MY KTEO

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Η «μεγάλη» Τρίτη των μέτρων για τους ανεμβολίαστους

 


Μια εβδομάδα πριν φύγει ο Αύγουστος και η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά ζητήματα τα οποία ήλπιζε ότι θα έβρισκε μπροστά της λίγο αργότερα. Με τον ρυθμό των εμβολιασμών να παραμένει απογοητευτικός αλλά και με την μετάλλαξη Delta να καλπάζει και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται διαρκώς η ανάγκη για μέτρα «εδώ και τώρα» είναι αδήριτη.

 

 

Αύριο Τρίτη λοιπόν θα έχουμε ανακοινώσεις – εκτός απροόπτου – από την κυβέρνηση για το πως θα είναι το φθινόπωρο για τους ανεμβολίαστους. Η ορμή του 4ου κύματος είναι τόσο ισχυρή πλέον που το στοίχημα του καλοκαιριού για χτίσιμο ανοσίας μπαίνει στην άκρη και πλέον η ανάγκη να θωρακιστεί το σύστημα υγείας πριν να είναι αργά είναι μεγάλη.

 

Έτσι, αύριο αναμένεται να ακούσουμε ότι οι κλειστοί χώροι όποιοι κι αν είναι αυτοί θα ανήκουν στους εμβολιασμένους και πλέον και οι καταστηματάρχες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Οι πατέντες δεν θα λείψουν αφού στην Ελλάδα το κρύο έρχεται αργά. Έτσι, εστιατόρια, καφέ και γενικά η εστίαση προμηθεύονται ήδη τις ειδικές θερμάστρες.

 

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κινηματογράφους και θέατρα. Και αν επικρατήσει και το τραβηγμένο σενάριο για είσοδο στα καταστήματα λιανικής μόνο σε εμβολιασμένους εκεί το πράγμα αγριεύει.

 

Βαθιά το χέρι στην τσέπη

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Ειδικότερα, τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης με δική τους επιβάρυνση. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

 

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και Πανεπιστήμια

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με δική τους ευθύνη.

 

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

 

Τι θα ακουστεί στην Βουλή

Ένα δεύτερο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι αυτό που είναι επίσης νωπό και είναι το αποτέλεσμα των πυρκαγιών. Το Μαξίμου περιμένει και τις πρώτες δημοσκοπήσεις του Φθινοπώρου που θα αποτυπώσουν τις σκέψεις των πολιτών για τους χειρισμούς στην μεγάλη αυτή κρίση.

 

Έτσι, προσπαθώντας να προλάβει τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και θα λάβει τον λόγο στην Βουλή την Τετάρτη 25 Αυγούστου δίνοντας ένα ραντεβού με τους πολιτικούς του αντιπάλους για ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έγιναν στην χώρα μας από πυρκαγιές.

 

Με την λέξη συναίνεση να κυριαρχεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξάλλου είχε προαναγγείλει την παρουσία του στην Βουλή στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, θα επιχειρήσει να κάνει την αυτοκριτική του αλλά και θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, οι οποίες και θα αξιολογηθούν από την κυβέρνηση και θα συνυπολογιστούν στις τελικές αποφάσεις,