MY KTEO

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, τέλος στα πέναλτι για διακοπή σύμβασης


Αποφασισμένη να εφαρμόσει τις προτάσεις της για επιβολή ανώτατων ορίων αύξησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος και κατάργηση των πάγιων χρεώσεων από τους παρόχους εμφανίζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, παρά τις ισχυρές αντιστάσεις από τις εταιρείες, που τόνισαν στην πρόσφατη διαβούλευση ότι το μέτρο αυτό θίγει την οικονομική τους ελευθερία και τις εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους, στο βαθμό που θα κληθούν να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης των χονδρικών τιμών.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας ανέφερε ότι, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η ρυθμιστική αρχή θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες τις τελικές της αποφάσεις για τις παρεμβάσεις στη λειτουργία της λιανικής αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Δαγούμας προανήγγειλε, όμως, ότι η ΡΑΕ προσανατολίζεται να προχωρήσει στην εφαρμογή δύο τουλάχιστον από τις προτάσεις που είχε θέσει στη διαβούλευση, οι οποίες προβλέπουν τη θέσπιση ορίου διακύμανσης στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος και την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στις συμβάσεις με κυμαινόμενα τιμολόγια.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ προδιέγραψε ένα δύσκολο χειμώνα για τους καταναλωτές, επισημαίνοντας ότι οι ενδείξεις από τα διεθνή Χρηματιστήρια συντείνουν στο ότι οι υψηλές τιμές θα διατηρηθούν μέχρι τον Μάρτιο -από την αρχή του έτους η αύξηση της χονδρικής τιμής στην Ελλάδα ξεπερνά το 200%.

Σημειώνεται ότι ήδη από τα τέλη καλοκαιριού η εκτίναξη της τιμής χονδρικής έχει αρχίσει να περνάει στους λογαριασμούς όσων καταναλωτών έχουν επιλέξει προϊόντα κυμαινόμενης χρέωσης, τα οποία περιλαμβάνουν ρήτρες προσαρμογής με βάση τη διακύμανση της τιμής χονδρικής (όταν η τιμή ξεπεράσει ένα προκαθορισμένο όριο, ενεργοποιείται η ρήτρα και αρχίζει να αυξάνεται η χρέωση του ρεύματος).

Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να περιορίσει την επίδραση αυτών των αυξήσεων στους λογαριασμούς χαμηλής και μέσης τάσης (επιδότηση), ενώ η ΔΕΗ παρέχει εκπτώσεις στους καταναλωτές και στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ιδιωτικές εταιρείες.

Όμως, πέραν αυτών των προσωρινών μέτρων, η ΡΑΕ επιδιώκει μια μόνιμη ρύθμιση της αγοράς με δική της απόφαση, κατά τρόπον ώστε να τεθεί ένα όριο στις επιβαρύνσεις που μπορούν να φθάσουν στους τελικούς καταναλωτές λόγω της αύξησης των χονδρικών τιμών, πέρα από το οποίο τις αυξήσεις θα απορροφούν οι πάροχοι.

Ειδικότερα, η ΡΑΕ έχει προτείνει ότι στα προϊόντα κυμαινόμενου τιμολογίου οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσδιορίζουν εκ των προτέρων ένα ανώτατο όριο μεταβολής, για παράδειγμα +-30%, ώστε όταν υπάρχουν μεγάλες αναπροσαρμογές της τιμής χονδρικής να μην περνά ολόκληρη η επιβάρυνση στον καταναλωτή.

Σχετικά με τις ρήτρες - πέναλτι για την πρόωρη διακοπή σύμβασης κυμαινόμενου τιμολογίου από έναν καταναλωτή που θέλει να αλλάξει πάροχο, οι οποίες δυσκολεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό, η ΡΑΕ έχει προτείνει να καταργηθούν, είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή, είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση της καταγγελίας από τον πελάτη μιας σύμβασης σταθερής τιμής.

Σημειώνεται ότι στη δημόσια διαβούλευση εκδηλώθηκαν ισχυρές αντιδράσεις σε αυτές τις προτάσεις από όλους τους προμηθευτές. Η ΔΕΗ χαρακτηρίζει την πρόταση για πλαφόν ως μη συμβατή με την οικονομική ελευθερία των προμηθευτών, τονίζοντας ότι μπορεί να πλήξει τη βιωσιμότητά τους. Πάντως, τάσσεται υπέρ της κατάργησης της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στα συμβόλαια κυμαινόμενου τιμολογίου, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί σε συμβάσεις με σταθερή τιμή.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές εταιρείες επίσης αντιτάασσεται στις προτάσεις, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι συνιστούν άμεση παρέμβαση στο κατ’ εξοχήν αντικείμενο της εμπορικής πολιτικής των εταιρειών, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα τους να προσφέρουν προϊόντα με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά.

Η ΕΣΠΕΝ τονίζει ότι οι προτάσεις αυτές θα εντείνουν το δομικό πλεονέκτημα που διαθέτει η δεσπόζουσα επιχείρηση (η ΔΕΗ) έναντι των λοιπών προμηθευτών, ως προς τη δυνατότητα ανάληψης και διαχείρισης κινδύνων, θα καταστήσουν την προσέλκυση νέων πελατών εξαιρετικά δυσχερή έως και αδύνατη και θα οδηγήσουν σε αύξηση των εμποδίων για την είσοδο (entry barriers) νέων παικτών.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο κ. Δαγούμας προανήγγειλε άλλη μία ρυθμιστική παρέμβαση που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022. Οι πάροχοι θα υποχρεωθούν να ενημερώνουν τους καταναλωτές εκ των προτέρων για τις μέγιστες χρεώσεις κάθε προϊόντος σταθερής ή κυμαινόμενης τιμολόγησης, ώστε να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν ένα προϊόν που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στο οικονομικό τους προφίλ.


 sofokleousin.gr