Έχει τα στοιχεία για τον αριθμό όσων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν ή δε θα εμβολιαστούν. Το επόμενο διάστημα, με διάφορους τρόπους, θα φροντίσει ώστε οι δραστηριότητες των νοσοκομείων, της δημόσιας υγείας, να εξακολουθούν να είναι αυτές που πρέπει να είναι. Μέσα στην εβδομάδα, στις ανακοινώσεις που θα γίνουν, θα αποτυπωθούν και πάρα πολύ καθαρά οι δυνατότητες του συστήματος υγείας, το οποίο έχει υπερενισχυθεί όλο το προηγούμενο διάστημα» δήλωσε. 

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία. Δεν μιλάμε για lockdown σαν αυτά που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα». 


naftemporiki.gr