MY KTEO

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Εύβοια – Σε απόγνωση οι κάτοικοι – «Μέσα σε μία νύχτα χάσαμε τα όνειρά μας, το μέλλον μας, τα παιδιά μας»


Δύσκολη είναι η επόμενη μέρα για τη Βόρεια Εύβοια. Η φωτιά σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, σπίτια, καλλιέργειες, επιχειρήσεις, και οι κάτοικοι προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους.

 

«Έχουν τελειώσει όσοι είναι 50 χρονών»

«Το θέμα είναι η επόμενη μέρα. Η επόμενη μέρα για τη Βόρεια Εύβοια είναι τραγική. Θα συναντήσετε ανθρώπους δυσαρεστημένους, θυμωμένους. Το χρονικό περιθώριο για τα αντιπλημμυρικά έργα αρχίζει και στενεύει. Υπάρχουν κάτοικοι και νεολαία που έσωσαν τα χωριά στο παρά πέντε», δήλωσε ο Γιάννης Πάντσος, κάτοικος Γαλατσώνας.

 

Το κύριο επάγγελμα των κατοίκων της περιοχής ήταν η ρητινοκαλλιέργεια, η οποία καταστράφηκε λόγω της πυρκαγιάς.

 

«Για να φτιαχτεί το δάσος που κάηκε θέλει 10 και 15 χρόνια. Για να βγει η παραγωγή θέλει 30 με 35 χρόνια. Έχουν τελειώσει όσοι είναι 50 χρονών. Μιλάμε πλέον για ερημοποίηση. Η Βόρεια Εύβοια ζούσε από τον τουρισμό και τις καλλιέργειες, αυτά έχουν σβήσει πια», συμπλήρωσε ο κ. Πάντσος.

 

«Στη Γαλατσώνα έμειναν 10 άτομα και εθελοντές. Πυροσβέστες και εναέρια μέσα δεν ήρθαν, μόνοι μας παλεύαμε».

 

Χάθηκε το μέλλον μας

«Η νέα αρχή είναι πάρα πολύ δύσκολη. Εκλιπαρούσαμε από την Πολιτεία για πυροσβεστικά και εναέρια μέσα, το κράτος εξέφρασε αδυναμία. Καιγόμασταν ζωντανοί. Παλεύαμε μόνοι μας. Χάθηκαν τα όνειρα μας, το μέλλον μας, τα παιδιά μας, η δουλειά μας, μέσα σε μία νύχτα», είπε ο Γιώργος Κατσαπάς από τα Βασιλικά.

 

«Είναι πολύ δύσκολο να μείνουν οι νέοι και οι άνω των 50 στο χωριό. Το κράτος πρέπει να βρει μία λύση γι’ αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

 

Πάνω από 30 με 40 οικογένειες ζούσαν από τις καλλιέργειες στα Βασιλικά.

 

Στη Γαλατσώνα και οι 80 οικογένειες έχουν χάσει από κάτι, με το εισόδημα να έχει χαθεί για τους περισσότερους κατοίκους.

 

Επιπλέον, ο τουρισμός στη Βόρεια Εύβοαι καταστράφηκε. Στο Πευκί μόνο υπήρχαν 25.000 τουρίστες, οι οποίοι έφυγαν.