MY KTEO

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Εκδήλωση του ΚΚΕ για τη μάχη του ΕΛΑΣ στη Λαμπούσα


Εκδήλωση του ΚΚΕ για τη μάχη του ΕΛΑΣ στη Λαμπούσα πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου. Στον χαιρετισμό της η Κατερίνα Δημάκη ανέφερε:

Φίλοι και φίλες

απόγονοι των αγωνιστών της δρακογενειάς της Εθνικής αντίστασης του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας



Συντρόφισσες και σύντροφοι

Το χρονικό της μάχης την οποία σήμερα τιμάμε, ήταν μια πάρα πολύ ζωντανή αποτύπωση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εδώ στη Λαμπούσα πίσω στα 1944. 77 Χρόνια πριν, μία κρίσιμη μάχη για την εξέλιξη του αντιφασιστικού αγώνα στο σύνολό του, στέφθηκε με νίκη για το 3ο Τάγμα Νότιας Εύβοιας του ΕΛΑΣ. Μέσα από τη θυσία του μπουρλοτιέρη Βασίλη Μήτρου ή αλλιώς “Γύφτου” αποτυπώνεται το μεγαλείο χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών που με κάθε τρόπο πήραν τη ζωή τους στα χέρια τους. Έκαναν και τότε πράξη το σημερινό επίκαιρο σύνθημα “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό”.

Επίκαιρο γιατί με αφορμή κάθε πτυχή της ζωής του λαού μας, των λαών της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, της υφηλίου ολόκληρης, δεν μπορεί παρά να μην αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα ορμητικό ποτάμι, για την ανάπτυξη ενός κινήματος με πλαίσιο και στόχους που στο στόχαστρό τους θα βάζουν το ίδιο το σύστημα που ευθύνεται για τους πολέμους, την προσφυγιά, τη φτώχεια και τη δυστυχία σε όλο τον πλανήτη. Που ακόμα και σήμερα εκκολάπτει το αυγό του φιδιού.

Επίκαιρο γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς της αστικής τάξης της χώρας μας και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλες συγκρούσεις.

Αυτές οι μέρες ήταν πλούσιες σε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις του εργατικού λαϊκόυ κινήματος. Την Παρασκευή στην Αθήνα εργατικά σωματεία και φορείς κινητοποιήθηκαν με αφορμή τη μάζωξη των αρπακτικών του πολέμου στην πρωτεύουσα. Χθες Σάββατο, εργατικά συνδικάτα και φορείς τίμησαν τον Παύλο Φύσσα, 8 χρόνια μετά τη δολοφονία του από τους απόγονους των ΝΑΖΙ τα τσιράκια των αφεντικών που σήμερα κρύβονται στα λαγούμια τους αλλά παραφυλάνε να χύσουν το εθνικιστικό τους δηλητήριο, το δηλητήριο του σκοταδισμού και του ανορθολογισμού με κάθε ευκαιρία.

Στη σημερινή μας εκδήλωση δε θα μπρορούσαμε παρά να καταγγείλουμε τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της χώρας που βάζουν σε κίνδυνο τα ίδια τα χωριά της περιοχής μας.

Θα ξέρετε όλοι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί πολύ επικίνδυνα σχέδια για το λαό μας και  τους άλλους λαούς. Συνεχίζοντας το λεγόμενο «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνει  την  Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις με 5ετή διάρκεια (από μονοετή), με κατεύθυνση διαρκούς ανανέωσης και δημιουργία νέων βάσεων.

