MY KTEO

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Περιοδείες της Γρανέττας Τσιβίκα σε σχολεία του δήμου Χαλκιδέων


Περιοδεία σε σχολεία του Δήμου Χαλκιδέων πραγματοποίησε η Γρανέττα Τσιβίκα, δημοτική σύμβουλος Χαλκιδέων και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης,

για να ευχηθεί καλή σχολική χρονιά και να συζητήσει από κοντά με τους εκπαιδευτικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες όπως αυτές της πανδημίας. 

Ο μεγάλος αριθμός παιδιών ανά τάξη ιδίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας αλλά και εκπαιδευτικών καθώς και αναλώσιμων υλικών, ήταν ζητήματα που κυριάρχησαν.

Αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα σχολεία ξεκίνησαν εν μέσω έξαρσης της πανδημίας χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα που να διασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής παιδιών και εκπαιδευτικών καθώς και προϋποθέσεις ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν στη μόρφωση των παιδιών μας λόγω της τηλεκπαίδευσης.

Κατά αυτό τον τρόπο στοιβάζονται μαθητές 25-28 σε κάθε τμήμα ακόμη και σε δημοτικά σχολεία. Χαρακτηριστική περίπτωση το δημοτικό στο Μπούρτζι όπου η πρώτη και η έκτη δημοτικού συμμπτύχθηκαν, από δύο τμήματα που ήταν η καθεμία πέρυσι, σε ένα! Και μάλιστα, ενώ υπάρχουν αίθουσες αλλά παραμένουν άδειες! Πέρα από τις αποστάσεις ασφαλείας, λόγω της πανδημίας, που εκ των πραγμάτων δε μπορούν τα τηρηθούν, πόσο εφικτό είναι να γίνει και η διδασκαλία με τους όρους που πρέπει όταν τα τμήματα είναι 25άρια, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά;

Τα δε πρωτόκολλα που αφορούν την καθαριότητα έχουν γίνει λάστιχο αφού αναλογεί μια περίπου  καθαρίστρια σε κάθε σχολείο χωρίς όμως να καλύπτουν όλο το ωράριο λειτουργίας του σχολείου, όπως συμβαίνει στο 2ο Γυμνάσιο που επισκέφτηκε το κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μάλιστα οι περισσότερες καθαρίστριες που προσλήφθηκαν φέτος να είναι μειωμένου ωραρίου . Κοροϊδευόμαστε; Πως ένας άνθρωπος θα απολυμαίνει τις αίθουσες τα θρανία τα πόμολα  τις τουαλέτες, τους διάμεσους χώρους και στα διαλλείματα και μετά τη λήξη; Γιατί τα πρωτόκολλα αυτό επιβάλλουν!

Τραγική ήταν η κατάσταση που συναντήσαμε στο 26ο Δημοτικό Σχολείο στον Μπαταριά! Το σχολείο στεγάζεται στο ισόγειο και το υπόγειο μια πολυκατοικίας εδώ και 30 περίπου χρόνια! Οι υποσχέσεις πολλές… αλλά οι μικροί μαθητές συνεχίζουν να κάνουν μάθημα σε αίθουσες κλουβιά, να κάνουν διάλειμμα σε προαύλιο φυλακής και να ανέχονται ποντίκια. Ακόμη και η μοναδική καθαρίστρια είναι μειωμένου ωραρίου! Οι εκπαιδευτικοί δικαιολογημένα είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς πρέπει όλοι να είναι σε κάθε διάλειμμα σε επιφυλακή για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των παιδιών, είναι ανήσυχοι ακόμη και για την αντισεισμικότητα του κτηρίου!

Αυτό το αίσχος πρέπει να λήξει τώρα! Δήμος, Περιφέρεια και κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσουν την άμεση μετεγκατάσταση του 26ου Δημοτικού σε κατάλληλο κτήριο στον Μπαταριά και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή νέου σύγχρονου σχολικού κτηρίου στην περιοχή.

Η Γρανέττα Τσιβίκα τόνισε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα φέρουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς απαιτώντας να δοθούν λύσεις.