MY KTEO

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Στο τι έγινε και στο τι πρέπει να γίνει


Στο τι έγινε και στο τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός. Η Περιφέρεια έχει έτοιμες προτάσεις  για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναπτυχθούν οι ενέργειες του αύριο:

Ζήσαμε όλοι μας την τραγικότητα της τεράστιας, σχεδόν απόλυτης καταστροφής της Βόρειας Εύβοιας από την πρόσφατη πυρκαγιά. Μια καταστροφή που δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αντιθέτως, πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και σε όλα τα επίπεδα για να δοθούν απαντήσεις και αίσθημα δικαίου σε μια ολόκληρη κοινωνία που είδε τον τόπο της να καταστρέφεται ανυπεράσπιστος.

Η επόμενη μέρα για τη Βόρεια Εύβοια, φέρνει την Πολιτεία αντιμέτωπη με μια άλλη πραγματικότητα, με απόλυτη ευθύνη μπροστά σε τεράστιες ανάγκες και σε απύθμενες προκλήσεις, που αφορούν στη συνολική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά και στη δημιουργία μιας προοπτικής για πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Ανάγκες πολυδιάστατες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο με άμεσα μέτρα, όσο και με μεσο-μακροπρόθεσμες στρατηγικές, πολιτικές που επιβάλλεται να αναπτυχθούν σε όλα τα πεδία της νέας κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας και που θα πρέπει να συνδιαμορφωθούν από τους φορείς της Πολιτείας, κάθε επιπέδου και την τοπική κοινωνία.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανασυγκρότησης, τόσο συνεργαζόμενη με τους συναρμόδιους θεσμικούς φορείς (Υπουργεία: Υποδομών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δήμους: Μαντουδίου–Λίμνης–Αγ. Άννας, Ιστιαίας–Αιδηψού κλπ.), όσο και συμμετέχοντας στην ad hoc εθνική επιτροπή, που συστάθηκε για τις ανάγκες αυτού του -εθνικών διαστάσεων- ζητήματος.

H Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τον θεσμικά καθοριστικό της ρόλο για την επόμενη ημέρα, καταθέτει ένα κείμενο-πλαίσιο για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναπτυχθούν οι ενέργειες του αύριο. Μέσα στο πλαίσιο των αναγκών και των προτεραιοτήτων περιλαμβάνονται:

η διεξοδική διερεύνηση για τα αίτια της καταστροφής, η απόδοση ευθυνών και η εξαγωγή συμπερασμάτων,

η αποτίμηση της νέας πραγματικότητας, όπως:

η περιβαλλοντική επιβάρυνση που δημιουργήθηκε σε όλα τα επίπεδα,

η διαφαινόμενη και απευκταία δημογραφική συρρίκνωση,

η συρρίκνωση του εισοδήματος των κατοίκων κάθε κατηγορίας, π.χ. εργατών, υπαλλήλων, γεωργών, κτηνοτρόφων, επιχειρηματιών, αυτοαπασχολούμενων κλπ.,

η απώλεια θέσεων εργασίας, σχεδόν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας,

οι αλλαγές στις κοινωνικές συμπεριφορές, που επιτείνουν την ήδη αρνητική θέση της περιοχής, όπως για παράδειγμα οι καταναλωτικές συμπεριφορές του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού και

η συμμετοχή στη διανομή πρωταρχικών αγαθών όπως η εκπαίδευση, η υγεία κλπ.

• η διαμόρφωση πλαισίου άμεσης αναπλήρωσης των, κάθε είδους, απωλειών και

• ο προσδιορισμός ενός κρίσιμου συνόλου από νέες, αλλά και διαχρονικές, προτεραιότητες για τη Βόρεια Εύβοια και ευρύτερα για το νησί και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν την ελάχιστη βάση συνεννόησης, για την επόμενη μέρα, μεταξύ όλων των φορέων (εθνικών, περιφερειακών και τοπικών, αλλά και των μελών των τοπικών κοινωνιών) στο πλαίσιο του εξαγγελθέντος σχεδίου ανασυγκρότησης.