Η νέα συμφωνία για τις Βάσεις, που περιλαμβάνει και τη Σκύρο, αποτελεί μέρος της υλοποίησης της εγκληματικής στρατηγικής "ΝΑΤΟ 2030" για να ενισχυθούν η ΝΑΤΟική παρουσία και η επιχειρησιακή ικανότητα στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, να δημιουργηθούν νέες υποδομές πολέμου, να προετοιμαστεί το "πρώτο πυρηνικό πλήγμα", στο πλαίσιο του οξύτατου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η νέα συμφωνία αποτελεί βήμα περεταίρω κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μετά την έλευση της μόνιμης ΝΑΤΟϊκής αρμάδας SNMG2 στο Αιγαίο με πρόσχημα το μεταναστευτικό, μετά την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, τη δημιουργία βάσης στην Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, την αποστολή συστοιχίας πυραύλων «Patriot» και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στη Σ. Αραβία, την προετοιμασία υποδομής για πυρηνικά όπλα στον Άραξο. 

Η ελληνική αστική τάξη ενισχύει την επιθετικότητά της για λογαριασμό των μεγάλων οικονομικών ομίλων, για να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αυτό υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας στα βήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, απογειώνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Η μετατροπή της Σκύρου σε αμερικανοΝΑΤΟϊκο ορμητήριο δε θα συμβάλει στην αποτροπή της Τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Αντίθετα, μπλέκει τη χώρα πιο βαθειά στους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα δημιουργώντας νέους κινδύνους για το λαό της Σκύρου, της Εύβοιας και συνολικά της χώρας μας.

Με τις αμερικανικές βάσεις η χώρα μας μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο και την ίδια στιγμή σε στόχο αντιποίνων, όπως έχουν δηλώσει η Ρωσία και το Ιράν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει η ασφάλεια αυτών των κρατών.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς τους είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών.Βάζουν "δυναμίτη" στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η ΕΕ κινείται μαζί με το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ετοιμάζει τον δικό της στρατό, τον "ευρωστρατό".

Ο λαός να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα άλλα αστικά κόμματα, που έχουν ματώσει και ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια με τα αντιλαϊκά μέτρα και ετοιμάζουν νέα πολεμικά σφαγεία! Να κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες που με πρόσχημα την ανάπτυξη θα τον καλέσουν να υποκλιθεί στους μακελάρηδες των λαών. Να βάλει σε κίνδυνο τον τόπο του, τα παιδιά του. Κι αυτό γιατί είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Τρόπους για να τις βάλουν στη γωνία! Να κρατήσει καλά στο μυαλό του τους αριθμούς γιατί τα νούμερα είναι αδυσώπητα.. 1,7 εκατομμύρια για δασοπροστασία τη στιγμή που τα δασαρχεία ζητούσαν 17… την ίδια στιγμή 300 εκατομμύρια για την Ελληνική συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν που αυτές τις μέρες παραδόθηκε πάλι σε ντόπιους τοποτηρητές για να στήσουν βίγλα σε άλλη καλύτερη γειτονιά οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Στον ανελέητο ανταγωνισμό των μονοπωλίων της Αμερικής με αυτά της Κίνας και της Ρωσίας, θύματα εξακολουθούν να είναι οι λαοί όλου του κόσμου.

Θέλουμε και εδώ από τη Λαμπούσα, τον τόπο αυτό του σύγχρονου ηρωισμού, να βροντοφωνάξουμε την απαίτηση:

να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις βάσεις.

Να βροντοφωνάξουμε την εναντίωσή μας στη μετατροπή της Σκύρου σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Σκύρου και της Εύβοιας να δυναμώσουν τον αγώνα για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, για:

           Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

           Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Να μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή στη Σκύρο ή σε άλλη περιοχή.

           Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.

           Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.

           Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς.

           Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.

           ΟΧΙ στον «ευρωστρατό» που ετοιμάζει η ΕΕ.

           Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι, σε ένα νομό που με την πρώτη βροχή πνίγεται, που κατακάηκε από τον Ευβοϊκό ως το Αιγαίο με μηδέν μποφώρ λόγω των τραγικών ελλείψεων σε έργα υποδομής, πρόληψης, προστασίας. Σε ένα δήμο σαν το δικό μας που το χειμώνα μπορεί να πνίγεται αλλά το καλοκαίρι τα χωριά της Κύμης και του Αυλωναριού, του Δύστου, λένε  το νερό νεράκι, σε μία περίοδο μάλιστα που θέλουν ως και τα πηγάδια μας να χαρατσώσουν, είναι πολύ κρίσιμο να απευθυνθούμε πλατιά στο λαό, να του εξηγήσουμε γιατί δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη σε όλη τη συζήτηση που ανοίγει για το τεράστιο φιλέτο της Εύβοιας των πράσινων επενδύσεων που προσελκύει σύμφωνα και με το master plan της περιφέρειας όλο και περισσότερους επενδυτές.  Αγροτοτουριστικές επιχειρήσεις, μονοπώλια της ενέργειας, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, ψηφιακή τεχνολογία, πράσινη ανάπτυξη (και κολοκύθια τούμπανα) διαφημίζονται μέρα νύχτα ως το βάλσαμο για την ανέχεια και την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο λαός μας.

Η πείρα των τελευταίων μηνών στη Βόρεια Εύβοια δείχνει ξεκάθαρα το τι είδους ανάπτυξη ευαγγελίζονται. Το πού το πάνε με το σχέδιο του υπερκομματικού πατριώτη Μπένου που κάνει μνεία στην Επόν για να μας πείσει ότι κι εμείς πρέπει να στοιχηθούμε πίσω από έναν εθνικό στόχο που θα κρατήσει το λαό της Βόρειας Εύβοιας στον τόπο του σα διακονιάρη. Και όσο κι αν ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ 25 που επισκέφτηκαν τα αποκαϊδια εξέφρασαν την επιθυμία να στηρίξουν τον αγώνα των κατοίκων να μείνουν στον τόπο τους, κουβέντα δεν είπαν για το πλαίσιο. Ούτε και φυσικά το υιοθέτησαν! Μόνο ψέλισσαν συμπάράσταση και αναζητούν συναινέσεις ή διαφορετικά μείγματα διαχείρισης της κατάστασης.

Η κυβέρνηση η περιφέρεια και οι δημοτικοί άρχοντες, το πολιτικό προσωπικό των πολυεθνικών που στήνουν γλέντι στα καμμένα, προσπαθούν με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με κίνητρα για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας. Με λαγούς και πετραχείλια που τάζει στον κάθε ένα από τους φορείς του συντονιστικού των πυροπλήκτων ξεχωριστά για να βρει χαραμάδες στο πλαίσιο του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου που επέβαλε μία και μοναδική ατζέντα

100% αποζημίωση της ζημίας

αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά

σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους για να μείνουν στο δάσος τους υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση επιστημονικών φορέων του κράτους

όχι σε ανάδοχους ιδιώτες!

Αυτό το πλαίσιο που επέβαλε η ζωή με τους 4000 λαού που το ψήφισαν τη μέρα του συλλαλητηρίου τους μπαίνει καρφί στο μάτι.

Αυτό όπως και το μεγαλείο της λαϊκής αυτενέργειας! Των νέων του τόπου της Βόρειας Εύβοιας που καθοδήγησαν την κατάσβεση των πυρκαγιών μαζί με τους ελάχιστους πυροσβέστες! Που έφτιαξαν απειθαρχώντας οργανωμένα στην εντολή εκκένωσης αντιπυρικές ζώνες! Που στη Σκυλόγιαννη 300 λεβέντες βγήκαν μπροστά, έκοψαν την πορεία της φωτιάς που πήγαινε για το Καντήλι

που δέθηκαν νύχι κρέας μερόνυχτα στη μάχη της κατάσβεσης δίχως ύπνο, δίχως ξεκούραση. Με μία ανθρώπινη αλυσίδα που συνέχισε τη δράση της σα μία γροθιά, συγκρότησε επιτροπές κατοίκων στα χωριά, συντονίζει τα βήματα των χωριανών με το σωματείο των ρετσινάδων, τους δασεργάτες, τον αγροτικό σύλλογο.

