MY KTEO

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Τι αλλάζει σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά


Περισσότεροι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα εντός των καταστημάτων τροφίμων (όπως σούπερ και μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) φαρμακείων, pet shop, αλλά και εντός των καταστήματων λιανικής, των malls και των εμπορικών χωριών. Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Με βάση τη νέα υπουργική απόφαση για τα καταστήματα τροφίμων επιτρέπεται η παρουσία: 

ενός ατόμου για κάθε 9 τ.μ. (από 16 τ.μ. που ίσχυε) στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία και χώροι στάθμευσης).

Επίσης δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. 

Προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:30.

Στα εμπορικά καταστήματα συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall), των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop από σήμερα επιτρέπεται η παρουσία: 

Ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. (από 16 τ.μ. που ίσχυε) εντός του καταστήματος, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε έναν πελάτη ανά 5 τ.μ. 

Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 6 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ

Προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00 και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας. 

Επίσης προβλέπεται η διενέργεια διαγωνιστικού ελέγχου μια φορά την εβδομάδα σε όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους με τη μέθοδο του μοριακού ελέγχου ή με τη χρήση rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ιδιωτικές κλινικές, φαρμακεία, ή ιδιώτη γιατρό με δική τους δαπάνη. 

Στις λαϊκές αγορές ορίζεται η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων.

Επίσης προβλέπεται η διενέργεια διαγωνιστικού ελέγχου μια φορά την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, σε όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες.


capital.gr της Αλεξάνδρας Γκίτση