MY KTEO

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Αποκάλυψη για την 5ετή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Σκύρο


Η Σκύρος -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες- είναι το μέρος για το οποίο γίνονται ήδη συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ ώστε να υπάρξει αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις που θα έχει πενταετή διάρκεια, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Του Δήμου Βερύκιου

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απατώντας σε σχετική ερώτηση στη ΔΕΘ αποκάλυψε ότι: «Συζητάμε για μία πενταετή επέκταση της συμφωνίας της αμυντικής συνεργασίας που θα επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό». Ο πρωθυπουργός έσπευσε να εκτιμήσει ότι με την νέα πενταετή συμφωνίας οι ΗΠΑ θα έχουν «σημαντικότερη παρουσία» στην Ελλάδα και «ενδεχομένως» σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσδιόρισε τα «σημεία» διότι προφανώς ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες του iEidiseis.gr οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην Σκύρο ώστε να υπάρξει αμερικανική παρουσία.

Αυτό που κάνει σημαντική τη Σκύρο δεν είναι μόνο η θέση που κατέχει στην καρδιά του Αιγαίου αλλά και τα όπλα που «κάθονται» πάνω της.

Η αεροπορική βάση Σκύρου (135ΣΜ) αποτελεί μια από τις σημαντικότερες της Πολεμικής Αεροπορίας τόσο από άποψη επιχειρησιακής αξίας όσο και υποδομών.

Η Σκύρος που εξομοιώνεται με ένα αεροπλανοφόρο διαθέτει τα σημαντικότερα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων:

Συστοιχίες πυραύλων επακτίου αμύνης MM-40 Exocet, οι οποίες καλύπτουν μέχρι τις δυτικές ακτές των νησιών του Α. Αιγαίου.

Αντιαεροπορικά (Α/Α) συστήματα μεγάλου βεληνεκούς MIM-104 Patriot PAC-3, SHORADS Skyguard «Βέλος»,

Βάση εξόρμησης των Mirage 2000-5 Mk2 , των F-16 block 52+ καθώς και των εκσυγχρονισμένων F-4E Peace Icarus που εκτελούν , καθήκοντα readiness.

Η Σκύρος αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της ελληνικής αεράμυνας και του συστήματος ελέγχου της ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο.

Τα τουρκικά μαχητικά που εισέρχονται στο FIR από την περιοχή της Λέσβου, έχουν να... διαλέξουν: Εγκλωβισμό από τα MIM-104 Patriot PAC-3 της Ελευθερούπολης ή της Σκύρου;

Και τα πλοία που πλέουν σε απόσταση 40 χλμ. από τις ακτές της Σκύρου, παραμένουν εγκλωβισμένα τις συστοιχίες της Λήμνου ή της Σκύρου.

Η αεροπορική Βάση της Σκύρου ξεκίνησε να κατασκευάζεται λίγους μήνες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο , το Μάιο του 1975 και ολοκληρώθηκαν έξι χρόνια αργότερα το καλοκαίρι του 1981.

Γιατί όμως το συγκεκριμένο νησί προκαλεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και σπεύδουν να πατήσουν το «πόδι» τους πάνω σ' αυτό ; Ο κυρίαρχος λόγος φυσικά και δεν είναι η υπεράσπιση της ελληνικότητας του Αιγαίου από πιθανή πρόκληση της Τουρκίας, αν και με την αμερικανική παρουσία στο νησί πιθανολογείται ότι θα επηρεαστεί προς το θετικότερο η συμπεριφορά της Τουρκίας στο κεντρικό Αιγαίο.

Η Σκύρος αποτελεί ένα Στρατηγικό σημείο στο κεντρικό Αιγαίο απ´ όπου με την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή που διαθέτουν οι ΗΠΑ θα μπορεί να ελέγχει (να ακούει και να βλέπει) όχι μόνο ότι πετάει και ότι πλέει στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο , από την Κύπρο μέχρι τα στενά των Δαρδανελίων αλλά και να εποπτεύει ολόκληρα τα ανατολικά Βαλκάνια και την Μαύρη θάλασσα. Οι ΗΠΑ χρειάζονται την Σκύρο για να βλέπουν την μεγάλη εικόνα και να ελέγχουν την «Ζώνη Στρατηγικού Ενδιαφέροντος» που περιλαμβάνει τα Στενά , την κάθοδο του Ρωσικού Στόλου στην Μεσόγειο αλλά και την real time εικόνα από την Μαύρη Θάλασσα όπου πλέον αποτελεί το κυρίαρχο «θέατρο επιχειρήσεων» για τον 6ο Στόλο λόγω της έντασης με την Ρωσία.

Ολόκληρη η ερωτο-απάντηση για τη συμφωνία των βάσεων που έβγαλε εν μέρει την είδηση, έχει ως εξής :

Αντώνης Φουρλής (HUFFINGTON POST): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω εάν ευσταθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι διεξάγεται σε πενταετή και όχι ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι κάτι που δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, το πενταετές πλαίσιο. Και πώς συνδυάζεται, αν συνδυάζεται αυτή η συνεργασία, με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με την Γαλλία που ήδη υλοποιείται στο μεταξύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πληροφορίες είναι ακριβείς. Συζητάμε για μία πενταετή επέκταση της συμφωνίας της αμυντικής συνεργασίας, ώστε να μην πρέπει να την ανανεώνουμε σε ετήσια βάση. Αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό. Σημαντικότερη παρουσία πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Πατρίδα μας, ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία. Και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που, νομίζω, ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ. Και λόγω της βούλησης του Προέδρου Μπάιντεν, αλλά κυρίως λόγω μίας σημαντικότατης στήριξης από πλευράς Κογκρέσου στα δίκαια ελληνικά αιτήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην Ανατολική Μεσόγειο και πιστεύω ότι η αμυντική συνεργασία, η πενταετής ανανέωσή της, θα είναι μία αμοιβαία επιβεβαίωση ότι αυτές οι συμφωνίες θα λειτουργήσουν προς όφελος και των δύο μερών.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες. Γνωρίζετε ότι έχουμε μία πολύ στενή στρατηγική σχέση με την Γαλλία. Και επίσης πρέπει να σας πω ότι και η όλη συζήτηση η οποία γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλει να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια.

Είμαστε μία χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του Α.Ε.Π. μας σε άμυνα. Και αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει κάποια στιγμή στο να έχει πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια. Και χαίρομαι γιατί και ο Πρόεδρος Μακρόν, με τον οποίο -όπως ξέρετε- έχω μία πολύ καλή, στενή, προσωπική σχέση, κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.

ieidiseis.gr