MY KTEO

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Μ. Χατζηγιαννάκης: "Μπαλάκι" αρμοδιοτήτων μεταξύ Περιφερειάρχη και επιτροπής Μπένου (βίντεο)


Η κυβέρνηση της ΝΔ συγχέει την αναγκαία πράγματι επιτάχυνση των διαδικασιών στη θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών με την προχειρότητα και με τουλάχιστον ακατανόητες επιλογές, σχολίασε από το βήμα της βουλής ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης, αναφερόμενος σε τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση με την οποία ο εκάστοτε Περιφερειάρχης έχει την αποκλειστική εξουσιοδότηση για την απευθείας ανάθεση των αντιπλημμυρικών έργων και μελετών σε εργολάβους μέχρι τις 30/11/2021.

Ο βουλευτής Ευβοίας και αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, έκανε λόγο για μία αντιθεσμική και προβληματική ρύθμιση, που, αντί να επισπεύσει, μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη γρήγορη υλοποίηση των όσων πρέπει να γίνουν στις πυρόπληκτες περιοχές ενόψει του επόμενου χειμώνα. “Υπάρχει μια σειρά από μεγάλα κενά στην κυβερνητική επιλογή: Ποιος θα κάνει το άνοιγμα των φακέλων των προτάσεων; Ποιος θα εξετάζει τα δικαιολογητικά συμμετοχής; Ποιος θα ψηφίζει την πίστωση; Θα τα κάνει όλα αυτά μόνος του ο Περιφερειάρχης;”, σημείωσε χαρακτηριστικά, χωρίς να πάρει απάντηση από κάποιον εκ των παριστάμενων υπουργών.

Ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης εκτίμησε πως η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει μια ρύθμιση με πρόσχημα δυστυχώς την επίσπευση των διαδικασιών, ενώ στην πραγματικότητα προσπαθεί εκ των προτέρων να καλυφθεί και να αποτινάξει τις ευθύνες της για το γεγονός ότι, όπως και πέρισυ στην Εύβοια, τα αντιπλημμυρικά έργα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

“Αφού πρώτα απαξιώσατε τα όργανα της Περιφέρειας -και στην περίπτωση της Εύβοιας τα καπελώσατε με μια επιτροπή που φτιάξατε με εντελώς αντιθεσμικό τρόπο- σήμερα τα θυμάστε ξαφνικά και νομοθετείτε μια ρύθμιση που αντί να λύσει μπορεί να προκαλέσει προβλήματα”, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του.