MY KTEO

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας: Μένουμε αμετακίνητοι στις βασικές μας προτάσεις


Η βιβλική καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές  στη Β. Εύβοια, ανέδειξε την εγκατάλειψη του τόπου μας και τις εγκληματικές ευθύνες της Κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής.

Στεκόμαστε στο πλευρό των πληγέντων συμπολιτών μας, καταθέτουμε τις προτάσεις μας στην τοπική κοινωνία, σε συμφωνία μ’ αυτήν και επαγρυπνούμε για την υλοποίηση τους.                                            

Θεωρούμε πως ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης, αλλά και οι προθέσεις της, για την Ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας έχουν στόχο, για ακόμα μια φορά, την αποποίηση των ευθυνών της και την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.                                                                                                  Ήδη οι πρώτες αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρίες για εργασίες στο δάσος έχουν γίνει και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος άλωσης των καμένων περιοχών από τα συμφέροντα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτών.                                                            Η μετανάστευση των πληγέντων έχει επίσης ξεκινήσει, αφού η ανεργία και ο κίνδυνος ακόμα μεγαλύτερων καταστροφών κατά τη διάρκεια του χειμώνα διώχνουν τους κατοίκους και ειδικά τους νέους, μακριά από τα πατρογονικά τους εδάφη.           

Θα αγωνιστούμε μαζί με την τοπική κοινωνία για να υλοποιηθούν όλα όσα οφείλει το κράτος να κάνει για την αποκατάσταση, αλλά και για να ανατρέψουμε τα κυβερνητικά σχέδια που βλέπουν την καταστροφή ως ευκαιρία ανάπτυξης για τους λίγους και μεγάλους.     

Μένουμε αμετακίνητοι στις βασικές μας προτάσεις:

●          Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα και παρεμβάσεις για να αποφύγουμε νέες καταστροφές. Καμία εργασία στο Δάσος χωρίς έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας.

●          Αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις. Καμία αλλαγή χρήσης γης χωρίς χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, δασικούς χάρτες, κτηματολόγιο.

Σχεδιασμός αναδάσωσης με ευθύνη του Δασαρχείου, τη συμβολή επιστημονικών φορέων και λαμβάνοντας υπόψη την βιοποικιλότητα  του συγκεκριμένου περιβάλλοντος και τις φυσικές ικανότητες αναγέννησης του.  

●          Άμεσο σχέδιο αποζημιώσεων και αποκατάσταση της βιωσιμότητας της περιοχής.

Πλήρη αποζημίωση κτιριακών υποδομών και μηχανημάτων  επαγγελματικών χώρων, κατοικιών, ζωικών, μελισσοκομικών κεφαλαίων και ζωοτροφών στο 100% του κόστους χωρίς τους όρους που εξαιρούν πολλούς πληγέντες και φυσικά χωρίς τραπεζικό δανεισμό ως προϋπόθεση της ενίσχυσης (έχει εξαγγελθεί δανεισμός στο 20% του ποσού ενίσχυσης).

           Έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων κατοίκων και επαγγελματιών, που         

           να συνιστά εισόδημα διαβίωσης για όσο χρειαστεί.

●          Τοπικό αναπτυξιακό σχέδιο ανασυγκρότησης της Β. Ευβοίας.           

          Ανάπτυξη και βελτιστοποίηση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού εργαλείου.                

●          Αξιοποίηση του πορίσματος Γκολντάμερ, για την ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας.

●          Όχι ανάδοχοι στα καμένα. Όλα τα έργα να γίνουν από αγροτοδασικούς συνεταιρισμούς, ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες και μελισσοκόμους.                

●          Καμία απόφαση της "Επιτροπής Μπένου" χωρίς ουσιαστική διαβούλευση και σύμφωνη γνώμη των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και φυσικά της τοπικής κοινωνίας, καμία απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και των Δήμων.