MY KTEO

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Επιστρεπτέες και αποζημιώσεις ενοικίων: Αρχίζει η εξέταση στις ενστάσεις


Η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων, που έχουν κατατεθεί από φορολογούμενους με ενστάσεις, για τη μη συμπερίλψη τους, στα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής, και αποζημίωσης για «κουρεμένα» ενοίκια, αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει ένταση προσπαθειών, ώστε σε περιπτώσεις που κάποιος αδίκως είχε αποκλειστεί από τις επιδοτήσεις αυτές. να τις λάβει γρήγορα, έστω και μετά από μήνες που τα προγράμματα αυτά έτρεξαν.

Υπενθυμίζεται η ΑΑΔΕ έδωσε την δυνατότητα, μέσα στο καλοκαίρι, να υπάρξει μια «δεύτερη ευκαιρία». Κι έτσι, μέχρι τις 30 Ιουλίου υποβληθήκαν οι ενστάσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές 3-7, ενώ μέχρι σήμερα τρέχει η προθεσμία και για διορθώσεις στις δηλώσεις COVID για ιδιοκτήτες που είχαν μισθώματα που «κουρεύτηκαν» μέχρι τον Ιούνιο .

Έτσι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η όλη «επιχείρηση» εξέτασης των αιτημάτων ώστε το συντομότερο να υπάρξει αποτέλεσμα.

Αναλυτικά για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Στο μικροσκόπιο της φορολογικής διοίκησης θα μπουν τα αιτήματα που κατατέθηκαν για τον τρίτο έως και έβδομο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Επίσης αιτήματα ενστάσεων, που έκαναν όσοι εκτίμησαν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται και κατέθεσαν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Να σημειωθεί ότι όσοι λάβουν το πράσινο φως θα δουν στο Taxisnet σχετική ειδοποίηση και θα πάρουν τα σχετικά ποσά που σημειωτέον είναι κατά 50% επιστρεπτέα. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να:

• Επιστρέψουν το οφειλόμενο ποσό σε 60 δόσεις. Η πρώτη δόση με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί θα καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2022.

• Καταβάλλουν το ποσό εφάπαξ. Όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες αποφασίσουν να αποπληρώσουν το ποσό σε μία δόση στα τέλη του έτους θα έχουν επιπλέον έκπτωση 15%.

• Όσοι, επίσης, έλαβαν χρηματοδότηση από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πίστωση του 35% του ποσού που έλαβαν αντί του «κουρέματος» που έχει υπολογιστεί από 30% έως 50%.

Για τις αποζημιώσεις ενοικίων οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αναμένεται να ελέγξουν τα εξής:
• Αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις COVID ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021.

• Δηλώσεις COVID που υπέβαλαν για πρώτη φορα οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων,

• Δηλώσεις COVID για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020

• Τροποποιητικές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης για τους μήνες Μάρτιο 2020 και μετά που αφορούν σε περιπτώσεις υπεκμισθώσεων περισσότερων ακινήτων που περιέχονται σε μία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης του αρχικού εκμισθωτή.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι με βάση πληροφορίες εξετάζεται η πιθανότητα ενός συμπληρωματικού κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής για περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων που είδαν τον τζίρο τους να πέφτει σημαντικά το 2020.