Μαζί στην αλληλεγγύη, στη διεκδίκηση, στην πάλη.

Αυτές οι μέρες βγάζουν σημαντική πείρα για το πότε και κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί ο λαός να βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Οργανωμένα, πειθαρχημένα, μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες, υπηρετώντας το πλαίσιό του αγώνα του πιστά.

Οργανωμένα και πειθαρχημένα ατσαλώνεται στη σύγκρουση με τα θηρία που του στερούν τη ζωή. Βγάζει βήμα το βήμα ουσιαστικά συμπεράσματα για το ρόλο των μεγαθηρίων που προσπαθούν να εξαγοράσουν, να διασπάσουν, να τον πείσουν να βολευτεί με τα ψίχουλα. Βάζει σοβαρά εμπόδια, βάζει ατζέντα για συζήτηση στη βουλή, στην περιφέρεια, στους δήμους. Ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ατζέντα την οποία προωθεί με συνέπεια το Κόμμα μας με τους εκλεγμένους του βουλευτές και περιφερειακούς δημοτικούς συμβούλους. Αλλά και με τη δουλεία των κομμουνιστών στα σωματεία, στους φορείς και στους συλλόγους που δρούμε.

Συζητώντας εξαντλητικά για την κατάσταση που επικρατεί, αναδεικνύοντας την ανάγκη για συμπόρευση, συστράτευση

φίλοι και φίλες,

σύντροφοι και συντρόφισσες.

Μπροστά μας έχουμε ανάμεσα στα άλλα και την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη με την επιβολή της δεκάωρης απλήρωτης εργασίας, την ουσιαστική απαγόρευση της απεργίας, της συνδικαλιστικής δράσης.

Γιατί μόνο έτσι θα επενδύσουν τελικά οι πράσινοι επιχειρηματίες. Μόνο με εξασφαλισμένη την ικανοποιητική κερδοφορία τους θα προχωρήσουν στα έργα που διαφημίζουν. Μόνο μέσα από το χαντάκωμα μας με μισθούς πείνας. Σήμερα που με το καλημέρα της  σχολικής χρονιάς  τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από το βάρος των εξόδων. Τις ανατιμήσεις. Τα νέα χαράτσια στην ενέργεια. Σήμερα που οι μαχόμενοι υγειονομικοί με τις ανακληθείσες άδειες προσπαθούν με ακόμα λιγότερα μέσα και κουράγια να αντιμετωπίσουν το 4ο κύμα της πανδημίας που από ότι φαίνεται θα σαρώσει τα πάντα μέχρι το τέλος του χρόνου. Και εδώ στην περιοχή της Κύμης έχουμε δείγματα γραφής του τι σημαίνει υποβάθμιση του νοσοκομείου της, των παροχών υγείας προς το λαό της περιοχής. Ούτε συζήτηση για το υποστελεχωμένο ΚΥ του Αλιβερίου που και τα δύο μετράνε σκορ στους εμβολιασμούς όπως παρακολουθούμε από τις ανακοινώσεις των διοικήσεων στο διαδίκτυο. Όμως δεν έχουν το απαιτούμενο επιστημονικό ιατρικό προσωπικό προκειμένου να ενημερώσει τεκμηριωμένα το λαό της περιοχής, να φροντίσει για την αυξημένη φαρμακοεπαγρύπνηση και στενή παρακολούθηση όσων εμβολιάζονται προκειμένου ο λαός μας να αισθανθεί ασφάλεια. Να κάνει το βήμα, να εμβολιαστεί μαζικά με όλα τα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια και σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού του.

Το σκηνικό που ετοιμάζεται, αυτό του κοινωνικού αυτοματισμού, προσπαθεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα! Να μας βάλει να τρωγόμαστε μεταξύ μας για να κρύβονται οι τραγικές ελλείψεις σε μέσα και υποδομές για τη λειτουργία των νοσοκομείων. Να δικαιολογήσει την άρση των περιορισμών στους χώρους δουλειάς.

