MY KTEO

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Όμηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις


Όμηροι της ΑΑΔΕ είναι οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε παλαιές ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο, καθώς, για ένα σημαντικό διάστημα δεν έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν νεότερα χρέη τους.

Το ζήτημα αφορά τόσο τους πληττόμενους από την πανδημία για την ένταξη στις 36 και 72 δόσεις αλλά και τους μη πληττόμενους που έτυχε να χάσουν παλαιότερες ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη νέα ρύθμιση των 36 - 72 δόσεων για τα χρέη προς την Εφορία των πληττόμενων, που βεβαιώθηκαν την περίοδο από 1η-3-2020 έως  31η-7-2021, η σχετική διάταξη προβλέπει πως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις έως την 31η Δεκεμβρίου.

Ομως η πλατφόρμα δεν έχει ενεργοποιηθεί. Ετσι, αν ο υπόχρεος έχει και παλαιές ρυθμίσεις, αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα. Θα πρέπει να πληρώνει στην ώρα τους τις τρέχουσες οφειλές, ώστε να μην χάσει τις παλαιές ρυθμίσεις που μπορεί να είναι των 24-48 δόσεων, ή παλαιότερες των 100 και 120 δόσεων. Αν δεν πληρώσει έγκαιρα τις τρέχουσες οφειλές, τότε θα τεθεί εκτός των παλαιών ρυθμίσεων και θα μπλέξει.

Το πρόβλημα θα είχε λυθεί εάν η ΑΑΑΔΕ, ενεργοποιούσε άμεσα την πλατφόρμα για την ένταξη στις 36 και 72 δόσεις, ώστε οι οφειλέτες να μπορούν να ρυθμίσουν τα τρέχοντα χρέη τους, χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν παλαιότερες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων εντάσσονται:

Οφειλές προς τις φορολογικές αρχές που έχουν βεβαιωθεί από 1-3-2020 έως 31-7-2021.
Βεβαιωμένες οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμιών καταβολής ή και αναστολή είσπραξης έως και τις 31-12-2021 στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19.

Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, προβλέπει πως η αίτηση για υπαγωγή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ρύθμισης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και τις 31/12/2021, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά, αλλά ακόμη δεν υπάρχει ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι παλαιοί οφειλέτες
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι που έχουν βεβαιωμένες οφειλές σε Εφορίες, Ελεγκτικά Κέντρα και Τελωνεία, οι οποίοι είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής κατά το παρελθόν και ήταν σε ισχύ κατά την 1.11.2019 και απωλέστηκε μετά την ημερομηνία αυτή.

Τον Νοέμβριο του 2019, διπλασιάστηκαν οι δόσεις της βασικής πάγιας ρύθμισης και από 12-24 έγιναν 24-48. Ωστόσο, σε όσους ήταν στην «παλαιά» απαγορεύτηκε να ενταχθούν στη νέα, ακόμη και όσοι την έχασαν μετά την 1η Νοεμβρίου.

Μετά από ενάμιση χρόνο, η ΑΑΔΕ αποφάσισε να τους δώσει την ευκαιρία να ενταχθούν και αυτοί στη ρύθμιση των 24-48 δόσεων, αλλά η πλατφόρμα καθυστερεί και θα ανοίξει από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Στο διάστημα αυτό, τα παλαιά χρέη των φορολογουμένων που δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν, φούσκωσαν (και θα φουσκώνουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου) με προσαυξήσεις.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ήδη ανοίξει από τις 12 Ιουλίου 2021 για τους πληττόμενους της πανδημίας.


sofokleousin.gr