MY KTEO

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΝΦΙΑ: Ο νέος υπολογισμός


Ήταν το 2013 όταν η επιστημονική ομάδα στην οποία είχε ανατεθεί ο σχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ -ή του φόρου κατοχής ακινήτων που θα αναλάμβανε να σχεδιάσει ένα δημοσιονομικό ισοδύναμο για να αντικαταστήσει το λεγόμενο «χαράτσι της ΔΕΗ»- παρέδιδε στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά το πόρισμά της. Περιείχε έναν φόρο που θα επιβάρυνε το κάθε ακίνητο ξεχωριστά ανάλογα με την περιοχή, την επιφάνεια, την παλαιότητα και, γενικά τα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Επιβάρυνση με βάση την αξία της περιουσίας του καθενός δεν υπήρχε.

Ήταν ένα πόρισμα που επέτρεπε στην όποια μελλοντική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να διαθέσει τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των δήμων. Μέχρι να φτάσει όμως στη Βουλή, το πόρισμα υπέστη αρκετές «αλλοιώσεις». Η απαίτηση ειδικά βουλευτών της επαρχίας να μην επιβαρυνθούν οι περιουσίες στην επαρχία και ειδικά οι καλλιέργειες, οδήγησε στην δημιουργία του λεγόμενου «συμπληρωματικού φόρου». Δηλαδή ενός διαφορετικού ΦΜΑΠ (φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας). Οκτώ χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός της χώρας εξήγγειλε το τέλος αυτού του φόρου είτε με την μια ονομασία (ΦΜΑΠ), είτε με την άλλη.

Ουσιαστικά έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα για να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση για απόδοση των εσόδων από τον φόρο κατοχής ακινήτων στους δήμους κάτι που θα ήταν αδύνατον να συμβεί με έναν φόρο περιουσίας.

Τη σκυτάλη τώρα παραλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο το οποίο μέχρι τον Δεκέμβριο καλείται να ξανασχεδιάσει τον ΕΝΦΙΑ. Πρακτικά, εγκαταλείπεται το σενάριο της απλής αλλαγής των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (με μεσοσταθμικές εκπτώσεις 22% που θα γίνονταν 30%) και ξανασχεδιάζεται ένας καινούργιος απλός φόρος όπως ακριβώς προέβλεπε και το αρχικό πόρισμα του 2013.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