MY KTEO

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Αυγα μπένεντικτ


Υλικά Συνταγής:
Υλικά για την σάλτσα ολαντέζ
50 γραμ. κρέμα γαλακτος
2 κρόκους από φρέσκα μεγάλα αυγά
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. ξύδι
1/2 κ.γ. μουστάρδα
50 γραμ. λιωμένο καυτό βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Υλικά για αβγά benedict
4 αβγά ποσέ
2 αφράτα ψωμάκια
4 φέτες ζαμπόν
Λίγα ντοματίνια
1 αβοκάντο
Λόγο σχοινόπρασο
Λίγη πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε αυγα μπένεντικτ ή benedict συνταγη πρώτα ετοιμάζουμε την σάλτσα ολαντέζ (hollandaise sauce). Τα αυγά μπένεντικτ είναι μία συνταγή που συνήθως απολαμβάνουμε έτοιμη αλλά αξίζει να τη δοκιμάσετε!

Θα δουλέψουμε σε μπεν μαρί. Βάζουμε την κατσαρόλα με το νερό σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε το μπολ γυάλινο ή ανοξείδωτο, για το μπεν μαρί, στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε στο μπολ τους κρόκους, το λεμόνι, το ξύδι και τη μουστάρδα.

Ανακατεύουμε με σύρμα να σπάσουν οι κρόκοι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε τα υλικά. Βάζουμε το μπολ πάνω στο μπεν μαρί. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά της σάλτσας.

Ωστόσο βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια σε ένα τηγάνι μέχρι να κοχλάζει. Μεταφέρουμε το βούτυρο σε μικρή κανάτα. Ανακατεύουμε συνεχώς τους κρόκους στο μπεν μαρί μέχρι να πυκνώσει το μείγμα για τα αυγα μπένεντικτ και να αφήνει παχιά στρώση το αυγό στην ράχη της κουτάλας.

Αν έχετε θερμόμετρο πρέπει η ένδειξη να φτάσει στους 71 ºC. Χαμηλώνουμε κι άλλο την εστία και ρίχνουμε στα αυγά σιγά-σιγά το καυτό βούτυρο με ροή κλωστής, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ανάδευσης. Βγάζουμε την σάλτσα ολαντέζ από την φωτιά.

Ελέγχουμε την οξύτητα της σάλτσας και ανάλογα προσθέτουμε λίγο λεμόνι. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και κρατάμε την σάλτσα σκεπασμένη μέχρι να σερβίρουμε.

Για τα αυγα benedict
Ωστόσο ετοιμάζουμε τα αβγά ποσέ και κόβουμε τα ψωμάκια στην μέση για τα αυγά  μπένεντικτ. Ζεσταίνουμε τα ψωμάκια σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε τοστιέρα. Μοιράζουμε το αβοκάντο στα δυο πιάτα. Προσθέτουμε λίγα ντοματίνια σε κάθε πιάτο. Βάζουμε 2 μισά ψωμάκια στο κάθε πιάτο.

Τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί από 1 φέτα διπλωμένο ζαμπόν πάνω στα ψωμάκια. Ακουμπάμε σε κάθε ψωμάκι 1 αβγό ποσέ. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στα αυγά μπένεντικτ. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε με λίγη σάλτσα ολαντέζ.

Πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και γλυκιά πάπρικα. Σερβίρουμε αμέσως τα αυγά μπένεντικτ και τα απολαμβάνουμε όπως τους αξίζει.

Το μυστικο για τα αυγα benedict
Το κλειδί για να φτιάξεις την τέλεια σάλτσα ολαντεζ βρίσκεται στο ζεστό βούτυρο. Το απλά λιωμένο βούτυρο δεν κάνει. Η συνταγή ενσωματώνει το βούτυρο στο αυγό και γίνεται η γαλακτοματοποίηση που σαν αποτέλεσμα έχουμε την βελούδινη σος ολαντέζ. Πρέπει λοιπόν το βούτυρο που πέφτει με ροή κλωστής στα αβγά να είναι καυτό.

Αν έκοψε η σάλτσα ολαντέζ, τότε πρόσθεσε 1-2 κ.σ. καυτό νερό και ανακάτεψε να πετύχεις την τέλεια σύσταση.

Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις την σάλτσα στο μπλέντερ και να προσθέσεις 1 κρόκο και λίγες σταγόνες καυτό νερό. Το μίξερ πρέπει να είναι σε λειτουργία για να γίνει σωστή γαλακτοματοποίηση και να ενωθούν τα υλικά ώστε να έχεις μια βελούδινη σάλτσα.

Αν σου περισσέψει σάλτσα ολαντέζ την διατηρείς για 2 ημέρες στο ψυγείο καλά σκεπασμένη γιατί κάνει κρούστα από πάνω.  Μπορείς να την ζεστάνεις σε μπεν μαρί προσθέτοντας ελάχιστο καυτό βούτυρο και λίγες σταγόνες νερό. Ανακατεύεις την σάλτσα στο μπεν μαρί και σερβίρεις αμέσως.


argiro.gr