Evia Top: «Καίνε» τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ για χιλιάδες μη μισθωτούς

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021

«Καίνε» τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ για χιλιάδες μη μισθωτούς


Διπλές εισφορές καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του μήνα χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ. Ήδη, από χθες, αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια με τις τρέχουσες εισφορές, ήτοι τα ενιαία ειδοποιητήρια για τις εισφορές κύριας κι επικουρικής ασφάλισης καθώς και εφάπαξ παροχών του Ιουλίου, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Αυγούστου 2021.

Όμως, την ίδια καταληκτική ημερομηνία έχουν και τα ειδοποιητήρια που έλαβαν περίπου 200.000 μη μισθωτοί με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2020, για την πληρωμή της πρώτης από τις συνολικά 6 δόσεις που προβλέπονται. Καθώς μάλιστα, σε χιλιάδες από αυτούς, υπήρξαν λάθη στα ειδοποιητήρια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ καταβάλλουν προσπάθειες, να αναρτήσουν νέα ειδοποιητήρια με τα σωστά ποσά, εντός του μήνα. Υψηλόβαθμα στελέχη του Φορέα επεσήμαιναν μάλιστα, ότι τα λάθη δεν αφορούν περισσότερους από 5.000 με 6.000 ασφαλισμένους, ενώ εκτιμούσαν ότι οφείλονται κυρίως στην καθυστέρηση των λογιστηρίων, και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να υποβάλλουν στα προβλεπόμενα χρονικά όρια, τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις για τη μισθωτή εργασία των συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Καταγγελίες πάντως υπάρχουν και από δικηγόρους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι στα ειδοποιητήρια δεν φαίνονται οι καταβολές που έχουν κάνει μέσω γραμματίων προκαταβολής. Μάλιστα, για το θέμα έχει παρέμβει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, με οδηγό που επιμελήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Έμμισθων Δικηγόρων, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, καταδεικνύοντας τα προβλήματα και την καθυστέρηση στην εκκαθάριση.

Σύμφωνα με τον οδηγό, υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:

Α. Ασφαλισμένοι που είχαν παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα για όλο το χρονικό διάστημα από 1.1.2020 έως και 31.12.2020 και είχαν επιλέξει 2η ασφαλιστική κατηγορία ή κατώτερη, με μηνιαίες αποδοχές από 935 ευρώ και πάνω. Αυτοί θα πρέπει να έχουν λάβει μηδενική εκκαθάριση ή 110 ευρώ για την κάλυψη της ανεργίας, εφόσον δεν προβλέπεται κράτηση ανεργίας στις αποδοχές τους (πχ. Έμμισθοι δικηγόροι, δημόσιοι λειτουργοί κλπ.).

Β. Νέοι ασφαλισμένοι 5ετίας, με αποδοχές από 740 ευρώ και άνω που έχουν επιλέξει την ειδική κατηγορία, θα πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την περίπτωση Α.

Γ. Ασφαλισμένοι με παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα και αποδοχές κατώτερες των 935 ή 740 ευρώ αντίστοιχα, θα πρέπει να δουν στο ειδοποιητήριο ως οφειλή, τη διαφορά για την κάλυψη της ελάχιστης 2ης ή ειδικής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Δ. Ασφαλισμένοι που είχαν μισθωτή δραστηριότητα για μέρος του 2020, θα πρέπει να δουν ως οφειλή, το σύνολο των εισφορών της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει, στους μήνες που δεν υπήρχε έμμισθη δραστηριότητα.

Ε. Ασφαλισμένοι που λαμβάνουν μηδενικό ή πιστωτικό ή με ποσόν 110 ευρώ ειδοποιητήριο εκκαθάρισης, δεν χρειάζεται να ελέγξουν κάτι. Η εκκαθάριση είναι ορθή.

Υπάρχουν επίσης, ασφαλισμένοι στους οποίους δεν έχουν φανεί οι πληρωμές που τυχόν έχουν κάνει είτε μέσω γραμματίων προκαταβολής (δικηγόροι), είτε μέσω τραπέζης, είτε μέσω συμψηφισμών καθώς και άλλοι που για το σύνολο του χρονικού διαστήματος διατηρούν έμμισθη σχέση κι όμως λαμβάνουν χρεώσεις για ορισμένους μήνες, θα πρέπει να ελέγξουν τον ατομικό λογαριασμό ασφάλισης και να εκτυπώσουν αντίγραφο, ή να λάβουν βεβαίωση από τον εργοδότη για την υποβολή ΑΠΔ. Επίσης υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ, όσοι ασφαλισμένοι θεωρούν ότι έχει γίνει λάθος εκκαθάριση, μπορούν οι ίδιοι, να υποβάλλουν το αίτημά τους στον 4ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1555 και να λάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την οριστική απάντηση του Φορέα. Εάν και πάλι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, υπάρχει και η δυνατότητα να κλείσουν ηλεκτρονικό ραντεβού στις κατά τόπους αρμόδιες διευθύνσεις εισφορών, προκειμένου να λύσουν οριστικά το πρόβλημά τους.

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες για τις εισφορές του τρέχοντος έτους ενδέχεται να καθυστερήσουν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι με παράλληλη απασχόληση να κληθούν να πληρώσουν εντός του 2022 και πάλι με καθυστέρηση τις εισφορές του 2021.

«Τυχεροί» για την ώρα και ως προς την διπλή επιβάρυνση φαίνεται τέλος, πως είναι όσοι μη μισθωτοί απασχολούνται και στο δημόσιο, καθώς για αυτούς η εκκαθάριση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.


euro2day.gr