MY KTEO

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

Το "παράθυρο" για εκλογές το 2022, η νέα γενιά και η στρατηγική Μητσοτάκη για τη διεύρυνση


Νέοι. Κυρίως η ηλικιακή ομάδα των 15-29 ετών, που είτε πορεύεται προς την είσοδό της στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε επιχειρεί να στήσει τη ζωή της, αναζητώντας ευκαιρίες για απασχόληση. Για την εξεύρεση της πρώτης θέσης εργασίας. Αλλά και η μεσαία τάξη. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μετά από 18 μήνες "μάχης" με τον πανδημικό ιό, στη διάρκεια των οποίων η στρατηγική της κυβέρνησης κινήθηκε γύρω από την προστασία της δημόσιας υγείας και των "κραδασμών" στην οικονομία και την κοινωνία, ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, επιχείρησε χθες να…πιάσει το νήμα της επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα. Κι αν το υγειονομικό μέτωπο δε μπορεί, ελέω της πορείας του κορονοϊού, να παραμένει στα μετόπισθεν, ο κ. Μητσοτάκης είναι εμφανές ότι στοχεύει να φέρει, εκ νέου, στο κέντρο αυτό που συνηθίζεται να αποκαλείται επιστροφή στην κανονικότητα. Κανονικότητα στην πολιτική. Κανονικότητα στην οικονομία. Κανονικότητα στην κοινωνία. Μετά από σχεδόν 30 ημέρες κρίσεων, λαθών που ο ίδιος παραδέχθηκε στη διαχείριση των πύρινων μετώπων του Αυγούστου, "ρωγμών" στο κυβερνητικό προφίλ από τα…απόνερα του ανασχηματισμού και το θέμα Αποστολάκη, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτέλεσε το σκηνικό για ένα…συνολικό restart. Και αποδέκτες των κυβερνητικών μηνυμάτων για την υλοποίηση του σχεδίου της επόμενης ημέρας είναι εκείνοι που, αφού βίωσαν μία περίοδο δεκαετούς οικονομικής κρίσης, βρέθηκαν, μετά από εσωτερικά "ανέφελο" 2019, στη μέγγενη των περιορισμών, ελέω των απανωτών κυμάτων της πανδημίας.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου έρχονται ως αποτέλεσμα της θετικής, όπως ο ίδιος επεσήμανε, πορείας της οικονομίας, παρά τις 18ηνες Συμπληγάδες του πανδημικού ιού. Αυτή η θετική πορεία, λοιπόν, άνοιξε το πεδίο του δημοσιονομικού πλαισίου, με τα μέτρα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη στον απόηχο της ομιλίας Μητσοτάκη, να μην είναι αποσπασματικά, αλλά να συγκροτούν μία ολοκληρωμένη παρέμβαση με σαφή στόχευση. Όπως σχολιάζουν, άλλωστε, τα ίδια στελέχη, οι παρεμβάσεις συνδέονται και με τη δυνατότητα για μία πιο δυναμική ανάπτυξη, η οποία, όπως λένε, θα βοηθήσει τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις μέσω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματός τους. "Μόλις την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε επισήμως ότι κατά το 2ο τρίμηνο του 2021 το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σημείωσε άλμα 16,2%. Για αυτό, σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, είμαι σε θέση να εξαγγείλω την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία για το 2021, από το 3,6% στο 5,9%. Ανάπτυξη για όλες και όλους, σε μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες στον κάθε πολίτη. Σε μια οικονομία που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτός, ακριβώς, ο χώρος που δημιουργείται είναι το εφαλτήριο για ένα "γενναιόδωρο", όπως χαρακτηρίζεται, πακέτο μέτρων, συνολικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με στόχο να αποτεθεί σε ένα κοινό, όπως αυτό των νέων συμπολιτών μας, στο οποίο τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας παραδοσιακά καταγράφουν…μεσαίες ή ακόμα και χαμηλές πτήσεις στην εκλογική κάλπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε, στη διάρκεια της ομιλίας του από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ειδικό κεφάλαιο στη νέα γενιά. Προς επίρρωση, δε, της στρατηγικής των ανοιγμάτων στη συγκεκριμένη κατηγορία των συμπολιτών μας,  στις δύο πρώτες σειρές της αίθουσας δεν κάθισαν, κατά το σύνηθες, υπουργοί και έτερα κυβερνητικά στελέχη, αλλά εκπρόσωποι της νέας γενιάς, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ειδικά μέτρα ενίσχυσης, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευκαιρίες για την απασχόληση, την πρόσβαση στη γνώση και την ψηφιακή πρόσβαση. Οι νέοι είναι αυτοί που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κυβερνητικής οπτικής για τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Αλλά, όχι μόνο αυτοί. Η αναφορά του πρωθυπουργού για μία "πλειοψηφία του ορθολογισμού" δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να χαράσσει βαθιές διαχωριστικές γραμμές με το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, προσδοκώντας να κινείται πέρα και επάνω από τα κομματικά τείχη της Νέας Δημοκρατίας και να απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό, που αναζητεί προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Με αυτόν τον τρόπο, με αυτή τη στρατηγική να ξεδιπλώνεται τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών του Ιουλίου του 2019, η Νέα Δημοκρατία πέρασε το…κατώφλι της αυτοδυναμίας. Αυτό το στίγμα επιχειρεί να δώσει έκτοτε, στις δημόσιες παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά στρώματα θα συνεχίσει να απευθύνεται, με στόχο να διευρύνει την απήχηση των μηνυμάτων, μετά από δύο χρόνια στη διακυβέρνηση. Και μπροστά σε ένα 2022 που μπορεί να αποτελέσει έτος εκλογών, με στόχο να… καεί πιο γρήγορα η απλή αναλογική.

 

capital.gr του Δημήτρη Γκάτσιου