MY KTEO

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Κλιμακωτή επιδότηση με ρήτρα κατάρτισης στους ανέργους


Προς πλήρη αλλαγή οδεύει το "καθεστώς" επιδότησης των ανέργων, καθώς βασικό σενάριο το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας προβλέπει κλιμακωτή καταβολή του επιδόματος ανεργίας και υποχρεωτική ένταξη των δικαιούχων του σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Αντίθετα, έως τώρα, το επίδομα ανεργίας είναι σταθερό για έως 12 μήνες, ενώ οι δικαιούχοι του δεν έχουν καμία υποχρέωση να καταρτιστούν παράλληλα. 

Η σχετική υπό επεξεργασία διάταξη θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει το υπ. Εργασίας για το ερχόμενο φθινόπωρο και το οποίο θα αφορά συνολικά την κατάρτιση.

Την ίδια ώρα, από τα 3,1 δισ. ευρώ, τα οποία έχει "εγγράψει" η κυβέρνηση συνολικά για την ενίσχυση της νέας απασχόλησης τα επόμενα χρόνια, το 1 δισ. ευρώ θα αφορούν αποκλειστικά την κατάρτιση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Το σχέδιο
Πιο αναλυτικά, το βασικό σενάριο το οποίο επεξεργάζεται το υπ. Εργασίας προβλέπει πως το επίδομα ανεργίας θα είναι υψηλότερο από τα 400 ευρώ που είναι σήμερα (κατ’ ελάχιστον) κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας –προκειμένου να προσεγγίζει τον μισθό τον οποίο έπαιρνε ο δικαιούχος πριν απολυθεί (σ.σ. ο μέσος καθαρός μισθός ανέρχεται περίπου στα 750-800 ευρώ)– και θα μειώνεται σταδιακά καθώς θα πλησιάζει προς το τέλος ο χρόνος επιδότησης της ανεργίας.

Ωστόσο, το συνολικό ποσό το οποίο θα δικαιούται ο δικαιούχος θα παραμείνει το ίδιο σε ετήσια βάση.

Έτσι, η μόνη διαφορά του σχεδιαζόμενου πλαισίου σε σχέση με το υφιστάμενο (σε ό,τι έχει να κάνει με τον ρυθμό καταβολής) θα είναι πως το συνολικό, ετήσιο ποσό, το οποίο θα δικαιούται, δεν θα το εισπράττει σε ισόποσες μηνιαίες "δόσεις", αλλά σε μη ισόποσες κλιμακωτές "δόσεις".

Για παράδειγμα, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, έστω άνεργος, εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ, έλαβε επίδομα ανεργίας 400 ευρώ την 1η Δεκεμβρίου του 2020. 

Δικαιούται να λαμβάνει το ποσό αυτό κάθε μήνα έως και την 1η Δεκεμβρίου του 2021.

Το συνολικό ποσό το οποίο θα λάβει στο τέλος της επιδότησης θα ανέλθει στα 4.800 ευρώ.

Με βάση το σχέδιο που κερδίζει το περισσότερο έδαφος σε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, το συνολικό ποσό των 4.800 ευρώ, το οποίο δικαιούται ο άνεργος σε 12μηνη βάση (Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2021) θα καταβληθεί σε μη ισόποσες "δόσεις". Για παράδειγμα (το οποίο, όμως, δεν διαφέρει πολύ από τα υποσενάρια τα οποία εξετάζουν αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας), θα μπορούσε κατά τον πρώτο μήνα της επιδότησης του από τον ΟΑΕΔ να εισπράξει επίδομα 800 ευρώ, το δεύτερο μήνα 750 ευρώ. Με αυτή την κλιμάκωση κατά τον 12ο μήνα της επιδότησής του, ο άνεργος του παραδείγματος, μας θα ελάμβανε το ποσό των 200 ευρώ.

Παράλληλα, προκειμένου ο ίδιος άνεργος να μπορεί να εισπράττει το νέο επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, προκειμένου να βελτιώσει τις δεξιότητές του.

Το νομοσχέδιο
Κατά τα’ άλλα, το νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζεται το υπ. Εργασίας για την αλλαγή του συνολικού τοπίου της κατάρτισης, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα έχει τους εξής βασικούς άξονες : 

- Ο ΟΑΕΔ θα έχει κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση. 

- Θα υπάρξει νέο σύστημα παρακολούθησης της αγοράς εργασίας. 

Προωθείται ο επανασχεδιασμός των εργαλείων παρακολούθησης της αγοράς εργασίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα συσσωρευτούν πληροφορίες σε ένα νέο και ανασχεδιασμένο εργαλείο Παρακολούθησης, Ανάλυσης και Πρόβλεψης της Αγοράς Εργασίας που θα αξιοποιεί την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. 

Θα συσταθεί νέο Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων
Το νέο Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων θα ενταχθεί στον ΟΑΕΔ και θα χαράσσει τη στρατηγική και στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού. 

Θα συσταθεί νέο σύστημα αξιολόγησης των παρόχων κατάρτισης 
Οι πάροχοι των υπηρεσιών κατάρτισης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια προκειμένου να περιληφθούν στο σχετικό μητρώο. Οι επιδόσεις τους θα αξιολογούνται με αντικειμενικά κριτήρια. 

Τα βασικά κριτήρια, μεταξύ άλλων, θα είναι:

-Ποσοστό των συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

- Ποσοστό των ανέργων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και εξασφαλίζουν μη επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα 2-4 τρίμηνα μετά την έξοδο.

- Ποσοστό των ανέργων που ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και διατηρούν μη επιδοτούμενη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα 2-4 τρίμηνα μετά την έξοδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνουν: 

-Οριζόντια προγράμματα κατάρτισης για ανέργους, ιδίως τους νέους και μακροχρόνια ανέργους, εργαζόμενους, ιδίως όσους αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας, εργαζόμενους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες οι δυνατότητες επιμόρφωσης είναι περιορισμένες, δημοσίους υπαλλήλους, περιλαμβανομένων των εκπαιδευτικών.

Τα προγράμματα κατάρτισης περιλαμβάνουν:

- Βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ιδίως για μακροχρόνια άνεργους καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.

-Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.ά. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.ά. 

-"Πράσινες" δεξιότητες, που σχετίζονται με τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία μέσα από προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη. 

- Στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία αποσκοπούν στην κατάρτιση συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού (π.χ. δημοσίων λειτουργών, άτομα της τρίτης ηλικίας κ.λπ. και στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, με παρεμβάσεις τόσο στην πλευρά της προσφοράς όσο και την πλευρά της ζήτησης στην αγορά εργασίας.



capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη