MY KTEO

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Αναγνώριση πλασματικών ετών με εξαγορά χρόνου ασφάλισης στον ΟΓΑ


Με βάση την τελευταία ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος κατά το έτος υποβολής της αίτησης πλασματικών ετών θα υπολογίζεται το κόστος της εξαγοράς για τους αγρότες, διευκρινίζει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι η αλλαγή αυτή αφορά όλες τις περιπτώσεις που έχουν προκύψει από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.  

Αναλυτικά η εγκύκλιος, που έρχεται σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου, ορίζει ότι στην περίπτωση των ενεργών ασφαλισμένων η μηνιαία εισφορά εξαγοράς υπολογίζεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί κατά το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης. Για παράδειγμα, αγρότης, ασφαλισμένος π. ΟΓΑ, που το 2020 είχε επιλέξει τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, υπέβαλε τον Οκτώβριο 2020 αίτηση για αναγνώριση ενός έτους οφειλόμενου χρόνου ασφάλισης στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών.

Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε:
1 έτος x 12 μήνες x 104 ευρώ μηνιαία εισφορά που αντιστοιχεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία = 1.248 ευρώ.

Στην περίπτωση ασφαλισμένων που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης έχουν διακόψει την ασφάλισή τους, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

• Εάν κατά το έτος υποβολής του αιτήματος αναγνώρισης είχαν ενεργή ασφάλιση και άρα είχαν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, η εισφορά αναγνώρισης υπολογίζεται επί της ασφαλιστικής κατηγορίας της επιλογής τους.

Παράδειγμα: Αγρότης που για το έτος 2020 έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, διακόπτει την ασφάλιση τον Σεπτέμβριο 2020 και υποβάλλει τον Νοέμβριο 2020 αίτηση για αναγνώριση δύο ετών οφειλόμενου χρόνου ασφάλισης στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών.

Το ποσό της εισφοράς εξαγοράς ανέρχεται σε:2 έτη x 12 μήνες x 87 ευρώ (1η ασφαλιστική κατηγορία) = 2.088 ευρώ.

• Εάν όμως κατά το έτος υποβολής του αιτήματος δεν είχε προηγηθεί ασφάλιση, επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν να υπολογιστεί η μηνιαία εισφορά εξαγοράς.

Παράδειγμα: Αγρότης που έχει διακόψει την υποχρεωτική ασφάλιση τον Μάρτιο του 2018 υποβάλλει τον Οκτώβριο 2020 αίτηση για αναγνώριση δύο ετών οφειλόμενου χρόνου ασφάλισης στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών. Θα πρέπει να επιλέξει από τις ασφαλιστικές κατηγορίες των αγροτών έτους 2020 και εν συνεχεία θα υπολογιστεί το ποσό της εξαγοράς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