MY KTEO

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Τρίμηνη παράταση στην επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου


Στο 30%  έως 40% της μηνιαίας δόσης που πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης θα διαμορφωθεί η κρατική επιδότηση του προγράμματος «Γέφυρα I», που παρατείνεται για άλλους τρεις μήνες και συγκεκριμένα έως τα τέλη του έτους. Την τρίμηνη παράταση του προγράμματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και οι λεπτομέρειες του μέτρου αναμένεται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, αφού υπάρξει η τελική συμφωνία με τους θεσμούς. 

Το πρόγραμμα καλύπτει περίπου 74.000 οφειλέτες στεγαστικών δανείων με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά επιδότησης αναμένεται να είναι μειωμένα σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα, δηλαδή από 30% έως 70% ανάλογα με την κατηγορία του δανείου. 

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η επιδότηση ισχύει για εννέα μήνες και ξεκινούσε:
– Από 90% το α΄ τρίμηνο και μειωνόταν στο 70% το γ΄ τρίμηνο για όσους είχαν ενήμερες οφειλές. 
– Από 80% έως 60% για όσους είχαν οφειλές σε καθυστέρηση, αλλά το δάνειό τους δεν είχε καταγγελθεί. 
– Από 60% έως 30% για όσους είχαν δάνειο που είχε καταγγελθεί.

Το ποσοστό επιδότησης για το δ΄ τρίμηνο –με βάση τις ανακοινώσεις για την τρίμηνη επέκταση του προγράμματος– εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 40% έως 30% για τις δύο πρώτες κατηγορίες, δηλαδή τα εξυπηρετούμενα δάνεια και αυτά που ήταν σε καθυστέρηση, χωρίς όμως να έχει καταγγελθεί η σύμβαση από την τράπεζα. Σε ό,τι αφορά την τρίτη κατηγορία, δηλαδή αυτά που είχαν καταγγελθεί, η επιδότηση είναι ούτως ή άλλως χαμηλότερη με βάση την κλίμακα που ισχύει (διαμορφώνεται σήμερα στο 30%) και η περαιτέρω στήριξη, εφόσον συμφωνηθεί με τους θεσμούς, θα διαμορφωθεί ακόμη χαμηλότερα, δηλαδή κοντά στο 15%. 

Το μέτρο έχει δώσει μέχρι σήμερα ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά, έχοντας παράλληλα βοηθήσει και τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να ρυθμίσουν δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» προϋποθέτει ότι μετά τη λήξη της επιδότησης οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους για χρονικό διάστημα από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με την κατηγορία του δανείου, αλλιώς θα πρέπει να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