MY KTEO

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Όλα τα νέα μέτρα σε νέους: Από το στεγαστικό επίδομα ΙΚΥ για ΔΙΕΚ μέχρι τα 100 ευρώ το μήνα σε νέους εργαζόμενους


 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων. Στην αιχμή του δόρατος μπαίνουν οι νέοι από 15 έως 29 ετών που ήταν εμβολιάζονται και θα έχουν συγκεκριμένες παροχές είτε επίδομα 100 ευρώ για κάθε πρωτοπροσλαμβανόμενο νέο έως 100 ευρώ για έξι μήνες είτε στεγαστικό επίδομα ΙΚΥ σε σπουδαστές ΔΙΕΚ. Οι πιο σημαντικές εξαγγελίες για τους νέους έχουν ως εξής:

Επιδότηση στο πρώτο ένσημο. Στο εξής νέοι ως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την Πολιτεία για έξι μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 θα κατευθύνονται στους εργοδότες, τα άλλα 600 απευθείας στον νέο επιπλέον της αμοιβής τους. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος, πέρα από τον μισθό που θα του καταβάλλει ο εργοδότης, θα πάρει για 6 μήνες απασχόληση 600 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ τον μήνα προσαύξηση στον μισθό για 6 μήνες. Από την άλλη, οι εργοδότες για κάθε μήνα θα επιδοτούνται με 100 ευρώ για 6 μήνες για τις ασφαλιστικές εισφορές του νέου εργαζόμενου. Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού της επιδότησης, δηλαδή για 6 μήνες μερικής απασχόλησης θα λάβει 300 ευρώ ο εργαζόμενος και 300 ευρώ ο εργοδότης.

 

Προϋποθέσεις

Για να λάβει ένας νέος την επιδότηση μισθού θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

 

– να είναι ως 29 ετών

 

– να μην έχει ούτε ένα ένσημο

 

– να θέλει να απασχοληθεί σε θέση πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

 

 

Αυξάνονται από 100.000 σε 150.000 οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. 80.000 νέοι άνεργοι βρήκαν δουλειά με τα τελευταία προγράμματα.

Επεκτείνεται και στους 28.000 φοιτητές των δημοσίων ΙΕΚ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Ενίσχυση με 1.000 ευρώ ετησίως.

 

Από 1/1/2022 μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data. Από αυτό το μέτρο οι νέοι θα ωφελούνται ως και 20 ευρώ στον μηνιαίο λογαριασμό τους.

Για εφήβους 15-17 ετών, όσοι έχουν εμβολιαστεί, θα λάβουν εν είδει αναγνώρισης 50GB data στο κινητό τους.

 

Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους. Από 1/1/2022 επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα νέων για όλου τους νέους έως 29 ετών..

Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά έως και 800.000 ευρώ.

 

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αυτά είναι τα πρώτα 7 μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ενώ θα ακολουθήσει και στρατηγική 90 σημείων/πολιτικών που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους νέους τους επόμενους 6 μήνες. Οι νέοι μας μεγάλωσαν βιώνοντας μόνο κρίσεις. Από την οικονομική κατάρρευση, το φλερτ με τη χρεοκοπία μέχρι την πανδημία και την κλιματική κρίση, που αφορά πρώτα και πάνω από όλα τη νέα γενιά.