Φίλοι και φίλες, συντρόφισσες και σύντροφοι.. 77 χρόνια μετά τη μάχη της Λαμπούσας.

Δεν είναι μακριά μας οι μέρες που με την ασίγαστη, την ακούραστη δουλειά των κομμουνιστών, των φίλων και των οπαδών του, όλο και περισσότερος κόσμος θα αφήνει στην άκρη τη μοιρολατρία, το δε γίνεται τίποτα.

Θα αναγκάζεται από τα πράγματα και από την ίδια τη ζωή. Αυτό το μαρτυρά άλλωστε η σταθερή δράση των επιτροπών αγώνα των πλημμυροπαθών στο Ληλάντιο και στα Ψαχνά, η φετινή πείρα του παλλαϊκού ξεσηκωμού στο Βόρεια Εύβοια. Το συγκινητικό ποτάμι αλληλεγγύης από τα πέρατα της οικουμένης.

Έχει σημασία να ξεχωρίσουμε την παρακαταθήκη της αγωνιστικής μας στάσης την περίοδο της πανδημίας. Τα μέλη και οι φίλοι του Κομμουνιστικού Κόμματος έδρασαν με αυταπάρνηση τόσο αυτοτελώς όσο και μέσα από το κίνημα, με τις απεργίες των υγειονομικών, την μεγαλειώδη πρωτομαγιάτικη απεργία και τις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις κινητοποιήσεις τη μέρα του Πολυτεχνείου και τόσες ακόμα που έδειξαν το δρόμο σε οργανωμένη απειθαρχία. Άφησαν σπόρο για την οικοδόμηση στέρεων δεσμών με ακόμα περισσότερους λαϊκούς ανθρώπους, νέους ανθρώπους άμαθους από κίνημα, αγώνες και διεκδίκηση.

Το 21ο συνέδριο του Κόμματός μας, λίγους μήνες πριν μας εξοπλίζει με πολύ σοβαρά ντοκουμέντα και αποφάσεις, με σημαντική πείρα ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να σταθούμε στο μπόι σύνθετων καθηκόντων.

Ξέρουμε ότι οι απόγονοι των ναζί, οι απολογητές τους και οι δοσίλογοι, δε θέλουν ούτε να φανταστούν ότι ένα νέο αντάρτικο θα σαλπίσει όταν οι συνθήκες το επιβάλουν.

Έχουμε όμως σοβαρή και επεξεργασμένη σύγχρονη πείρα. Έχουμε σκύψει προσεκτικά στην ιστορία του Κόμματός μας, έχουμε βγάλει σοβαρά συμπεράσματα για τη δράση, τη στρατηγική μας την περίοδο εκείνη.

Θα δούμε λοιπόν όμορφες μέρες! Μεγάλες μέρες!

Είναι μπροστά μας οι σεισμοί του μέλλοντος που προέβλεψε ο ποιητής.

Το Κόμμα καταθέτει κάθε μέρα όλες του τις δυνάμεις ώστε ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του, να πάρει διαζύγιο από τα Κόμματα του κεφαλαίου, να κτίσει μία γερή κοινωνική συμμαχία, να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο. Τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια. Η λαϊκή δύναμη θα πολλαπλασιαστεί όσο η ε.τ. τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, οι γυναίκες λαϊκής προέλευσης θα συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον καθημερινό αγώνα, σε κάθε πολιτική μάχη, ανοίγοντας το δρόμο για τη λαϊκή αντεπίθεση, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, το σοσιαλισμό.

Σε αυτήν την κοινωνία, με εργαλεία την εργατική εξουσία, την κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να αξιοποιηθούν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Ε αυτό το έδαφος μπορεί να καταργηθεί η εκμετάλλευση, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δωρεάν αναβάθμισμένη υγεία και παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, να προστατευτούν τα δάση, ο φυσικός πλούτος και η ζωή του λαού.