MY KTEO

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Τι σημαίνει η επιστολή του Υπουργού ενέργειας για τις ανεμογεννήτριες στο Τελέθριο


Μεγάλη εντύπωση έκανε στην κοινωνία της Βόρειας Εύβοιας η επιστολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.ΠΕ.Ν) προς τη  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) με την οποία ζητά την αναστολή έκδοσης αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιοχή της Β.Εύβοιας. Την αρχική μας  ικανοποίηση, καθώς η άρνηση στο να μπουν ανεμογεννήτριες στις καμένες περιοχές είναι απαίτηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, των Δημοτικών Συμβουλίων και όλων των περιφερειακών παρατάξεων της Στερεάς Ελλάδας, ακολούθησε έντονος προβληματισμός καθώς:

Ο Υ.ΠΕ.Ν. λέει στην επιστολή του ότι η ΡΑΕ «χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο», κάτι που είναι ανακριβές. Η ΡΑΕ δεν  χορήγησε άδεια εγκατάστασης (για την οποία είναι αναρμόδια) αλλά Άδεια Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τελέθριο ισχύος 29,9 MW. Η άδεια παραγωγής είναι η πρώτη άδεια που δίνεται, ακολουθούν μια σειρά αδειοδοτήσεις και διοικητικές ενέργειες με αρμόδιο το κεντρικό κράτος. Με τον τρόπο αυτό ο Υ.ΠΕ.Ν  προσπαθεί να στοχοποιήσει την ΡΑΕ, ενώ η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση συστοιχιών ανεμογεννητριών στην Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα είναι τελικά πολιτική επιλογή και ευθύνη των κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα σε αυτή την Άδεια Παραγωγής για το Τελέθριο (ΑΔΑ:97ΟΚΙΔΞ-25Γ) «Η παρούσα άδεια παραγωγής αφορά αιολικό σταθμό, ο οποίος αποτελεί μέρος ενός ενιαίου έργου που αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής έως σήμερα ισχύος 322 MW στη νήσο Εύβοια, με πρόταση ανεξάρτητης διασύνδεσης στο Σύστημα της Ηπειρωτικής  χώρας». O Υ.ΠΕ.Ν. λοιπόν ζητά την ανάκληση άδειας για 29,9 MW και δεν λέει τίποτα για τα υπόλοιπα 292,10 MW. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των κοινωνιών και των Δήμων της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ο Υ.ΠΕ.Ν. αποδεικνύει ότι η «αιολική» επίθεση στα βουνά της Εύβοιας γίνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, που αδιαφορεί για τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.

    Η ΡΑΕ, ανάρτησε στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 23/9/2021, συνολικά  17 άδειες παραγωγής από αιολικά στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια. Θα τοποθετηθούν στη Δίρφυ, το Κανδήλι και το Τελέθριο. Οι αποφάσεις πάρθηκαν στη συνεδρίαση της 15ης Ιουλίου 2021, αναρτήθηκαν δηλαδή εβδομήντα (70) μέρες μετά! Από τις 17 άδειες, οι 12 αφορούν σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στις ίδιες τις άδειες «αιολικό σταθμό, ο οποίος αποτελεί μέρος ενός ενιαίου έργου που αφορά στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών συνολικής έως σήμερα ισχύος 322 MW στη νήσο Εύβοια, με πρόταση ανεξάρτητης διασύνδεσης στο Σύστημα της Ηπειρωτικής χώρας.».  Από τις δώδεκα (12) άδειες,  τουλάχιστον οι τρεις (3) είναι στα όρια των 2 πυρόπληκτων δήμων και οι υπόλοιπες πολύ κοντά, στο Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων. Και ο Υ.Π.ΕΝ. για να δείξει την ευαισθησία του έστειλε επιστολή μόνο για τη μία.

    Η εταιρεία που πήρε τις 12 άδειες ονομάζεται MAKARU Ε.Π.Ε.. Με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία για το 2020, έχει μετοχικό κεφάλαιο 16.000 €, και ΑΡΝΗΤΙΚΑ κεφάλαια (συσσωρευμένες ζημιές) ύψους 314.199,80 €. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις 12 άδειες, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης θα γίνει ως εξής: «Η εταιρεία μέσω χρηματοδότησης από τρίτους, και συγκεκριμένα μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης που εξασφάλισε η χρηματοδότρια εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με δ.τ. «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.». Μια εταιρεία με συσσωρευμένες ζημιές και αρνητικά κεφάλαια 314 χιλιάδων ευρώ, έχει εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις τράπεζες με τη μεσολάβηση της ΤΕΡΝΑ. Ούτε ένα ευρώ δεν βάζουν από την τσέπη τους. Φυσικά, είναι τόσο μεγάλα τα εξασφαλισμένα κέρδη τους από τις υψηλές τιμές που πληρώνει το κράτος (δηλαδή η τσέπη των οικιακών καταναλωτών) στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» που οι Τράπεζες τους χρηματοδοτούν προνομιακά. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εκβιάζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να συγχωνευθούν ή να κλείσουν γιατί δεν θα πάρουν ποτέ δάνειο για να ορθοποδήσουν μέσα στην κρίση.

    Ο Υ.Π.ΕΝ. δεν έχει καμία δυνατότητα να αναγκάσει τη ΡΑΕ να ανακαλέσει την μια άδεια παραγωγής στο Τελέθριο. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ιεραρχική σχέση μεταξύ τους. Παράλληλα, η ΡΑΕ (που δεν ξεχνάμε ότι παραβιάζει συστηματικά τη νομοθεσία για τον επιτρεπτό αριθμό ανεμογεννητριών στην Καρυστία) πιθανόν να έχει νομικά προβλήματα με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες εάν προβεί σε ανάκληση έστω της μιας (1) από τις 17 άδειες.  Ποιον κοροϊδεύουν; Η επιστολή του Υ.ΠΕ.Ν. είναι μόνο επικοινωνιακό κόλπο. Αν δε γίνει νομοθετική ρύθμιση για την οριστική και διαρκή απαγόρευση αδειοδότησης νέων ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή και την ανάκληση των αδειών που δόθηκαν, η επιστολή είναι άχρηστη.

     Παράλληλα η επιστολή προσπαθεί να εδραιώσει στη Β.Εύβοια την παρουσία του κ. Μπένου ως παράγοντα που συμβαδίζει με την τοπική κοινωνία. Αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σκρέκας ότι η κυβέρνηση έχει «ρητή δέσμευση» ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής Ανασυγκρότησης με επικεφαλής τον κ. Μπένο. Κατ’ αρχήν  Επιτροπή Ανασυγκρότησης δεν υφίσταται. Η παρουσία του κ. Μπένου έχει γίνει με προφορική εντολή του Πρωθυπουργού, κατά παράβαση κάθε κανόνα διοικητικής δεοντολογίας. Ο ίδιος ο κ. Μπένος είπε στη Λίμνη Ευβοίας ότι δεν υπάρχει επιτροπή αλλά αυτός είναι στρατηγός. Παρότι δεν έχει κανένα θεσμικό ρόλο, συμμετείχε μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής  την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021, με θέμα «Περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών» και είπε «Όσο θα είμαι εγώ εκεί και μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιό μου, δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια» (απορία:δεν υπάρχει συγκροτημένο κράτος, ένας εξωθεσμικός καθορίζει το τι θα γίνει και τι όχι στη Β.Εύβοια;)  ενώ ο κ. Σπανός αναφέρθηκε «Στην εξαιρετικά θετική παρέμβαση του Υπουργού κ. Σκρέκα, σε συνέχεια και της επικοινωνίας που είχαμε, για την άρση των εσφαλμένων αποφάσεων της ΡΑΕ, περί της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας». Ξαφνικά γίνανε όλοι επαναστάτες κατά των ανεμογεννητριών, ενώ σιωπούν για τα υπόλοιπα δεκαέξι (16) αιολικά πάρκα που αδειοδοτήθηκαν.

Στην πραγματικότητα η επιστολή του Υ.Π.ΕΝ., νομιμοποιεί τα υπόλοιπα 16 αιολικά πάρκα και το ίδιο κάνει και ο Περιφερειάρχης που τον επαινεί. Ας μας απαντήσει ο κ. Σπανός. Στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Σκρέκα του ζήτησε να παρέμβει μόνο για τις 13 ανεμογεννήτριες του Τελέθριου;

Για τις υπόλοιπα δεκαέξι  Αιολικά Πάρκα μίλησε με τον Υπουργό ή όχι;

Περιμένουμε απάντηση.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ»