MY KTEO

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Σε ταμειακή ασφυξία οι μικρές επιχειρήσεις -«Πνίγονται» οι 6 στις 10- Τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ


Η έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνει με τον πιο οδυνηρό τρόπο το Sin, το οποίο στο άρθρο του με τίτλο «Πληθαίνουν οι εταιρείες ζόμπι - Κύμα πτωχεύσεων μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης», περιέγραφε την εξαιρετικά δεινή κατάσταση που έχουν περιέλθει μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι προβλέψεις στελεχών τραπεζών, όπως αποτυπώθηκαν στο εν λόγω άρθρο, συνάδουν με τα συμπεράσματα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με τη μη βιωσιμότητα πολλών μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες εν τη απουσία ρευστότητας και οικονομικών στηριγμάτων, βρίσκονται ένα βήμα από την κατάρρευση.

Τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έρευνας του φορέα είναι αποκαλυπτικά:
  • 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (42,4%) έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα.
  • 2 στις 10 επιχειρήσεις (21,4%) δεν έχει καθόλου ρευστότητα.
  • Στο 36,7% εδράζεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκφράζει το φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας του το επόμενο διάστημα.
Η έλλειψη ρευστότητας είναι ιδιαίτερα οξεία για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, όπως οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το παρατεταμένο διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές υπολειτούργησαν (ή δεν λειτούργησαν) τις έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα, διατηρώντας υψηλά τον κίνδυνο βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν, παρά μάλιστα τα μέτρα στήριξης που υιοθετηθήκαν.

Στα παραπάνω προβληματικά στοιχεία προστίθεται και ένα καινούργιο. Η σημαντική άνοδος των τιμών που μειώνει τα εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ναρκοθετώντας τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Για τις τιμές αγαθών/υπηρεσιών είναι η πρώτη φορά σε εξαμηνιαία έρευνα κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που καταγράφεται τόσο υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που δήλωσε πως αύξησε τις τιμές του (23,6%).

 Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει πως θα αυξήσει τις τιμές του το επόμενο διάστημα είναι επίσης το υψηλότερο που έχει καταγράφει σε εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (22,2%).

Με βάση τα παραπάνω άκρως αρνητικά δεδομένα, γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα άμεσης υποστήριξης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, μέσω, μεταξύ άλλων, και της πρόσβασης περισσοτέρων ΜμΕ στο πακέτο φθηνών δανείων 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.