MY KTEO

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου: Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου της Κοινότητας Αγίου Λουκά στην Κοινότητα Αγίου Ιωάννη – Αντίθετη η Κοινότητα Άγιου Λουκά


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου της Κοινότητας Αγίου Λουκά στην Κοινότητα Αγίου Ιωάννη στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου,

παρά τις αντιδράσεις της Τοπικής Κοινότητα Αγίου Λουκά, που «απειλεί» και με προσφυγή στη δικαιοσύνη. 

Μπορεί τα σχολεία να ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα όμως οι γονείς των δυο οικισμών δεν γνώριζαν μέχρι χθες σε ποιο κτίριο θα πάνε τα παιδιά τους. Γιατί μπορεί να έχουν συμφωνήσει για τη συγχώνευση των δυο Δημοτικών Σχολείων και τη μεταφορά των μαθητών του Αγίου Ιωάννη σε εκείνο του Αγίου Λουκά, όμως οι κάτοικοι του Αγίου Λουκά φαίνεται να μην συμφωνούν για τη μεταφορά των μαθητών τους στο Νηπιαγωγείο του Αγίου Ιωάννη, όπως είναι η πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Εύβοιας.

Η διάσταση θέσεων μεταξύ των δυο Κοινοτήτων, όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησε διάσταση θέσεων και μεταξύ των δημοτικών συμβούλων, αφού η καταγωγή κάποιων εξ αυτών από τα δυο αυτά χωριά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τους. 

Κυρίως όμως δημιούργησε εντάσεις μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μείζονος αντιπολίτευσης. Για ακόμα μια συνεδρίαση ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Θωμάς κατηγόρησε τη δημοτική αρχή και ειδικά των Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κύμης Αλιβερίου Χρήστο Σαμαρά, για ολιγωρία και του καταλόγισε πολιτικές ευθύνες για το αδιέξοδο στο οποίο έχει δημιουργηθεί. Μάλιστα ο κ. Θωμάς ανακοίνωση και την απόφαση της παράταξής του να απέχει της ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντάς τη φιάσκο και εκβιαστική.

«Κάναμε πασαρέλα τρεις φορές, είπαμε τα δικά μας ότι φταίει ο Σαμαράς και τώρα αποχή. Ωραία. Έτσι θα προχωρήσουμε. Αυτή είναι η λογική σας. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πρέπει να παίρνετε αποφάσεις. Μπορεί να κάνετε και λάθη. Μπορεί να κάνουμε και λάθη. Αλλά πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις και ο καθένας τις ευθύνες του» απάντησε ο Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς, ενώ προηγούμενα παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος να μην ζητηθεί η άποψη της τοπικής κοινωνίας του Αγίου Λουκά από την πρώτη στιγμή, γεγονός που δημιούργησε «δικαιολογημένα την οργή του Τοπικού Συμβουλίου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Σαμαράς, απάντησε ότι αν η αντιπολίτευση δεν είχε ανακινήσει το θέμα ζητώντας τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας του Αγίου Ιωάννη, δεν θα είχε αντιδράσει από την πλευρά της και η τοπική κοινωνία του Αγίου Λουκά. Επίσης ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής τάχθηκε με την πρόταση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για λειτουργία του Νηπιαγωγείου, μετά και τη συγχώνευση των δυο σχολείων, στον Άγιο Ιωάννη.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Δήμος για Όλους» Αλεξάνδρα Θαλασσινού, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η απόφασή της αυτή αποτελεί εξαίρεση στην πάγια θέση της παράταξής της για μη συγχώνευση και υποβιβασμό των σχολείων του Δήμου. Ενώ υπογράμμισε ότι έλαβε υπόψη της και την σχετική απόφαση των σχολικών συμβουλίων.

Κατά οποιασδήποτε συγχώνευσης και υποβάθμισης των σχολείων στάθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Κέκης, ενώ στηλίτευσε και τη στάση του Υπουργείου που εν μέσω πανδημίας αντί να προχωρά σε διαχωρισμό τμημάτων συγχωνεύει σχολεία.

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν να εγκριθεί η μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου της Κοινότητας Αγίου Λουκά στην Κοινότητα  Αγίου  Ιωάννη με 13 ψήφους, συμπεριλαμβανόμενων των ψήφων της Αλεξάνδρας Θαλασσινού και του Ταξιάρχη Γλυκού από την παράταξη «Δήμος για Όλους», καθώς και του Προέδρου του Αγίου Ιωάννη Δημήτρη Λάμπρου και του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκου Κιούση, που κατάγεται από τον Άγιο Ιωάννη. Κατά ψήφισε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Ελένη Στουπή, που κατάγεται από τον Άγιο Λουκά και λευκό ψήφισαν οι Κώστας Κέκης και Κώστας Καρτελιάς από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».