MY KTEO

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Το eviatop στο συλλαλητήριο: Με καθολική συμμετοχή από όλα τα καμένα χωριά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο (φωτο)





Εκατοντάδες κάτοικοι από όλη την πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στη Στροφιλιά στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών – Δασεργατών

Εύβοιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας και οι Επιτροπές Αγώνα Πυρόπληκτων.

 

Κεντρικό σύνθημα : «Να ζήσουμε στον τόπο μας», καθώς η πύρινη λαίλαπα σάρωσε τη βόρεια Εύβοια απ’ άκρη σ’ άκρη αφήνοντας πίσω της πάνω από 500.000 στρέμματα καμένου δάσους και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές , σε σπίτια και περιουσίες.

 

 

Στο συλλαλητήριο παρεβρέθηκαν ο ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης και του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης και Γιώργος Μαρίνος.

 

Παρεβρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Στερεάς και Εύβοιας Φάνης Σπανός ,ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο δήμαρχος Ιστιαίας -Αιδηψου, Γιάννης Κοντζιάς.

 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Βαγγέλης Γεωργαντζής : « Οι υπεύθυνοι της καταστροφής πρέπει να πάρουν μαζική απάντηση από όλο τον λαό ότι τα ψέματα τελείωσαν. Μας άφησαν στο έλεος και μας έκαψαν. Τώρα υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Τους έχουμε μάθει χρόνια τώρα» , τόνισε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής και πρόσθεσε. : “Μετά από κάθε καταστροφή, λόγια, υποσχέσεις, για αποζημιώσεις και υποδομές, μέχρι να περάσει η μπόρα και μετά μας ξεχνάνε, δεν είδαν, δεν ξέρουν.

 

Λέμε ένα μεγάλο “όχι” στην κοροϊδία. Εργολάβοι, εταιρείες και “επενδυτές” τρίβουν τα χέρια τους με την καταστροφή μας που την θεωρούν ευκαιρία για κέρδη. Οι νεκροθάφτες μας εμφανίζονται ως “χορηγοί” και “ευεργέτες”. Πάθαμε και μάθαμε όμως, άλλωστε αμέτρητες φορές ήρθαν ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μας”.

 

 «Ούτε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας»

 

Οι οργανωτές του Συλλαλητηρίου ζητούν :

 

-Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στα χωριά μας. Να εξασφαλιστούν η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους.

 

-Αμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για όλα τα χωριά γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε.

 

– Απασχόληση όλων των ρετσινάδων στα αντιπλημμυρικά έργα με την επιστημονική επίβλεψη των δασαρχείων. Οι ρετσινάδες έχουν γνώση του δάσους και τα αναγκαία εργαλεία.

 

-Αμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση όλων των πληγέντων χωρίς κανένα όρο και προϋπόθεση, για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες επιβίωσης.

 

-Αποζημίωση για τις καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

 

-Με ευθύνη του κράτους να χορηγηθούν όσες ζωοτροφές είναι αναγκαίες σε όλους τους κτηνοτρόφους για όσο καιρό διαρκεί η απαγόρευση βόσκησης.

 

-Αποζημίωση για τη φετινή μας παραγωγή που κάηκε, ενώ την είχαμε δουλέψει, στο συνολικό ύψος παραγωγής και τιμής (τιμή επιδότησης + τιμή πώλησης + ασφάλιση).

 

-Δυνατότητα συνταξιοδότησης για όποιον συνάδελφο ρετσινά – δασεργάτη επιθυμεί και έχει θεμελιώσει δικαίωμα (πάνω από 4.500 βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα) στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες.

 

-Αμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από τα αρμόδια δασαρχεία και υπηρεσίες για να επανέλθει το πευκόδασος και να μη γίνει ζούγκλα.

 

– Απασχόληση όλων των ρετσινάδων με σταθερή σχέση εργασίας, για τη φροντίδα και ανάπτυξη του καμένου δάσους, για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να το ξαναδούν.

 

-Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους.

 

-Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

 

 

-Στελέχωση των Δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με δασολόγους και δασοπόνους για να μπορούν να επιβλέψουν τα αντιπλημμυρικά έργα και την αναδάσωση.

 

-Για όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.

 

-Πάγωμα και διαγραφή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ και ασφαλιστικά ταμεία.