MY KTEO

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Την αναστολή του ΦΕΚ που προβλέπει την υποβάθμιση, συγχώνευση ή και κατάργηση σχολικών μονάδων αποφάσισε να ζητήσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου


Το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου αποφάσισε ομόφωνα κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του να καταθέσει διαπαραταξιακή πρόταση κατά του ΦΕΚ που προβλέπει την υποβάθμιση, συγχώνευση ή και κατάργηση σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που λειτουργούν εντός των ορίων του Δήμου.

Σύμφωνα λοιπόν με το ΦΕΚ αυτό καταργούνται τα Νηπιαγωγεία Βέλους, Αγίου Ιωάννη, Αργυρού και Μετοχίου και τα Δημοτικά Σχολεία Κοσκίνων και Αργυρού. Συγχωνεύονται τα δύο τετραθέσια Δημοτικά Αγίου Λουκά και Αγίου Ιωάννη σε ένα τετραθέσιο με έδρα τον Άγιο Λουκά. Υποβιβάζονται τα Δημοτικά Σχολεία 1ο ΔΣ Αλιβερίου από 12/θ σε 9/θ, το 2ο ΔΣ Αλιβερίου από 12/θ σε 8/θ, του Δύστου από 4/θ σε 3/θ, των Ζαράκων από2/θ σε 1/θ, του Μετοχίου από 2/θ σε 1/θ, του Μονοδρίου από 3/θ σε 2/θ και του Οξυλίθου από 6/θ σε 4/θ.

Η εξέλιξη αυτή έγινε αντιληπτή από τη δημοτική σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης «Δήμος για Όλους» Αλεξάνδρα Θαλασσινού την περασμένη Παρασκευή, οπότε και δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ. Η κ. Θαλασσινού ενημέρωσε άμεσα την δημοτική αρχή και με έγγραφο αίτημά της ζήτησε την σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ενώ σχετικές επιστολές προς το Δημοτικό Συμβούλιο έστειλαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης Νίκος Μαστροκώστας και της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Μάγειρας.

Στην εισήγησή της η Αλεξάνδρα Θαλασσινού μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στις γεννήσεις άρα είναι απαράδεκτο να υποβιβάζει η κυβέρνηση, να καταργεί ή να συγχωνεύει σχολεία τα οποία πλέον μπορούν να κρατηθούν για αρκετά χρόνια και αναρωτήθηκε αν ζητήθηκε φέτος από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας να γνωμοδοτήσει σχετικά η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης, όπως γινόταν όλα τα χρόνια;

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κύμης Αλιβερίου Χρήστος Σαμαράς, θα έπρεπε να κινηθεί πιο γρήγορα και να παρακολουθεί το θέμα, αφού υπήρχαν ενδείξεις για την εξέλιξη αυτή. Έκανε μάλιστα λόγο για πολίτη ευθύνη. Από την πλευρά του ο Χρήστος Σαμαράς υπογράμμισε ότι ήταν αδύνατον να γνωρίζει τις προθέσεις του Υπουργείου. Πλήρης στήριξη από τον Δήμαρχο Θανάση Μπουραντά, είχε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, που τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Χρήστος Σαμαράς έχει κάνει περισσότερα από όσα θα μπορούσε». 

Επίσης ο Θανάσης Μπουραντάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή δεν ενημερώθηκε. Ενώ έκανε λόγο για απόφαση ουσιαστικά του Υπουργείου που έχει στόχο την μείωση των οργανικών θέσεων.

Τέλος, αποφασίστηκε αύριο κιόλας να συνταχτεί η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην εφαρμοστεί το ΦΕΚ και να κατατεθεί άμεσα στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Περιφερειακή Διεύθυνση και στο Υπουργείο Παιδείας.