MY KTEO

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Μαρίνος: «Η καταστροφή είναι μεγάλη και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι πολύ πίσω από τις λαϊκές ανάγκες και γι αυτό το ΚΚΕ τις καταψηφίζει»

 


Το ΚΚΕ έδωσε μαζί με το λαό τη μάχη των πυρκαγιών και σήμερα παλεύει μαζί του για τις δίκαιες διεκδικήσεις του, που αρνείται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, επισήμανε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος στην Εύβοια, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για τους πυρόπληκτους.

Κατήγγειλε τις εγκληματικές ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων για τη δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζουν με την εμπορευματοποίηση της γης, τις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων, την καταπάτηση των δασών, την αλλαγή χρήση γης σε κρατικά δάση, για την υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών.

Τόνισε ότι, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την κλιματική αλλαγή για να ξεφύγουν από αυτές τις εγκληματικές ευθύνες και να κρύψουν ότι αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες ως κόστος και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ως όφελος.

Τα χωριά, συνέχισε, σώθηκαν χάρη στην απειθαρχία των παλικαριών που έμειναν πίσω και δεν υπάκουσαν τις εντολές για εκκενώσεις, για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες των λαϊκών οικογενειών, αφού από τις πυρκαγιές αναδείχθηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού χωρίς σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, χωρίς μέτρα πρόληψης, χωρίς δασικούς δρόμους και ζώνες, χωρίς την εξασφάλιση νερού.

«Η καταστροφή είναι μεγάλη και τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι πολύ πίσω από τις λαϊκές ανάγκες και γι αυτό το ΚΚΕ τις καταψηφίζει» σημείωσε. Οι δόσεις δεν καλύπτουν τις ζημιές, οι ρετσινάδες έμειναν χωρίς εισόδημα για χρόνια και η πρόταση της κυβέρνησης για την κοινωφελή εργασία τους μετατρέπει -με μεικτό μισθό 530- σε σκλάβους της ΤΕΡΝΑ και της κάθε εταιρείας. Οι προκαταβολές για τα καμένα σπίτια, τις αποθήκες, τις αγροτικές εγκαταστάσεις δεν αρκούν ούτε για να πληρωθούν οι λογιστές ενώ με την υποτίμηση των ζημιών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι πυρόποληκτοι οδηγούνται στις τράπεζες για να πάρουν δάνεια που δεν θα μπορού να αποπληρώσουν. Πρέπει να αποζημιωθούν στο 100% οι μελισσοκόμοι που καταστράφηκαν, οι ελαιοπαραγωγοί, να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις σε Τουρισμό και εστίαση, οι πυρόπληκτοι ν' απαλλαχθούν από δάνεια σε τράπεζες, εφορίες, ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ κ.α. πρόσθεσε, παρουσιάζοντας το πλαίσιο αιτημάτων που ενέκριναν οι πυρόπληκτοι στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Η αναδάσωση με κρατική ευθύνη χωρίς αναδόχους

Όσον αφορά την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, ο Γ. Μαρίνος επισήμανε  ότι αυτή πρέπει να γίνει με κρατική ευθύνη χωρίς αναδόχους, στους οποίους όμως η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο με αλλαγές χρήσεις γης και καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, για να κερδοφορήσουν τα αρπακτικά που παραμονεύουν στον κατασκευαστικό τομέα, τον Τουρισμό, την Ενέργεια, τους εργολάβους.

Η κυβέρνηση προωθεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα στη γραμμή της πράσινης ανάπτυξης με λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης την ώρα που ο λαός στην Εύβοια, στον 21ο αιώνα, βιώνει εδώ και χρόνια ένα επικίνδυνο οδικό δίκτυο που τον απομονώνει τον χειμώνα, ενώ τα Κέντρα Υγείας είναι παρατημένα και υποστελεχωμένα.

Επισήμανε την ανάγκη να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή κι έφερε ως παράδειγμα την περιοχή του Ληλαντίου που εδώ κι ένα χρόνο που καταστράφηκε από τις πλημμύρες δεν έχει γίνει κανένα έργο προστασίας από τις βροχές.

Καταλήγοντας, τόνισε, καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, οργάνωση και πάλη, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό επισήμανε ο Γ. Μαρίνος.