MY KTEO

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου-Φάνης Σπανός: Κληθήκαμε να σβήσουμε μία φωτιά μόνοι μας- Κανένα αιολικό πάρκο δεν έχει θέση στην καμένη γη



Ξεκίνησε στις 3.15 η έκτακτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας η οποία πραγματοποιείται στα Λουτρά Αιδηψού, δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών μόνο για εμβολιασμένους. Μοναδικό θέμα οι πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός στη τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων πως «τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Χιλιάδες στρέμματα καμένα, ζώα, σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το παρήγορο είναι ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Και αυτό δεν λέγεται για να εξωραϊσει την κατάσταση, αλλά γιατί αυτό το μαύρο σύννεφο που υπάρχει πάνω από τη Στερεά θα ήταν πιο μαύρο.

Όσοι ζήσαμε την καταστροφή από κοντά και ήμουν ένας από αυτούς είδαμε πράγματα που πρέπει να απαντηθούν.  Η επικεφαλίδα του τι και πως είναι πως κληθήκαμε να σβήσουμε μία φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, με λιγοστά επίγεια μέσα, τα οποία σε πριπτώσεις είχαν εντολή μη κατάσβεσης, όπως κατήγγειλαν κάτοικοι και οι πυροσβέστες επιχειρούσαν με δική τους πρωτοβουλία. Οι φωτιές δεν σβήνονται με κλάρες και μπουλντόζες. Γιατί συνέβη αυτό; Κάποιος μπορεί να πει ότι υπήρχαν και αλλού φωτιές στην Αττική, στην Ολυμπία κ.λ.π. Η στοιχειώδης ευθύνη είναι όταν δίνεις προτεραιότητες να κοιτάζεις στα μάτια και αυτούς που δεν έδωσες προτεραιότητα γιατί υποτίμησες το φαινόμενο.

Αμέτρητες φορές φωνάξαμε γίναμε γραφικοί. Αλλά οι φωτιές δεν σβήνονται με κλάρες και μπουλντόζες. Η Πολιτική Προστασία φέρει ευθύνες και πρέπει να αναζητηθούν. Όχι για να εκδικηθούμε, αλλά για να διδαχθούμε ώστε να μην ξανασυμβεί αυτό σε κανένα μέρος της Ελλάδας. Η Περιφέρεια έβαλε το 110% των δυνάμεών της. Η κραυγή για εναέρια μέσα ήταν διαρκής και ας μην βγήκε από τα κανάλια. Είχα την αίσθηση παλαιότερα ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν Περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει κάμερα».

Ο Περιφερειάρχης στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε εθελοντές, κατοίκους, σε αυτούς που έχουν προχωρήσει σε δωρεές για τη Βόρεια Εύβοια. Και ξεκαθάρισε ότι η θέση της Περιφέρειας είναι ξεκάθαρη σε σχέση με τις ανεμογεννήτριες: Κανένα αιολικό πάρκο δεν έχει θέση στην καμένη γη