MY KTEO

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Διρφύων- Μεσσαπίων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 


Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα από το άνοιγμα των σχολείων. Τα παιδιά μας  με όρεξη κάθισαν στα θρανία αλλά και με μεγάλο άγχος για το τι θα γίνει φέτος με όλα αυτά που ζουν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δυστυχώς επιστρέφουν σπίτια τους απογοητευμένα και προβληματισμένα από τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

 

Στα σχολεία υπάρχουν μια σειρά προβλήματα που συνεχόμενα οι κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει από την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους. Στην οποία μάλιστα έρχεται να προστεθεί ο νόμος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και οδηγεί στην ακόμη μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των σχολείων.

 

Υπάρχει μια ζοφερή κατάσταση, που αντί να συζητάμε για μέτρα που θα δώσουν ανάσα στην εκπαιδευτική διαδικασία και τα παιδιά μας θα είναι στο σχολείο με ασφάλεια, αντιμετωπίζουμε:

 

Ενάμιση χρόνο τηλεκπαίδευση χωρίς να παρθεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών,

 

οι τάξεις ασφυκτικά γεμάτες με πάνω από 20  μαθητές που φτάνουν και τους 25, αρκεί μια ματιά στο γυμνάσιο  των Ψαχνών αλλά και σε κάποια μεγάλα δημοτικά,

 

τα παιδιά «μπαλάκι» με το «άνοιξε – κλείσε» των σχολείων,

 

καμία ουσιαστική στήριξη για τις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών και την ψυχολογική υποστήριξη τους,

 

τα σχολεία με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, και εδώ στην περιοχή μας όπως ειδικότητες που λείπουν από αρκετά σχολεία,

 

το προσωπικό καθαριότητας συρρικνωμένο, στην ίδια δύναμη με πέρυσι αλλά με λιγότερες ώρες εργασίας επί του συνόλου,

 

τα κτίρια μισοσυντηρημένα και με «προκατ» για αίθουσες διδαδασκαλίας (!), όπως και το πρόσφατο παράδειγμα για το νηπιαγωγείο της Καστέλλας αλλά και σε άλλα σχολεία που έχει γίνει μόνιμη κατάσταση (πχ δημοτικό Μακρυκάπας)

 

 υποβιβασμοί σχολείων και συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμη και καταργήσεις, για παράδειγμα στα δημοτικά 2ο Ψαχνών, Τριάδας, Πισσώνα, Πούρνου που θα λειτουργούν με λιγότερες θέσεις,

 

προβλήματα που παραμένουν με τη μετακίνηση των μαθητών.

 

 

 

Έχουμε θέσει επανειλημμένα αυτά τα ζητήματα στο δημοτικό συμβούλιο διεκδικώντας λύσεις. Έχουμε ζητήσει και ξαναζητάμε ξεχωριστή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την κατάσταση στα σχολεία του δήμου μας, με προσκεκλημένους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές.

 

 

 

Ερωτώνται, ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος:

 

-          Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα στα σχολεία του δήμου μας.

 

-          Ποια σχολεία λειτουργούν, με πόσα τμήματα και πόσους μαθητές ανά τμήμα.

 

-          Πόσα κενά εκπαιδευτικών υπάρχουν.

 

-          Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, σε πόσα σχολεία αντιστοιχούν, με τι ωράριο εργάζονται.

 

-          Τι γίνεται με τη μετακίνηση των μαθητών, αν υπάρχουν σχολικά λεωφορεία για όλα τα χωριά – και όχι της γραμμής που εξυπηρετούν και μαθητές – αν υπάρχουν συνοδοί.

 

-          Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα σχολικά κτίρια, από άποψη συντήρησης και τι ανάγκες υπάρχουν για επεκτάσεις.

 

-           Τι γίνεται με τα σχολεία που έγιναν «υποβιβασμοί» δηλαδή, έχουν λιγότερες θέσεις.

 

-          Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Δημοτική Αρχή ώστε να λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι στην άμεση αρμοδιότητα της (συντήρηση και αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, καθαριότητα σχολείων με πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με μόνιμη και πλήρους ωραρίου σχέση εργασίας κτλ).

 

-          Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διεκδικήσει όλα όσα απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως πρέπει (προσλήψεις εκπαιδευτικών, αραίωση τμημάτων, μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό, μετακίνηση μαθητών κτλ).

 

 

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

η δημοτική σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων

 

Γεωργία Πύθουλα