MY KTEO

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας συστάθηκε από την Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας


Αυτό ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στο συγκλονιστικό συλλαλητήριο των πυρόπληκτων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο(21/8) στον κόμβο της Στροφυλιάς στη Β. Εύβοια, στο οποίο οφείλουμε να ανταποκριθούμε: αγωνιζόμενοι μαζί τους για να μη φτωχοποιηθεί και ερημοποιηθεί ο τόπος, για να υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας που κατέστρεψε το πανέμορφο αυτό φυσικό περιβάλλον και ταυτόχρονα κατέστρεψε τις ζωές και τα όνειρά τους μέσα σε λίγες μέρες.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα,που αποτελούσαν βασικό πυρήνα του προεκλογικού αφηγήματος του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας,έγιναν στάχτη μέσα στις καταστροφικές  πυρκαγιές που κατέκαψαν τη Β.Εύβοια και τις άλλες περιοχές της Χώρας μας.

Δεν υπήρξε καμμία πρόβλεψη θωράκισης του κρατικού μηχανισμού,αγνοώντας τα σχέδιαπου της παραδόθηκαν,παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για ''φυσιολογικό καλοκαίρι'', αφού έδωσε προτεραιότητες για:προσλήψεις αστυνομικών στα Πανεπιστήμια και όχι πυροσβεστών, χάρισε μεγάλα  ποσά στα γνωστά μέσα ενημέρωσης-λιβανιστήρια της (λίστα Πέτσα),δεν αγόρασε νέα πυροσβεστικά οχήματα και ανταλλακτικά των αεροπλάνων πυρόσβεσης.

Χρησιμοποιεί την κλιματική αλλαγή ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ,για να συγκαλύψει την τεράστια αποτυχία της στη διαχείριση των πυρκαγιών,έχοντας βασική επικοινωνιακή τακτική ''μην έχουμε νεκρούς για να μην χάσουμε το πλεονέκτημα με το Μάτι'',δίνοντας εντολές να αδειάζουν απροστάτευτα και στο έλεος της φωτιάς αρκετά χωριά,πολλά εκ των οποίων σώθηκαν χάριν των γνωστών ηρωικών προσπαθειών των κατοίκων.

Αυτή η δήθεν ανθρωποκεντρική προσέγγισή της δείχνει το πως αντιλαμβάνεται την αλληλεξάρτηση του ανθρώπουμε τη φύση,αφού τα δέντρα,τα δάση,τα ζώα,τα σπίτια είναι ένα με την ανθρώπινη ζωή.

Για την ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ θα πρέπει:

           Στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης για την Β. Εύβοια θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μετέχονταςστις αποφάσεις, οι εκλεγμένοι τοπικοί εκπρόσωποι και όχι μονομερώς να αποφασίζει το Μαξίμου μέσω του εκπροσώπου της (Mπένος). Πρέπει να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξητων περιοχών που έχουν πληγεί,με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη  συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

           Όλες οι καμένες εκτάσεις να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες, με απαγόρευση κάθε αλλαγή χρήση γης,μέχρινα ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές(τοπικά χωρικά σχέδια,δασικοί χάρτες,κτηματολόγια), αξιοποίηση του πορίσματος Γκολντάμερ με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικώνοικοσυστημάτων,με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

           Να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών και την μη επιβάρυνσή τους στο εξής με τους λογαρισμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, ένφια, ασφαλιστικά ταμεία και δάνεια τραπεζών, μέχρις αντιστροφής της κατάστασης. Παράλληλα να τροποιηθούν κάποιες αποφάσεις (ενδεικτικά για το άτοκο δάνειο που χαρίζονται μόνοοι τόκοι ενώ θα πρέπει να καταβάλλονται οι δόσεις)και να δοθούν στις επιχειρήσεις επιδοτούμενα(ΕΣΠΑ)χρηματοδοτικάεργαλεία.

           ΑΜΕΣΑ πρέπει να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα (κορμοδέματα κλπ), για τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά μόνο εργαζόμενοι από την τοπική κοινωνία και όχι ανάθεσή τους σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες.

Προκειμένου να στηρίξουμε ενεργά τον αγώνα τους, συστήσαμε Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας με άτομα που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και θα παρακολουθούμε, θα προτείνουμε και θα παρεμβαίνουμε οσάκις κριθεί αναγκαίο, αφουγκραζόμενοι τις προτάσεις και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να επιστρέψει και πάλι το χαμόγελό τους.-