MY KTEO

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Τι αλλάζει στην τιμή του καφέ – Τα πιθανά σενάρια


Πέραν των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου θα δούμε να αλλάζει και η τιμή του καφέ.

Στην Βραζιλία καταγράφηκαν διαδοχικά επίμονα φαινόμενα παγετού και ξηρασίας, με συνέπεια να έχουν καταστραφεί φυτείες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και – ως επακόλουθο – να αυξηθεί η τιμή του παραγόμενου προϊόντος.

Υπάρχουν υπερβολικά σενάρια που θέλουν τον καφέ να στοιχίζει από 5 ευρώ ακόμα και για take away ή και τα 10 ευρώ σε μια καφετέρια. Δύσκολα, θα δούμε κάτι τέτοιο.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά ο κ. Βαλάντης Λαμπριανίδης, ιδιοκτήτης καφέ.

«Αυτή τη στιγμή η Βραζιλία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής καφέ, μετά από μία περίοδο μεγάλης ξηρασίας, περνάει τώρα μία περίοδο με παγετό. Έχουν καταστραφεί πολλές φυτείες και για αυτό περιμένουμε ανατιμήσεις. Ο καφές, ως γεωργικό προϊόν, επηρεάζεται πολύ από τις κλιματικές συνθήκες», εξήγησε ο κ. Λαμπριανίδης.

«Εμείς είμαστε καφεκοπτείο και παίρνουμε πράσινο καφέ, δηλαδή την πρώτη ύλη, και τον επεξεργαζόμαστε εμείς, προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά τις τιμές. Αν αλλάξουν τα πράγματα με την πρώτη ύλη, τότε θα αναγκαστούμε να ανεβάσουμε τις τιμές. Έχουν ανέβει πολύ και τα ναύλα. Μέχρι τώρα δεν έχει επηρεαστεί ακόμα ο καφές, υπολογίζουμε ότι από την επόμενη σοδιά θα δούμε τις ανατιμήσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Τον καφέ στο χέρι τον δίνουμε 2 ευρώ. Δε θέλω να φανταστώ ότι μπορεί να φτάσει τα πέντε ευρώ που ακούγεται, αλλά μπορεί να πάει στα 2,5 ευρώ», είπε ακόμα ο κ. Λαμπριανίδης.


 topontiki.gr