MY KTEO

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Εύβοιας εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.


Είναι γεγονός ότι μέσα στο καλοκαίρι (21 Ιουλίου), τα σωματεία των εκπαιδευτικών  βρέθηκαν έξω από το Υπ. Υγείας απαιτώντας άμεσα μέτρα για την πανδημία και την εξάπλωση του 4ου, ακόμα πιο σφοδρού κύματος, που ήταν προ των πυλών.

Δυστυχώς όμως, με την πανδημία να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, την τρομακτική κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων  και το εθνικό σύστημα υγείας στα όρια σχεδόν της κατάρρευσης, το Υπουργείο ανακοινώνει το άνοιγμα των σχολείων αρνούμενο για άλλη μια φορά να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την οχύρωση της υγείας των μαθητών και εκπαιδευτικών. Επιλέγει, με άλλα λόγια να κωφεύει στα διαρκή και δίκαια αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την ομαλή λειτουργία των σχολείων εν μέσω εκτάκτων συνθηκών.

Συγκεκριμένα:

• Αντί να πείσει, όπως οφείλει εκπαιδευτικούς και μαθητές για την αναγκαιότητα του εμβολίου, με ακλόνητα επιστημονικά επιχειρήματα, το καθιστά εκβιαστικά υποχρεωτικό ζητώντας τους να προσκομίζουν στην υπηρεσία τεστ αντιγόνου, με δικά τους έξοδα, αποκλειστικά από ιδιωτικές μονάδες, δυο φορές την εβδομάδα. Ρίχνει έτσι το μπαλάκι της ευθύνης πάνω τους, μετατρέποντας το εμβόλιο από όπλο κατά της πανδημίας σε μέσο εκβιασμού των εργαζομένων και επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα απειλώντας με ποινές (περικοπή αποδοχών, απόλυση για αναπληρωτές κ.ά.).

• Αντί να προβεί στο κατά γενική ομολογία αποτελεσματικό μέτρο της μείωσης του ορίου των μαθητών σε 15 ανά τμήμα, η κυβέρνηση επιλέγει την αύξηση του μέγιστου αριθμού, προχωρώντας μάλιστα και στην κατάργηση εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων σε όλη τη χώρα.

• Αντί να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας πλήρους ωραρίου, επιλέγει να διορίζει καθαρίστριες με μειωμένο ωράριο - ακόμα και με 2ωρες συμβάσεις - με αποτέλεσμα την αδυναμία τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

• Αντί οι προσλήψεις νέου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και αναπληρωτών να γίνουν με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων, έγιναν σύμφωνα με την παράλογη και άτοπη οδηγία για τον ΟΠΣΥΔ (εμφάνιση τόσων κενών, όσων και οι προσλήψεις).

Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη διαφάνειας κατά τη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών, με την απόκρυψη κενών και τη μη ανάρτηση του συνόλου μορίων των εκπαιδευτικών. Αποτέλεσμα, η αδυναμία εξασφάλισης της ομαλότητας στην επαναλειτουργία του σχολείου, πράγμα τόσο αναγκαίο έπειτα από την ανασφάλεια που προκάλεσε η τηλεκπαίδευση, για την αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

• Αντ’ αυτού, προτεραιότητα της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας ήταν η εφαρμογή του νέου πολυνομοσχεδίου, το οποίο μας οδηγεί σε ένα σχολείο διαφορετικών ταχυτήτων και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που οξύνει τις μορφωτικές ανισότητες.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο ν.4692/2020, ο νόμος για την ΤΕΕ, τα αντιεκπαιδευτικά και ταξικά μέτρα που επιβλήθηκαν με την ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), ο εξοβελισμός γνωστικών αντικειμένων, η “βιαστική” μετατροπή κεντρικών σχολείων της χώρας σε πρότυπα, η εμμονή στην εφαρμογή της αξιολόγησης-παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, οι αλλαγές στην πρόσβαση στα ΑΕΙ και ο αντιδραστικός – αυταρχικός νόμος για τα ΑΕΙ (ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας). Το νέο πολυνομοσχέδιο συμπληρώνει το πάζλ των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στη δημόσια εκπαίδευση καθ’ υπαγόρευση της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του ΣΕΒ. Η κυβέρνηση με την πολιτική της διαμορφώνει, δυστυχώς, ένα νέο ριζικά διαφορετικό και αντιδραστικό τοπίο στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, καλείται η εκπαιδευτική κοινότητα να πάρει στις πλάτες της την ευθύνη για την Παιδεία! Ευθύνη που πρωτίστως πρέπει να βαραίνει την πολιτεία και το ΥΠΑΙΘ!

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,

για όλους αυτούς τους λόγους η ΕΛΜΕ Ν. Ευβοίας απαιτεί εδώ και τώρα:

• Άμεσο εμβολιασμό όλων των εκπαιδευτικών κατόπιν εμπεριστατωμένης επιστημονικής ενημέρωσης από κλιμάκια του ΕΟΔΥ ή τον ιατρικό σύλλογο Εύβοιας, χωρίς εκβιασμούς για αναστολή εργασίας και απολύσεις.

• Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

• Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ.

• Μείωση του ανώτατου ορίου των μαθητών σε 15 ανά τμήμα και εξασφάλιση των κατάλληλων αιθουσών για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

• Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών και μονιμοποίηση των αναπληρωτών.

• Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του κλάδου για τοποθετήσεις με κριτήρια διαφάνειας και αντικειμενικότητας.

• Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των σχολείων για έγκριση όλων των ολιγομελών, σε ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Ειδικά Σχολεία.

• Μονιμοποίηση  του προσωπικού στην καθαριότητα και εξοπλισμός των σχολείων με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέσα.

• Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, των νοσοκομείων, αύξηση των ΜΕΘ και επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

• Έκτακτη χρηματοδότηση - αύξηση των κονδυλίων των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των αναγκών στην εκπαίδευση.

• Ενισχυμένα  μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης. Αναδιάταξη και μείωση της ύλης για την στήριξη των μαθητών και την κάλυψη των κενών και των ψυχοσυναισθηματικών προβλημάτων των μαθητών από την τηλεκπαίδευση.

• Άμεση κατάργηση της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και όλων των αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών νόμων

• Όχι στην αυτοαξιολόγηση-παρωδία της σχολικής μονάδας

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και μαθήτριες θα παλέψουμε για το δικαίωμα όλων σε ένα σχολείο ασφαλές και δημοκρατικό. Ένα σχολείο ελεύθερο!

«Αρκετά κοιμηθήκαμε έως τώρα. Καιρός να ξυπνήσουμε, να εγερθούμε, να εξεγερθούμε και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε, όπως αρμόζει, τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν την ιστορία, τον πολιτισμό, το ήθος, τις παραδόσεις και τελικά την ακεραιότητά μας».                                                       Μίκης Θεοδωράκης

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Εύβοιας

Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Χαρά Νίκα   Γωγώ Μοσχολιού