MY KTEO

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Η συνταγή της ημέρας: Γεμιστή πανσέτα ρολό στο φούρνο


Υλικά Συνταγής:
1 κομμάτι πανσέτα χωρίς κόκαλο γύρω στα 2½ με 3 κιλά
2-3 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους
λίγα φρέσκα βότανα
λίγο ελαιόλαδο
κρέμα βαλσάμικου (για το γλασάρισμα)
σπάγκο ψησίματος
Για τη γέμιση
λίγο ελαιόλαδο
4 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
αλάτι
πιπέρι
250 γραμ. γραβιέρα
1 μήλο
1 πορτοκάλι
12 δαμάσκηνα αποξηραμένα
φρέσκα βότανα

Εκτέλεση:
Για τη γεμιστή πανσέτα ρολό στο φούρνο, ανοίγουμε πρώτα τη χοιρινή πανσέτα με κοφτερό μαχαίρι σαν βιβλίο για μεγαλώσει η επιφάνεια. Χαράζουμε την πλευρά του λίπους σε ρόμβους. Λαδώνουμε την πανσέτα. Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε μέσα και έξω καλά.

Βάζουμε σε μπολ τα μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια, τα δαμάσκηνα, τη γραβιέρα σε κομματάκια και το πορτοκάλι σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με βαλσαμικό ξίδι και το λάδι. Τα ανακατεύουμε.

Απλώνουμε τα υλικά πάνω στην πανσέτα. Τυλίγουμε ρολό. Δένουμε με σπάγκο σε 5-6 σημεία ανά 4εκ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ºC. Απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο στον πάγκο. Πάνω βάζουμε λαδόκολλα. Ακουμπάμε το ρολό. Σκορπάμε τα σκόρδα με τη φλούδα τους. Τυλίγουμε τα χαρτιά να σφραγίσουμε καλά την πανσέτα. Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε στο φούρνο και αμέσως χαμηλώνουμε στους 170ºC. Ψήνουμε για 3,5 ώρες.
Ανοίγουμε τα χαρτιά από το ρολό. Αλείφουμε την επιφάνεια με κρέμα βαλσαμικό, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30′ επιπλέον, ενδιάμεσα αλείφουμε ακόμα μια φορά με κρέμα βαλσαμικό να γλασάρει η πανσέτα.

Αφού ψηθεί αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20′, ακουμπώντας μια λαδόκολλα στην επιφάνεια για να ξεκουραστεί το κρέας. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και σαλάτα.


argiro.gr