MY KTEO

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο Χαλκίδας: Εκπαιδευτική επίσκεψη για τον τρυγητό των σταφυλιών



Την Τρίτη 28-09-2021, μαθητές και εκπαιδευτικοί της ειδικότητας Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου πραγματοποιήσαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή Βαθέως-Ριτσώνα. 

Η εκπαιδευτική επίσκεψη αφορούσε τον τρυγητό των σταφυλιών. Στους αμπελώνες είχαμε την δυνατότητα να τρυγήσουμε τα σταφύλια ενώ μάθαμε ότι: ο τρύγος είναι η τελευταία φάση της δραστηριότητας της αμπελοκομίας και αφορά το μάζεμα των σταφυλιών. Ο τρύγος γίνεται τους μήνες Αύγουστο- Σεπτέμβριο. Τα σταφύλια που είναι έτοιμα για μάζεμα πρέπει να είναι ώριμα και ο βαθμός ωριμότητας βρίσκεται είτε εμπειρικά με το μάτι, ή με δοκιμή στη γεύση ή με χημικές μεθόδους όταν έχουμε να κάνουμε με τα σταφύλια που προορίζονται για παραγωγή κρασιού. 

Τα τρυγημένα σταφύλια συγκεντρώνονται σε ειδικά κοφίνια ή σε μεγάλα πλαστικά δοχεία χωρητικότητας περίπου 20 κιλών. Για την κοπή των τσαμπιών χρησιμοποιούνται ειδικοί σουγιάδες, ψαλίδια ή λεπίδες και στην συνέχεια μεταφέρονται με φορτηγά στο οινοποιείο για την παραγωγή του κρασιού.

Οι υπεύθυνοι του σχολείου ευχαρίστησαν θερμά τους ιδιοκτήτες του αμπελώνα κους Δουραμάνη Αντώνιο και Τζελλά Άρη για την φιλοξενία.