Evia Top: Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις λαϊκές αγορές

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις λαϊκές αγορές

 


Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές πρέπει να αποσυρθεί τώρα, τονίζει η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών προσθέτοντας ότι πρέπει να παρθούν τώρα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής απέναντι στο κύμα ακρίβειας που ψαλιδίζει το εισόδημα.

 

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε οργανωμένο μαζικό αγώνα και καλεί τη Συνομοσπονδία και τα σωματεία να οργανώσουν την πάλη, να κηρύξουν πανελλαδική απεργία τη μέρα κατάθεσης στη Βουλή. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών σημειώνει:

 

«Ο υπουργός Ανάπτυξης ανήγγειλε, μέσω ραδιοφωνικού σταθμού, την κατάθεση του νομοσχεδίου -  εκτρώματος, τις επόμενες μέρες στη Βουλή.

 

Υπενθυμίζουμε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου όπως κατατέθηκαν στη διαβούλευση.

 

- Oι άδειες διατηρούνται για 5 χρόνια για τους επαγγελματίες και μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας ανανέωσης (όχι παραπάνω από 6 μήνες) για τους παραγωγούς. Σε όλο αυτό όμως, το διάστημα ο πωλητής πρέπει να διατηρεί επικαιροποιημένα όλα τα δικαιολογητικά του (Φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρισης και άλλα). Σε περίπτωση πιθανού ελέγχου, η ποινή δεν είναι μόνο το πρόστιμο αλλά και η ανάκληση ίδιας της άδειας. (αρ.27 και αρ.37)

 

- Σε περίπτωση ισοβαθμίας στις προκηρύξεις μεταξύ των πωλητών τη θέση τελικά την παίρνει ο παραγωγός με το μεγαλύτερο εκκαθαριστικό σημείωμα, και ο επαγγελματίας με τη μεγαλύτερη οικονομική προσφορά. (αρ.28)

 

- Δίνει τη δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης (Δήμους και Περιφέρειες) να τροποποιούν τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, κάνοντας τη δική μας ζωή λάστιχο (Αρ.8)

 

- Γίνεται ακόμα πιο αυστηρό και αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, αυξάνονται κατά πολύ οι περιπτώσεις όπου ένας πωλητής θα χάνει τη θέση του στη λαϊκή (αρ.37) όπως π.χ. η μη καταβολή από τον επαγγελματία του ημερήσιου τέλους για πάνω από 2 μήνες, η μη πώληση ποσότητας προϊόντων άνω το 70% επί της δηλωθείσας ποσότητας στον ΟΣΔΕ/ΕΛΓΑ, η βεβαίωση παράβασης κατά τη διάρκεια ελέγχου με έκδοση ταμειακής απόδειξης για 3 φορές, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σε ισχύ τα δικαιολογητικά (φορολογική - ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρισης, κ.τ.λ.)

 

- Ο νόμος εξουσιοδοτεί τον υπουργό Ανάπτυξης να τροποποιεί με μια απλή υπουργική απόφαση σχεδόν το σύνολο του κατατεθέντος νομοσχεδίου, από το τι είδη θα πωλούνται, με ποιους όρους, μέχρι και τον τρόπο που θα δραστηριοποιούνται, και ποιοι, στην λαϊκή αγορά. (Αρ. 54)

 

Καμία διαπραγμάτευση! Η θέση μας είναι οριστική και αμετάκλητη.

 

Να παρθεί εδώ και τώρα πίσω και το 4ο σχέδιο του νομοσχεδίου - έκτρωμα της κυβέρνησης

 

Η πρόταση της κυβέρνησης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες μας. Δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εισόδημα και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δεν δίνει καμία διέξοδο ούτε στα πιο άμεσα ζητήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία.

 

Γι' αυτό και δεν σταματάμε τον αγώνα μας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

 

    Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας συνάδελφος να μη βρεθεί στην ανεργία.

 

    Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών που πρέπει να μειωθεί.

 

    Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημά μας. Δεν έφταναν τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων, ήρθαν και οι εγκληματικές πολιτικές για τη διαχείριση της πανδημίας, τα τραγελαφικά “άνοιξε - κλείσε” της κυβέρνησης και τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού, έχουν οδηγήσει χιλιάδες από μας στην απόγνωση. Να παρθούν επομένως μέτρα που να καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης σήμερα, αλλά και να μας προστατεύουν την “επόμενη μέρα” από τα χρέη και τη χρεοκοπία.

 

Παράλληλα, να παρθούν μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας, μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Ήδη οι αυξήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα έχουν εκτινάξει το κόστος σε λιπάσματα και άλλα εφόδια.

 

    Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

 

    Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

 

    Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφές, χωρίς αστερίσκους. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα.

 

Δεν υποχωρούμε - Δεν συμβιβαζόμαστε. Απαιτούμε την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου. Διεκδικούμε εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία και το εισόδημά μας.

 

Μαζί με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα για τη θωράκιση του δημόσιου Συστήματος Υγείας απαιτούμε:

 

    Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

 

    Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων

 

    Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

 

    Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.

 

    Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους».