MY KTEO

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Σχολεία :Μετεξεταστέα έμεινε ξανά η αριστεία

 


Μετεξεταστέα κρίνεται η κυβέρνηση από την επιστημονική κοινότητα ενόψει της επιστροφής των μαθητών στα θρανία, καθώς οι ειδικοί αλλά και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων χτυπούν καμπανάκια για τον κίνδυνο να θεριέψει η μετάλλαξη Δέλτα στα σχολεία λόγω έλλειψης ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας (ολιγομελή τμήματα, προσλήψεις στον τομέα καθαριότητας). Επιτομή της επιτελικής ανοργανωσιάς και σπασμωδικότητας αποτελεί, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ηχήσει το πρώτο κουδούνι, η γαλάζια πρόθεση για τροποποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στον άξονα Μαξίμου - υπουργείου Παιδείας προσανατολίζονται στην απόσυρση της πρόβλεψης που αφορά το κλείσιμο των τάξεων μόνο αν νοσήσει το 50% των μαθητών συν ένας μετά τις σχετικές επίμονες προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων για τους κινδύνους ευρείας διασποράς του ιού.

 

 

«Εάν κάποια στιγμή οι ειδικοί αποφανθούν ότι υπάρχουν ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και πρέπει να διαφοροποιηθεί αυτή η πρόβλεψη, προφανώς και θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες» επισήμανε ενδεικτικά η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή δίνοντας το στίγμα της «τρικυμίας». Ως δείγμα ανασφάλειας ερμηνεύεται και η αποστροφή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ότι «γνωρίζουμε ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρχουν κρίσιμες ημερομηνίες που πρέπει να παρακολουθήσουμε για να δούμε κατά πόσο θα επηρεάσει αυτό το άνοιγμα την εξέλιξη της πανδημίας»...

 

Gigabytes από Μητσοτάκη για εμβολιασμό;

 

Η κυβέρνηση, εμφανώς εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που προκάλεσε, επενδύει μονομερώς στον εμβολιασμό των εφήβων μεταφέροντας ουσιαστικά την ατομική ευθύνη στους γονείς για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός -στην αποψινή ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς- δεν αποκλείεται να ανακοινώσει δέσμη κινήτρων για την επιτάχυνση των εμβολιασμών στις ηλικίες 12-17 ετών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν «ότι δεν θα είναι οικονομικής φύσεως τα κίνητρα, όπως στις ηλικίες 18-24 ετών, αλλά ενδεχομένως να αφορούν διευκολύνσεις στη χρήση του Διαδικτύου» (παροχή δωρεάν δεδομένων-gigabyte).

 

Εμβολιασμένο το 5,1% των μαθητών

 

Ήδη γαλάζιο πονοκέφαλο προκαλεί η χαμηλότατη εμβολιαστική κάλυψη των μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν εμβολιαστεί μόλις 48.000 παιδιά στις ηλικίες 12 με 14 ετών, ενώ περισσότερα από 330.000 είναι ανεμβολίαστα. Στις ηλικίες 15 με 17 ετών καταγράφονται μόλις 88.000 εμβολιασμοί. Συνολικά είναι εμβολιασμένοι μόνο το 5,1% των μαθητών.

 

Κανονικά οι απουσίες...

 

 

Η Ζ. Μακρή επεσήμανε ότι «προφανώς και θα παίρνει απουσίες» όποιος μαθητής δεν προσέρχεται στο σχολείο εάν υπάρχει κρούσμα στο τμήμα. Η υφυπουργός ισχυρίστηκε πως κατανοεί τις ανησυχίες των γονέων, αλλά -προσπερνώντας τη μετάλλαξη του ιού που πλήττει ευρέως τα παιδιά- υποστήριξε πως «ακολουθώντας και πέρσι τις οδηγίες των ειδικών, η δημόσια υγεία δεν επιβαρύνθηκε από τη λειτουργία των σχολείων».

 

Ταυτόχρονα, ανοιχτό παραμένει το παράθυρο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και στους εκπαιδευτικούς, σε αντιδιαστολή με τις προχθεσινές διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν από τη Δευτέρα, οπότε και θα επανεκκινήσει η διά ζώσης διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα είναι ο καταλύτης για το αν θα υπάρξει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δασκάλους και καθηγητές» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 

Ετοιμάζουν ΜΕΘ για παιδιά

 

Πηγές του Μαξίμου -στη σκιά της έλλειψης μέριμνας που αφορά το άνοιγμα των σχολείων- επιδιώκουν να εκπέμψουν σήματα προετοιμασίας του ΕΣΥ σε περίπτωση εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στους μαθητές.  Όπως αναφέρουν, «αυτή τη στιγμή σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν 200 κενές κλίνες για κορωνοϊό και 45 ΜΕΘ για τα παιδιά. Μόνο στα δύο νοσοκομεία Παίδων, ‘Αγία Σοφία’ και ‘Αγλαΐα Κυριακού’, νοσηλεύονται 12 παιδιά λόγω κορωνοϊού, ενώ υπάρχει και ένα παιδί που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ το οποίο έχει εγκεφαλίτιδα αλλά και κορωνοϊό».

 

Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται «να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ στα παιδιατρικά νοσοκομεία και μάλιστα άμεσα», προεξοφλώντας ότι τα κρούσματα αλλά και οι περιπτώσεις νοσηλείας των παιδιών πρόκειται να αυξηθούν. Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία για να ανοίξουν περισσότερες απλές κλίνες για τον κορωνοϊό, αλλά και ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δέχεται περισσότερα περιστατικά Covid-19 το νοσοκομείο παίδων.

 

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι του υπουργείου έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον ιδιωτικό τομέα. Οι υγειονομικές αρχές ζητούν από τα ιδιωτικά νοσοκομεία να παραχωρηθούν ΜΕΘ για απλά παιδικά περιστατικά, ΜΕΘ για κορωνοϊό αλλά και απλές κλίνες...

 

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στις παιδικές ηλικίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ μετά το άνοιγμα των σχολείων. Και περιορίζονται στην ευχή «να μην συμβεί στη χώρα μας κάτι ανάλογο»...