MY KTEO

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Γέφυρα 1: Συμφωνία για τρίμηνη παράταση με μείωση της κρατικής επιδότησης κατά 40%


Σε συμφωνία με τους Θεσμούς για την παράταση του Προγράμματος «Γέφυρα 1» μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και την μείωση της κρατικής επιδότησης που θα ισχύσει για το τελευταίο τρίμηνο του έτους κατά 40% μέσο όρο, ήρθε το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές συμφώνησαν και στο κούρεμα του ποσοστού της κρατικής επιδότησης – το αίτημα της παράτασης έγινε σχεδόν αμέσως δεκτό – που θα εφαρμοσθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1», που αφορά 115.447 δάνεια 74.000 φυσικών προσώπων-δανειοληπτών μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021.

Τα ελληνικά επιχειρήματα
Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς για την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου και αδιάθετων πόρων έπεισε του Θεσμούς, που άναψαν το πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα. Η κυβέρνηση προχωράει στην επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου καθώς το επιτρέπει ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει ακόμη εξαντληθεί παρέχοντας τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών.

Στο οικονομικό επιτελείο όμως είδαν πως στο λογαριασμό τους προγράμματος περισσεύουν περίπου 50 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν επέκταση του προγράμματος για άλλους τρεις μήνες για τους ήδη δικαιούχους του προγράμματος, δηλαδή όσους λαμβάνουν ήδη επιδότηση παρέχοντας με αυτό το τρόπο περαιτέρω στήριξη σε νοικοκυριά που επλήγησαν. Μετά την τρίμηνη παράταση οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν ξανά ολόκληρη τη δόση από τις αρχές του νέου έτους.

Τα νέα «μειωμένα» ποσοστά επιδότησης που συμφωνήθηκαν αφορούν σε δάνεια εξυπηρετούμενα, δάνεια σε καθυστέρηση μη καταγγελμένα και δάνεια σε καθυστέρηση καταγγελμένα.

Τα ποσοστά μείωσης της επιδότησης
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS 24/7 η συμφωνία Κυβέρνησης – Θεσμών για το έξτρα τρίμηνο του Γέφυρα 1 περιλαμβάνει ότι τα ποσοστά επιδότησης των μηνιαίων δόσεων δανείων στεγαστικών, επαγγελματικών και καταναλωτικών που φέρουν ως εγγύηση την 1η κατοικία και οι κάτοχοί τους έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, θα διαμορφωθούν ως εξής:

- Για τα ενήμερα δάνεια, το ποσοστό της κρατικής επιδότησης της μηνιαίας δόσης για τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο θα διαμορφωθεί στο 40%. Υπενθυμίζεται πως για την εν λόγω κατηγορία, τα ποσοστά επιδότησης ανά τρίμηνο (σ.σ. το πρόγραμμα ήταν 9μηνης διάρκειας) διαμορφώνονταν ως εξής: 90% το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο.

- Για τα δάνεια σε καθυστέρηση αλλά μη καταγγελμένα (συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ρυθμιστεί), το ποσοστό της κρατικής επιδότησης για την τρίμηνη παράταση θα διαμορφωθεί στο 35% της μηνιαίας δόσης. Υπενθυμίζεται ότι στην εννεάμηνη περίοδο του προγράμματος, τα ποσοστά επιδότησης από το δημόσιο ανά τρίμηνο διαμορφώνονταν ως εξής: 80% το πρώτο τρίμηνο, 70% το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο.

- Για την τρίτη κατηγορία δανείων, που είναι τα καταγγελμένα δάνεια, το ποσοστό της κρατικής επιδότησης ανά μήνα για το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2021 θα διαμορφωθεί στο 20%. Υπενθυμίζεται πως την εννεάμηνη περίοδο του προγράμματος, τα ποσοστά της μηνιαίας κρατικής επιδότησης στα τρία τρίμηνα διαμορφώνονταν: 60% για το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο.

Προστασία πρώτης κατοικίας
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1», πέραν του μαξιλαριού που προσφέρει σε όσους δανειολήπτες επλήγησαν σημαντικά από την πανδημική κρίση, ανοίγει για 90 ημέρες ομπρέλα προστασίας - στην κατηγορία των καταγγελμένων

- της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, έως ότου αρχίσει να διαμορφώνεται το νέο καθεστώς που έφερε το πλαίσιο της «Δεύτερης Ευκαιρίας», είτε μέσω της ρύθμισης-εξυγίανσης είτε μέσω του εργαλείου της πτώχευσης.

20,4 εκατ. πληρωμές για το Γέφυρα 1
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, στις 29 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η ένατη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης του προγράμματος «Γέφυρα 1» και η πρώτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», μέσω του οποίου επιδοτούνται οι δόσεις επιχειρηματικών δανείων για οκτώ μήνες.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, οι πληρωμές του προγράμματος «Γέφυρα 1» ανήλθαν συνολικά στα 20,4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 115.447 δανείων και 73.704 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες οκτώ φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 185,5 εκατ. ευρώ.

Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η επιδότηση του 90% των δόσεων του προγράμματος «Γέφυρα 1», η κυβέρνηση θα έχει καταβάλει περί τα 230 εκατ. ευρώ με συνέπεια να παραμένει αδιάθετο ένα ποσό της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα αξιοποιηθεί για την επέκταση του προγράμματος, με τα ποσοστά επιδότησης να είναι μειωμένα για όλες τις κατηγορίες δανείων.



News247.gr