MY KTEO

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Αναδρομικά: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται άμεσα


Οι μακρές και παρατεταμένες διαδικασίες επανυπολογισμού των συντάξεων και η ελλείψεις σε λογισμικό έχουν οδηγήσει σε διαρκείς ανακοινώσεις εκ μέρους του ΕΦΚΑ για νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δικαιούχων των αναδρομικών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Φορέας επιχειρεί να βάλει τάξη στη διαδικασία πληρωμής των αναδρομικών ποσών στις διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων.

Ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι
Πρώτοι στη σειρά από τους εναπομείναντες στην ουρά δικαιούχους αναδρομικών που απορρέουν από τον νόμο Βρούτση είναι οι 29.039 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι δεν έλαβαν τις παροχές τους προηγούμενους μήνες γιατί αποτελούσαν δύσκολες περιπτώσεις που απαιτούσαν περισσότερο χρόνο επεξεργασίας του επανυπολογισμού.

Ορισμένοι από τους παραπάνω θα λάβουν τα αναδρομικά τις επόμενες 4 ημέρες μαζί με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου. Η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους υπόλοιπους θα γίνεται σταδιακά μέσα στο φθινόπωρο.

Οι εν λόγω ειδικές περιπτώσεις είναι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους. Οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και γι’ αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Τελευταίοι στην ουρά θα μείνουν οι κληρονόμοι για τους οποίους εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, όπως είχε συμβεί και με τα αναδρομικά του 11μήνου.

989 ευρώ κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς των συνταξιούχων του Δημοσίου
Υπενθυμίζουμε ότι, εκτός από τις 29.032 ειδικές περιπτώσεις, οι υπόλοιποι περίπου 65.000 νέοι συνταξιούχοι έχουν λάβει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά. Ο μέσος όρος των αναδρομικών ήταν για τον δημόσιο τομέα 989 ευρώ και για τον ιδιωτικό  863,70 ευρώ.

Επίσης στην ουρά περιμένουν και οι νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2019 στη σύνταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα ξεμπλοκαριστούν και τα αναδρομικά αυτής της ομάδας.

Παράλληλα, οι 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 θα πρέπει να περιμένουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι πληρωμές να καθυστερήσουν έως το τέλος του χρόνου. Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά και θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις, όπως προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται περισσότερα από δύο κύματα πληρωμών, καθώς με χωριστή πληρωμή θα δοθούν τα αναδρομικά και οι αυξήσεις στους «παλιούς» συνταξιούχους του Δημοσίου και με άλλη πληρωμή τους «παλιούς» συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.


 Newmoney.gr