MY KTEO

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

Γεροντίτης: Άλμα ανάπτυξης με έμπρακτη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας


Οι προσδοκίες του επιχειρηματικού κόσμου για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εμφορούνται τόσο από την αγωνία του για συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν την επιβίωση του σήμερα, όσο και από την ελπίδα ότι θα δημιουργούν το «βατήρα» για ένα δυναμικό άλμα ανάπτυξης το 2022, το οποίο θα έχει συνέχεια για ολόκληρη την τρέχουσα δεκαετία

Στο πλαίσιο αυτό, για τον εμπορικό κόσμο αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης και επιβίωσης η άμεση θέσπιση στοχευμένου «προγράμματος επανεκκίνησης», όπως έγινε για την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους.

 

Ζητούμε επιπλέον να εφαρμοστούν και να επιταχυνθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, με ορίζοντα εφαρμογής 2021 -2022:

 

Άμεση λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της νέας ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών (36 ή 72 δόσεις) που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας υφιστάμενων ρυθμίσεων για παλαιότερα χρέη.

Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Eιδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, ενός μέτρου απαραίτητου, τη χρησιμότητα του οποίου αποδέχονται και τα συναρμόδια υπουργεία.

Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020, ή τουλάχιστον για τους μήνες που οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούσαν και το επιτήδευμα δεν ασκήθηκε.

Οριστική κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και της Προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος επόμενου έτους.

Φορολογική καθιέρωση του τουριστικής εμπορικής επιχείρησης.

Διαγραφή ασφαλιστικών εισφορών επιχειρηματιών για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων/lockdowns/περιβαλλοντικών καταστροφών. Έναρξη ισχύος του μέτρου με αναδρομική ισχύ.

Σε μεσοπρόθεσμη βάση και εφόσον το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος προτείνουμε να εξεταστεί η δυνατότητα για:

 

Επιβολή πλαφόν επιβαρύνσεων, όσον αφορά στο άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών στο 35% – 40% του ετήσιου εισοδήματός/κερδών τους.

Διεύρυνση του εθνικού ορίου απαλλαγής ΦΠΑ των επιχειρήσεων, από τα 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στα 20.000 ευρώ.

Θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους μη μισθωτούς, όπως το επιτάσσει η ισότητα και η ισονομία.

Συνταξιοδότηση οφειλετών ασφαλισμένων του πρ. ΟΑΕΕ: Το ανώτατο όριο οφειλών συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθεί από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ.

Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα και με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ΦΠΑ.

Στην ΕΣΕΕ πιστεύουμε ακράδαντα ότι ασφαλής «πυξίδα» για να βγούμε μία ώρα αρχύτερα από τη φουρτούνα της πανδημίας και να βαδίσουμε δυναμικά σε αναπτυξιακή τροχιά είναι η στήριξη – ολόπλευρη, γενναία και δίκαιη – της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η ελληνική κυβέρνηση και τα τραπεζικά ιδρύματα οφείλουν να επενδύσουν στο δυναμισμό και την ευελιξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εφόσον στοχεύουν σε ισόρροπη ανάπτυξη, ενίσχυση της απασχόλησης και κοινωνική συνοχή.