MY KTEO

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Έρχονται ανακοινώσεις για την τρίτη δόση, ποιοι θα μπορούν να την κάνουν


Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την πρώτη κατηγορία πολιτών, που σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μπορούν να κάνουν την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό, τους ανοσοκατεσταλμένους. 

Στην αποψινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας θα γίνουν περαιτέρω ανακοινώσεις για τις επόμενες κατηγορίες που θα έχουν "πρόσβαση" στην αναμνηστική δόση, που σύμφωνα με την Αριστοτέλους δεν θα είναι υποχρεωτική.

Ειδικότερα, θα υπάρξει σύσταση για χορήγηση της δόσης για όσους είναι άνω των εξήντα ετών, ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τους υγειονομικούς, που θεωρούνται επίσης μια ευάλωτη ομάδα, εξαιτίας της μεγαλύτερης επαφής τους με τον ιό.

Πότε θα γίνεται
Για τους ανοσοκατεσταλμένους η αναμνηστική δόση μπορεί αν χορηγηθεί έως και τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ενώ για τις υπόλοιπες ομάδες το διάστημα χορήγησης της τρίτης δόσης είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

Αναμονή για τους κάτω των 60 ετών
Για τη χορήγηση της τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό εντούτοις, υπάρχει ακόμη αναμονή. Αυτή για παράδειγμα θα μπορούσε να προκριθεί σε περίπτωση έντονης αναζωπύρωσης της μετάδοσης.

"Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στο γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση με σκοπό να ρίξουμε το RT" είχε επισημάνει εντωμεταξύ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πάντως η συμβουλευτική Επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ψήφισε την Παρασκευή κατά της έγκρισης της τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech εναντίον του κορονοϊού για τον γενικό πληθυσμό στις ηλικίες από 16 ετών και άνω, λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Οι επιστήμονες συνέχισαν να συζητούν την ανάγκη για την αναμνηστική δόση στα άτομα 60 ετών και άνω μετά την αρχική ψηφοφορία. Σημειώνεται πως η FDA έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων των εμβολίων τεχνολογίας mRNA σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.


capital.gr της Βίκυς Κουρλιμπίνη