MY KTEO

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα "πρώτο ένσημο"


Από τις αρχές του 2022 θα αρχίσει να "τρέχει” το νέο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης των νέων υπό την επωνυμία, το "πρώτο ένσημο”. Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr κοντά στο επιτελείο το οποίο ετοιμάζει την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος το οποίο ανακοίνωσε το Σαββάτο 11 Σεπτεμβρίου από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο λόγος για την 6μηνη επιδότηση με 1.200 ευρώ για την πρόσληψη ανέργων 18-29 ετών,  οι οποίοι για πρώτη φορά θα πιάσουν δουλειά και έτσι θα "κολλήσουν” το "πρώτο” τους "ένσημο”. 

Σύμφωνα, με όσα ανέφερε, συγκεκριμένα, ο κος Μητσοτάκης, "για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων στα πλαίσια αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση”.

Όπως διευκρίνισε ο κος Μητσοτάκης, "η ενίσχυση ανέρχεται σε 1200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης. Από αυτό το ποσό τα μισά (σ.σ. τα 600 ευρώ) θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος (επιπλέον του μισθού του) ως κίνητρο εύρεσης εργασίας και τα υπόλοιπα (ς.ς. 600 ευρώ) ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού”.

Έτσι για παράδειγμα, έστω ότι, μέσα από το πρόγραμμα "πρώτο ένσημο”, προσληφθεί από την 1η Φεβρουαρίου 2022, ένα νέος εργαζόμενος με τον κατώτατο μισθό 569 ευρώ (καθαρά). Ο εργαζόμενος αυτός θα δικαιούται επιδότηση 600 ευρώ για 6 μήνες, δηλαδή για το διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουλίου 2022. Έτσι οι πραγματικές καθαρές αποδοχές του θα ανέλθουν σε μηνιαία βάση σε 669 ευρώ (569 ευρώ/μήνα κατώτατος μισθός συν 100 ευρώ/μήνα μέσω του "πρώτου ενσήμου”). Έτσι θα είναι κατά σχεδόν 15% αυξημένες σε σχέση με εκείνες που θα ήταν χωρίς την ένταξη στο πρόγραμμα "πρώτο ένσημο”.

Όσον αφορά για τον εργοδότη του, ο οποίος θα λάβει επίσης 600 ευρώ σε εξαμηνιαία βάση για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους του εργαζομένου του που προσλαμβάνεται με τον κατώτατο μισθό των 569 ευρώ, θα καλύψει, μέσω της σχετικής επιδότησης, το 17,5% σε μηνιαία βάση το κόστος του μισθού αυτού (100 ευρώ/μήνα: 569 ευρώ/μήνα).

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει σε 28 εκατ. ευρώ για το 2021 και 14 εκατ. ευρώ για το 2022. Μ΄ άλλα λόγια, το συνολικό κόστους του "πρώτου ενσήμου” θα ανέλθει σε 42 εκατ. ευρώ.

Έτσι, όπως προκύπτει από το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος (42 εκατ. ευρώ) και την κατ΄απασχολούμενο επιδότηση (1.200 ευρώ), οι ωφελούμενοι εργαζόμενοι θα ανέλθουν σε 35.000.

Οι ίδιες πηγές του Capital.gr πως η εξειδίκευση των όρων υπαγωγής των εργοδοτών και των εργαζομένων στο πρόγραμμα "πρώτο ένσημο” θα εξειδικευτούν άμεσα από αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας.

Αναλυτές, πάντως, σημειώνουν στο Capital.gr πως η εμπειρία από άλλα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και ειδικά εκείνο -το οποίο ισχύει από τον Οκτώβριο του 2020- και προβλέπει επιδότηση 100% στις εισφορές για την πρόσληψη ανέργων δείχνει πως θα μπορούσε κανείς να περιμένει φορολογικά και ασφαλιστικά κριτήρια για τις επιχειρήσεις, όπως πχ να είναι φορολογικά -ασφαλιστικά ενήμερη όποια επιχείρηση θέλει να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα.

Επίσης, αναμενόμενο, σύμφωνα με τους ίδιος αναλυτές, θα πρέπει να είναι να τεθεί μία ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης. Δηλαδή, για να μπορεί μία επιχείρηση να προσλάβει εργαζόμενους μέσα από το πρόγραμμα "πρώτο ένσημο” θα πρέπει να διατηρήσει το ίδιο πλήθος εργαζομένων τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η επιδότηση.


capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη