MY KTEO

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Το νέο προφίλ των ασθενών με Covid-19 που καταλήγουν στο νοσοκομείο -Τελείως άλλοι σε σχέση με το 2020


Οι γιατροί στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, αναφέρουν ολοένα πιο συχνά ότι οι ασθενείς στα νοσοκομεία τους δεν είναι πια ίδιοι με εκείνους το 2020. Πρόκειται για ανθρώπους σχεδόν πάντα ανεμβολίαστους, νεότερους (πολλούς εικοσάρηδες και τριαντάρηδες), που είναι πιο σοβαρά άρρωστοι σε σχέση με τους νέους πέρυσι και των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται επίσης, πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχων και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, στο τέλος Ιανουαρίου φέτος οι μισοί νοσηλευόμενοι ασθενείς λόγω κορωνοϊού ήταν άνω των 65 ετών και εκείνοι κάτω των 50 ήταν μόνο το 22%. Σήμερα η κατάσταση έχει αντιστραφεί και οι ασθενείς 18 έως 49 ετών είναι το 41%, ενώ εκείνοι άνω των 65 ετών περίπου το 25%.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στα νοσοκομεία συνεχώς πέφτει. Κι ενώ το 2020 πολλοί ασθενείς που εισάγονταν σε αυτά λόγω Covid-19, είχαν υποκείμενα νοσήματα (διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία κ.α.) που δικαιολογούσαν την επιδείνωση της κατάστασής τους, αρκετοί νεαρότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς το 2021 δεν έχουν κανένα υποκείμενο νόσημα.

Η μετάλλαξη Δέλτα επηρεάζει το νέο «προφίλ» των ασθενών με κορωνοϊό;
Ορισμένοι γιατροί και επιστήμονες υποπτεύονται ότι για το νέο «προφίλ» των ασθενών του κορωνοϊού παίζει ρόλο η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει σε πολλές χώρες, εκτοπίζοντας τα προηγούμενα στελέχη του ιού. Κάποιες μελέτες παρέχουν ενδείξεις ότι η Δέλτα πιθανώς προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, όμως δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι όντως η «ινδική» παραλλαγή είναι χειρότερη για τις νεαρές ηλικίες, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Μερικοί επιστήμονες θεωρούν ότι το νέο δημογραφικό «προφίλ» οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους νεότερους, ενώ άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι νέοι είναι πιο απρόσεχτοι στη συμπεριφορά τους, ιδίως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και της, συχνά ανεξέλεγκτης, ανάγκης τους να διασκεδάσουν μαζικά χωρίς προφυλάξεις.


Πηγή: iefimerida.gr