MY KTEO

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Να γίνουν τώρα πράξη όσα διεκδικούν οι Επιτροπές Αγώνα


Στην παρέμβασή του ο Κ. Μπασδέκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παρά την προσπάθεια που έκανε ο κ. Μπένος να ξεκινήσει τη συζήτηση έχοντας μπροστά του λευκό χαρτί, αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχει λευκό χαρτί. Ολο τούτο εδώ το σχήμα το οποίο μας περιέγραψε κινείται στους άξονες που είχε περιγράψει ο κ. Μητσοτάκης την τρίτη μέρα της φωτιάς, όταν ακόμα έκαιγε η φωτιά στην Εύβοια. Μάλιστα αιτιολόγησε την εισδοχή των χορηγών στην περίπτωση της Εύβοιας λέγοντας ότι αυτό θα επισπεύσει τις διαδικασίες. Αυτήν την επιχειρηματολογία τη χρησιμοποιεί πολύ και η Περιφέρεια.

Δεν μπορεί επομένως να λέμε ότι έχουμε λευκό χαρτί μπροστά μας, την ίδια ώρα μάλιστα που υπάρχει και η ΠΝΠ. Εδώ ο κανονισμός του ΕΛΓΑ λέει ότι ένας κτηνοτρόφος αν χάσει 29 και 31 πρόβατα δεν αποζημιώνεται. Αυτό θα το καταργήσετε; Γιατί αν δεν συζητήσουμε επ' αυτής της βάσεως, τότε αυτός που είχε πέντε κυψέλες και όχι έξι δεν αποζημιώνεται. Οπως επίσης ο ελαιοπαραγωγός που έχει 300 ρίζες ελιές δεν θα μπορέσει να ξανακαλλιεργήσει, γιατί το εισόδημα που του δίνετε στον χρόνο δεν φτάνει για τις ασφαλιστικές εισφορές ούτε της γυναίκας του. Αυτά είναι στοιχεία που εδώ οι άνθρωποι τα ζούνε τώρα, στο άμεσο.

Τα υπόλοιπα πού καταλήγουν; Καταλήγουν στο επιχειρείν, εκεί φτάνουν. Τι βλέπουμε εμείς; Βλέπουμε πεδίο δράσης λαμπρό για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και μάλιστα το πρώτο διάστημα - σήμερα δεν πολυακούστηκε, ακούστηκε με μια παράφραση - ακουγόταν η φράση "καταστροφή = ευκαιρία". Ευκαιρία; Δηλαδή αυτός ο φυσικός πλούτος, το φυσικό κάλλος που υπήρχε εδώ στην Εύβοια, η καταστροφή του αποτελεί ευκαιρία! Ναι, αν πρόκειται για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Εχει ξαναγίνει αυτό; Βεβαίως, παντού, όπου υπάρχει καταστροφή στον καπιταλιστικό κόσμο, εκεί δημιουργούνται ευκαιρίες. Και γιατί είναι ευκαιρίες; Γιατί φανταστείτε ότι για το δάσος που δεν έχει καεί δεν κουβεντιάζουμε, δεν λέμε ότι σήμερα, τώρα, πρέπει να παρθούν μέτρα άμεσης προστασίας... Γιατί κι εκείνο θα αποτελεί του χρόνου ευκαιρία!

Με βάση αυτά, εμείς λέμε το εξής: Τα αιτήματα των ανθρώπων του μόχθου εδώ έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική την οποία θα υλοποιήσετε. Ξέρετε όμως ποιο είναι το καλό και το ελπιδοφόρο; Οτι η σύγκρουση αυτή θα γίνει με οργανωμένο τρόπο, γιατί οι κάτοικοι εδώ έχουν οργανωθεί και πιστεύουμε σε αυτήν την οργάνωση. Εμείς θα επιδιώξουμε και θα συμβάλουμε σε αυτήν την οργάνωση ακόμα περισσότερο. Γιατί; Για να μείνει το σύνθημα "Μένουμε στον τόπο μας" θα πρέπει να παλέψει αυτός ο κόσμος με νύχια και με δόντια. Κι αυτό δεν θα τους το πάρετε, όσο κι αν προσπαθείτε σήμερα με μελιστάλαχτο ύφος να τους φέρετε λίγο βόλτα».