MY KTEO

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

"Παράθυρο" καταβολής αναδρομικών εντός Σεπτεμβρίου


Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο καταβολής των αυξήσεων και των αναδρομικών στους "παλιούς” συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, βάσει του νόμου Βρούτση στα τέλη του τρέχοντος μήνα.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ στο Capital.gr, διευκρινίζοντας πως οι αυξήσεις θα ανέλθουν μεσοσταθμικά στο 2-3% (ή γύρω στα 16 ευρώ/μήνα) και θα αφορούν όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν τις 13 Μαΐου 2016.

Τα δε αναδρομικά τους θα υπολογιστούν από τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή, εφόσον οι αυξήσεις δοθούν τις τελευταίες μέρες του τρέχοντος μηνός (δηλ. θα αφορούν τις συντάξεις του Οκτωβρίου), θα αφορούν σε διάστημα 24 μηνών (Oκτωβρίου 2019-Σεπτεμβρίου 2021) ή 2 ετών. Τα ποσά τα οποία θα καταβληθούν εκτιμούνται, μεσοσταθμικά, γύρω στα 400 ευρώ.

Όσον αφορά τους "παλιούς” συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά τους αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να καταβληθούν στα τέλη του επόμενου μήνα (Οκτωβρίου). Έτσι τα αναδρομικά τους θα αφορούν 25 μήνες και θα ανέλθουν μεσοσταθμικά σε 500 ευρώ περίπου. Οι δε αυξήσεις στις συντάξεις τους θα ανέλθουν, μεσοσταθμικά, περίπου στα 20 ευρώ/μήνα.

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου, επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα γίνει η καταβολή αυξήσεων -αναδρομικών για τις 29.000 περιπτώσεις "νέων” συνταξιούχων που εκκρεμούν.

Επισης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 "παλιών” συνταξιούχων και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (υπολογίζεται περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις).

Όπως σημειώνουν κύκλοι του e-ΕΦΚΑ, έχουν ήδη προχωρήσει σε πληρωμές χιλιάδων συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα:

- Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 "νέοι” (δηλαδή όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016) συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1% καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν 58 εκατομμύρια ευρώ.

- Για 29.032 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους, αυτό πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά με εμβόλιμες πληρωμές. Για 2.600 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους τους.


 capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη