MY KTEO

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

«Κλειδώνει» η παράταση επιδότησης επιχειρηματικών δανείων: Οι φοροελαφρύνσεις που εξετάζονται, τι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ


Τελειωμένη υπόθεση χαρακτηρίζεται η παράταση, τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου, της επιδότησης ενήμερων και «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, καθώς οι Θεσμοί δεν βλέπουν πρόβλημα από τη στιγμή που τα κονδύλια υπάρχουν. 

Στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» έχουν υπαχθεί 41.437 επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, ωστόσο η εκτίμηση ήταν ότι μπορούν να καλυφθούν ως και 100.000 δικαιούχοι, με αποτέλεσμα το δεσμευμένο κονδύλι των 300 εκατ. Ευρώ να υπερεπαρκεί για χρονική επέκταση της “ομπρέλας” πέραν του Σεπτεμβρίου. Η παράταση της επιδότησης θα συμπεριληφθεί στις εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, ως ένα ακόμα μέτρο διευκόλυνσης φυσικών και προσώπων, “πακέτο” με τις ρυθμίσεις οφειλών που είτε έχουν ενεργοποιηθεί μέσω του Εξωδικαστικού (240 δόσεις) είτε πρόκειται να “τρέξουν” από την Πρωτοχρονιά (ως 72 δόσεις για κορωνοχρέη).

«Κλειδώνουν» οι φοροελαφρύνσεις
Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις ημέρες που απομένουν ως τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα συνεχιστούν οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο με στόχο την... έκπληξη, δηλαδή το “κλείδωμα” φοροελαφρύνσεων πέρα από αυτές που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ήδη, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης προανήγγειλε ένα δεύτερο κύκλο ελαφρύνσεων, οι οποίες φυσικά δεν θα εξαντληθούν την επόμενη χρονιά. Το “κλειδί” είναι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, από αυτούς που είχε υπολογίσει αρχικά το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα ένα θετικό carry over στο 2022. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβολές, τότε δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες ελαφρύνσεις μόνιμου χαρακτήρα. 

Ως τώρα έχει "κλειδώσει" το “πάγωμα” της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022, που σε συνδυασμό με τις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, δίνουν σημαντικές εισοδηματικές “ανάσες” στους εργαζόμενους. Είναι ενδεικτικό ότι σε έναν μισθωτό των 1.400 ευρώ το συνολικό ετήσιο όφελος φτάνει στα 448 ευρώ. Διάθεση για επέκταση αυτής της αναστολής και σε δημόσιο- συνταξιούχους υπάρχει, ωστόσο δεν φαίνεται να ξεπερνιέται η ένσταση των Θεσμών ότι το μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κατηγορία φορολογούμενων που δεν υπέστησαν εισοδηματικές απώλειες λόγω πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα είναι πολιτική, ενώ δεν αναιρείται ο σχεδιασμός για οριζόντια κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 και μετά.

Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις
“Κλειδωμένη” είναι, επίσης, η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 22% και η μείωση της προκαταβολής φόρου νομικών προσώπων στο 80%, ενώ αναζητούνται τα περιθώρια για μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση-τουρισμό, έτσι ώστε το “πακέτο” αυτό να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό.  

Ερωτηματικό ο ΕΝΦΙΑ
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει ο ΕΝΦΙΑ. Αρμόδια πηγή σημειώνει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να απαντηθεί, εάν πέρα από τις δρομολογημένες αναπροσαρμογές κλιμακίων- συντελεστών για την απορρόφηση των κραδασμών από τις νέες αντικειμενικές αξίες, μπορεί να υλοποιηθεί εντός του 2022 ο σχεδιασμός και για μεσοσταθμική μείωση του φόρου κατά 8%. Μιλώντας κανείς με στελέχη του οικονομικού επιτελείου αντιλαμβάνεται ότι αυτός είναι διακαής πόθος της κυβέρνησης συνολικά, ωστόσο τα σενάρια εργασίας που “τρέχει” η ειδική Ομάδα, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Αν υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα εντός των ημερών, δεν αποκλείεται η σχετική ανακοίνωση να αποτελέσει την “έκπληξη” των εξαγγελιών από τη ΔΕΘ. 


iefimerida.gr του Γιώργου Παππού