MY KTEO

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

To νέο χρονοδιάγραμμα για τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση


Μέσω πολλαπλών καταβολών θα δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά –βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση– στις τρεις βασικές κατηγορίες των εναπομεινάντων δικαιούχων συνταξιούχων.

Ο λόγος για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικές αυξήσεις από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά δεν τις έχουν λάβει ακόμα, σε αντίθεση με τη μεγαλύτερη μερίδα των "νέων” συνταξιούχων η οποία έχει λάβει τις αυξήσεις και τα αναδρομικά που δικαιούται.

Αυτοί (δηλ. όσοι δεν έχουν λάβει αυξήσεις-αναδρομικά) είναι κατά πρώτον γύρω στις 29.000 που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πχ απασχολούμενοι συνταξιούχοι, συντάξεις λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους), κατά δεύτερον, μία σημαντική μερίδα από τους ("νέους") συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη μετά την 1η Οκτωβρίου του 2019 και κατά τρίτον, οι "παλιοί” (δηλαδή εκείνοι που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την 13η Μαΐου 2016) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των Ταμείων:

- Μία μερίδα από όσους ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις (σ.σ. των 29.000 συνταξιούχων) θα λάβει αυξήσεις και αναδρομικά τις επόμενες μέρες, μαζί με τις καταβολές των τρεχουσών συντάξεων (σ.σ. Σεπτεμβρίου). Η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών στους υπόλοιπους θα γίνεται σταδιακά τους επόμενους, δηλαδή τους φθινοπωρινούς, μήνες.

- Όσον αφορά τους "νέους” συνταξιούχους που βγήκαν μετά την 1η Οκτωβρίου του 2019 στη σύνταξη, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως ο e-ΕΦΚΑ βρίσκεται πολύ κοντά στο να δώσει λύση στο "πάγωμα” της καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών τους.

- Σχετικά με τους "παλιούς” συνταξιούχους έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί ο χρόνος καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών τους, αν και στόχος παραμένει αυτό να συμβεί εντός του Φθινοπώρου. Το μόνο το οποίο έχει "κλείσει” είναι πως θα δοθούν "πακέτο” (δηλ. ταυτόχρονα), αυξήσεις και αναδρομικά για κάθε μία μεγάλη κατηγορία δικαιούχων, δηλαδή αφενός τους "παλιούς” συνταξιούχους του δημοσίου και αφετέρου τους "παλιούς” συνταξιούχους” του ιδιωτικού τομέα). Ωστόσο, δεν θα δοθούν ταυτόχρονα στους δικαιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Με άλλα λόγια, πχ θα δοθούν πρώτα στους συνταξιούχους του δημοσίου και έπειτα του ιδιωτικού (ή αντίστροφα).

Υπενθυμίζεται πως έως τώρα έχουν γίνει οι ακόλουθες πληρωμές:

- Στις 29 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η καταβολή των αναδρομικών σε 10.964 συνταξιούχους του δημοσίου τομέα που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016. Οι συνταξιούχοι που υπάγονται σε αυτή την κατηγορία έχουν δει από τον προηγούμενο μήνα τις μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους. Το συνολικό ποσό αναδρομικών που θα λάβουν ανέρχεται στα 10.843.765 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 989 ευρώ.

- Στις 27 Ιουλίου 2021, καταβλήθηκαν τα αναδρομικά ποσά στους "νέους" συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016) με περισσότερα από 30,1 και έως 44 έτη ασφάλισης, έπειτα από τον επανυπολογισμό των αποδοχών τους με τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου 4670/2020. 

Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε 68.965 συνταξιούχους. Από αυτούς οι 53.912 δικαιούνται αυξήσεις και αναδρομικά. Το ποσό των αναδρομικών που θα λάβουν ανέρχεται σε 46.565.403 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος των αναδρομικών ανά συνταξιούχο ανέρχεται σε 863,70 ευρώ. 

Παράλληλα, με αυτήν την πληρωμή των αναδρομικών πραγματοποιήθηκε και η πληρωμή των αυξήσεων για τις συντάξεις του μηνός Αυγούστου. Από τις επόμενες τακτικές πληρωμές (συντάξεις Σεπτεμβρίου που πληρώνονται τέλη Αυγούστου) οι συνταξιούχοι πρόκειται να δουν μόνιμες αυξήσεις 5,1% κατά μέσο όρο στις συντάξεις τους. 

- Στις 29 Ιουνίου 2021, με τις αυξήσεις σε 10.861 συνταξιούχους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τον ν.4387/2016) και πριν την 1/10/2019. Οι παραπάνω συνταξιούχοι είδαν κατά μέσο όρο πραγματική αύξηση στην ακαθάριστη σύνταξη τους 74 ευρώ, ενώ τα ανώτατα ποσά αυξήσεων φτάνουν τα 450 ευρώ τον μήνα.